Slipper de skjeve, rare juletrærne inn i varmen

Ida elsker sære juletrær, som lar perfekte julekuler komme til sin rett. På samme måte fremhever den litt skjeve leiligheten fra 1920 et røft og moderne interiør.

Gammel københavnleilighet med spilleautomat fra 40-tallet
© Birgitta Wolfgang

Ida Thestrup elsker julen. Så mye at hun som barn ville se julekalender-tv i reprise om sommeren, for å døyve savnet. Kjærligheten til julen er kanskje ikke så merkelig, ettersom hun vokste opp med foreldre som dyrket og solgte juletrær.

– Jeg vet akkurat hvordan et perfekt juletre skal se ut. Nettopp derfor har jeg de siste årene, til mine foreldres store fortvilelse, valgt meg de skjeveste og rareste trær jeg har kunnet finne. Jeg synes godt juletrær kan se litt ville ut, da blir de også fine kontraster til alle de perfekte julekulene, sier Ida.

Bli med hjem til et annet dansk julehjem, der skjevheter ikke blir like godt mottatt.

Utsikt fra kontoret til stuen og parets fine plakatsamling. En gammel spilleautomat, antagelig fra 40-tallet, virker fortsatt om man putter på en 25-øring. Ida og Morten kjøpte den på nettauksjon, og har stilt den på en arvet skjenk fra en litt senere tidsepoke.

Juletrefigurene har Ida laget til en reklamefilm.

Ida Thestrup i sofaen under innrammede plakater
© Birgitta Wolfgang

Få inspirerende boligreportasjer og designnyheter tilsendt på epost – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Stue med stukkatur og veggpanel, plakatkunst på veggen
© Birgitta Wolfgang

Hele leiligheten på 102 kvadratmeter er renovert. Gulvene er slipt og malt, og de lagde veggpaneler i stuen. Mens de holdt på å pusse opp, laget Ida, som er Art Director, moodboards og romløsninger i Photoshop. Fra disse tok hun og Morten avgjørelser i fellesskap.

– På den måten kunne vi visualisere valg og drømmer, og slik kom vi frem til blant annet fargen på kjøkkengulvet og de svarte vinduskarmene i kjøkkenet. Alle syntes vi var gale da vi malte vinduene svarte, men vi hadde lovet oss selv at hvis vi var i tvil om hvilken løsning vi ville gå for, skulle vi ta det modige valget. De svarte karmene er en av detaljene vi setter aller mest pris på i dag, sier Ida.

La deg inspirere av denne samlingen av utvalgte, kule kjøkken.

Veggpanelene i stuen har Ida og Morten laget selv. Ved siden av sofaen fra Sofacompany.dk står krakken Flip Around designet av Norm architects for Menu, med lampe designet av Signe Hytte for New Works. Adventskransen er en halmkrans med lys og fløyelsbånd og Stool barstol av Space Copenhagen for Mater.

© Birgitta Wolfgang

Juletrær er også hennes foretrukne julepynt, de pryder flere rom i leiligheten på Frederiksberg i København, som hun deler med sin mann, Morten Dalgaard Hansen.

Denne familien har valgt et enda mer utradisjonelt juletre.

Hvert år har hun også juleverksted med sin venninne, hvor de lager årets julepynt til de mange trærne.

– Jeg har også en fast bakedag med min mor og min søster. Da baker vi hele dagen, fra tidlig morgen til sent om kvelden. Så har vi alle sammen julebakst som rekker til hele desember, sier Ida.

Få oppskrifter på deilige julekaker her.

Skjeve juletrær og en kaktus er helt naturlig, synes Ida og Morten. Sofa fra Sofakompagniet.dk med pute fra Umemi, bord fra OX Denmarq med sølvlysestaken Stoff, designet av Werner Stoff for Hans Nagel på 60-tallet, og teppe fra Ellos.

Kunstveggen er satt sammen av plakater fra parets favorittgalleri, Format Artspace, utstillinger de har besøkt, et verk av kunstneren Kasper Eistrup, og noen fra nettbutikken society6.com.

Berlinerkranser og nøttekuler på keramikktallerkner
© Birgitta Wolfgang

Kjøkkenet er leilighetens midtpunkt, ikke bare for julens tradisjoner. Ida og Morten lette lenge etter den helt riktige leiligheten, som skulle ha mulighet for kjøkkenallrom eller et stort kjøkken med god plass til spisebord.

– Vi falt for takhøyden og det fine lyset fra de store vinduene, men vi så også potensial for kjøkkenet. Vi har slått sammen tre små rom til ett stort, sier Ida.

Store kjøkken gir ofte rom for kjøkkenøy. Her får du 11 gode ideer.

Juletrær i alle rom, også kjøkken og soverom
© Birgitta Wolfgang

Det store kjøkkenet var opprinnelig tre mindre rom som Ida og Morten selv har pusset opp. Kjøkkeninnredning fra Ikea med benkeplate i kompaktlaminat fra Kvik.

Spisebordet har paret laget av beiset plank og understell fra Ikea, der også benken er fra. Stolene er av Eames, og pendelen fra Bergman Lights.

Et skjevt og rart juletre pynter soverommet også. Lampe fra Hay, arvet nattbord og sengegavl fra Ikea. Puter og saueskinn fra Ellos, og plakater fra society6.com.

Lesekrok med Papa Bear Chair og neonskilt
© Birgitta Wolfgang

Hun og Morten er kjempefornøyd med resultatene de har oppnådd. Og de elsker å bo på Frederiksberg, med mange grønne områder, stille sjarm og gamle, klassiske leiligheter, som bare ligger 10 minutters sykkeltur fra indre København.

Paret setter like stor pris på julestemningen i byen som i sitt eget hjem.

– Jeg gleder meg hvert år til å se juleutstillingen på D’Angleterre, akkurat som det er obligatorisk med en tur i Tivoli. Jeg besøker alle julemarkeder jeg finner, men favorittene er Designskolens og Finders Keepers, sier Ida.

Ida og Morten har arvet sin Papa Bear Chair, designet av Hans Wegner i 1953. Den er i dag i produksjon av PP Møbler. På gulvet står et skilt fra Leben Cph sammen med glass og lysestaker fra loppemarked.

Bildet av Scarlett Johansson er av Russel James, kjøpt på Fotografiska museet i Stockholm, mens det spesielle barskapet er en gammel bensindunk fra andre verdenskrig, fra Danish Fuel, med glass og karaffel fra loppemarked.

Se vår oversikt over fine steder å kjøpe fotokunst på nett.

Hjemmekontor med staffeli og moodboard
© Birgitta Wolfgang

Beboernes kreativitet preger parets felles kontor. Maleriet på staffeli i hjørnet har Ida selv malt. Ved siden av står en T-stol av Arne Jacobsen for Fritz Hansen. Gavene er bare til pynt.

Taklampen er en gammel tysk arbeidslampe, skrivebordet er arvet og stolen er Catch, designet av Jaime Hayon for &Tradition. Et stykke svartmalt armeringsnett gjør nytten som oppslagstavle.

Vinhylle laget av en gammel champagnereol
© Birgitta Wolfgang

Vinhyllen er halvdelen av en gammel champagnereol fra en vinhandler. Stool barstol er designet av Space Copenhagen for Mater.