Et hyggelig julehjem i hjertet av storbyen

Det nordiske, minimalistiske hjemmet ønsker fargene velkommen i juletiden.

© Lene Samsø

Hyggelig jul i historiske rammer

En eiendom fra 1830 i hjertet av det historiske København danner en hyggelig ramme rundt Annette og Ferdinand Kjærulffs jul med deres to små barn. I den lyse leiligheten ønsker de høytiden velkommen som en kjærkommen unnskyldning for å invitere flere farger inn i hjemmet deres.

© Lene Samsø

Dagslyset som ledes gjennom vinduene på det store hjemmekontoret reflekteres nydelig via hvite vegger, gulv og tak. Julepyntet tre og fargerike blomster deler oppmerksomheten med et antikt, japansk bord, lysekrone fra Moooi og Barcelona-lenestolen av Ludwig Mies van der Rohe, produsert av Knoll. Arne Jacobsens Syver-stoler, produsert av Fritz Hansen, er brukt som kontorstoler, mens puffen er fra Hay.

© Lene Samsø

Annette Kjærulff med familien; mannen Ferdinand og barna Isolde og Carlos.

Lys og luftig innredning

Originale tregulv, nydelig stukkatur, høye paneler og gamle dører i hvitt utgjør den vakre basen i Annette og Ferdinand Kjærulffs leilighet fra 1830 i sentrum av København. Romligheten, den store takhøyden og detaljene i interiøret fremheves av hvite, reflekterende vegger og tak, hvor store vinduspartier og en fransk balkong gjør lyset til en markant medspiller i innredningen.

Paret har en svakhet for klassisk møbeldesign, og de nøye utvalgte designikonene får nærmest en skulpturell rolle i de åpne, lyse rommene. Den enkle innredningen er ikke bare valgt for å fremheve detaljene i interiøret, den passer også godt til familiens livsstil.

– Jeg synes rot kan virke hemmende på kreativitet og lek, uten at vi er strenge og minimalistiske av den grunn. Hjemmet vårt skal være et hyggelig sted hvor vi kan finne ro og nærhet når det er kaldt utenfor og dagen kanskje har vært litt travel for oss alle, sier Annette.

© Lene Samsø

Annette har pyntet adventsdekorasjonen med blomster som er tørket og sprayet med gullmaling.

I juletiden sniker flere farger seg inn

Familien har pyntet til jul i tråd med den enkle måten de ellers innretter seg på – bortsett fra paletten, da. Når julen kommer, smyger nemlig fargene seg over dørstokken.

– Hjemmet vårt er generelt veldig lyst og enkelt, så jeg bruker gjerne julen som en unnskyldning til å hente inn litt farger. Rødt, oransje og rosa skaper glede og varme i den kalde årstiden.

Med barna Isolde på to og et halvt år og Carlos på åtte måneder er familien i ferd med å etablere sine egne juletradisjoner. Noen har Annette og Ferdinand tatt med seg fra sin egen oppvekst, mens andre er helt nye.

– Både mannen min og jeg er fra Nordsjælland, så vi starter alltid julaften med en lang gåtur i København Zoo. Utover det har jeg sett på Disneys juleshow helt siden jeg var liten, og jeg gleder meg til å kunne gi denne tradisjonen videre til mine egne barn. Det å få barn i seg selv er en nostalgisk tur ned «memory lane» på mange måter, forteller Annette.

© Lene Samsø

På sofabordet har Annette satt sammen en juleinspirert dekorasjon av mosebekledde hyasinter sammen med grønne grener i Georg Jensens Cafu-vaser.

Nostalgiske omgivelser

Leilighetens beliggenhet i Københavns historiske sentrum er et helt bevisst valg fra parets side. De nostalgiske omgivelsene har en helt spesiell atmosfære som er til stor glede for familien, særlig i julen.

– Leiligheten ligger i en gågate, så vi slipper trafikk og støy. Den er omgitt av små kafeer og butikker, som blir nesten magiske når de dekoreres med julepynt og lys. Når det snør tar vi barna med på kjelke ned i Kongens Have, som ligger kun et steinkast herfra. Vi føler oss veldig privilegerte som kan bo nettopp her, hvor vi kan dra nytte av byens mange muligheter.

© Lene Samsø

Grener, hyasinter og levende lys skaper herlig julestemning i den delikate stuen. Beni Ouarainteppet samler møblene, som består av en Eilersen-sofa fylt med puter fra Privé Copenhagen, en PK22-stol og et PK65-bord, begge av Poul Kjærholm fra Fritz Hansen.

© Lene Samsø

Den myke puffen er fra Designers Guild, og her venter kalendergavene. De store pakkene er innpakket med leopardmønstrete tekstiler, opprinnelig skjorter, som Annette har funnet til en rimelig pris i et supermarked og som nå brukes som gjenbrukbart gavepapir.

© Lene Samsø

Med julen sniker også fargene seg inn i det lyse hjemmet, her i form av friske blomster og gullfargede juleornamenter.

© Lene Samsø

Juletreet står i en potte, og kan derfor holde hele julen. Pynten på treet har en spesiell betydning for Annette, da det stammer fra hennes oldeforeldre.

© Lene Samsø

Julebordet er dekket med servise fra Royal Copenhagen og franske glass fra Annettes oldemor. Hortensia i dyp lilla setter en lekker spiss på helheten.

© Lene Samsø

Et mørkt spisebord laget av gamle gulvplanker fra Genbyg Design bryter med de hvite rammene i spisesonen og gir rommet et fint spill. Rundt det juledekkede bordet står Arne Jacobsens Syver-stoler i konjakkfarget skinn, produsert av Fritz Hansen.

© Lene Samsø

I soverommet finner man en videreføring av den er den enkle og lette innredningsstilen som kjennetegner resten av leiligheten. Sengen er fra Ikea, og puter og teppe er fra Aiayu. Sidebordet er fra Hay, og leselampen er fra Gubi.