Pynt naturlig til jul

Slik pynter du til jul med mose, bark og hvite blomster.

Pynt fra naturen
© Lise Bjelland

Ta en tur ut i skogen, og hent hjem grener, kvister, kongler, mose og lav. Det er ikke mye styling om skal til før du har en vakker sammensetning til bordet eller vinduskarmen.

Orkidé i mose
© Lise Bjelland

Hvite blomster er en nydelig erstatning for den tradisjonelle røde julestjernen. Orkideer, amaryllis og roser er vakre, men blir spesielt fine når de kombineres med bare grener og røffe innslag fra skogen.
Pakker du orkideens røtter inn i mose, blir hele planten et dekorativt skue - også lettere henslengt i vinduskarmen.

Mininellik
© Lise Bjelland

Brudeslør har lenge vært utskjelt, men fortjener en renessanse. De små blomstene i nellikfamilien er mye vakrere når de ikke fungerer som «fyll» i en bukett, og får skinne alene. Dessuten er de fine også etter at de har tørket, og passer dermed utmerket i dekorasjoner der de ikke får påfyll av vann.

Kurv av grener
© Lise Bjelland

Bare grener er vakre i seg selv, men kan også være utgangspunkt for styling. Bind tykk ståltråd etter samme prinsipp som hønsenetting, og form den slik du ønsker. Etterpå stikker du nedi grener av bjørk eller annet.

Levende dekor
© Lise Bjelland

Bruk blader og knopper til å dekorere kulene med - det levende grønne blir en fin kontrast til de brune grenene.

Bjørkekrans
© Lise Bjelland

Legg bjørkekvister på avispapir, og mal dem hvite med vannbasert veggmaling, eventuelt spray en ferdig krans med hvitmaling. Heng kransen på døren, på veggen eller legg den på bordet.