Designeren inviterer til en eklektisk jul

Susanne Rützous jul er preget av hennes mange reiser til hver en verdenskrok, mens hennes egne kreasjoner gir en moderne tvist.

susanne rützou jul design
© Anitta Behrendt

I København-leiligheten til designer Susanne Rützou føyer julepynten seg vakkert inn blant resten av interiøret.

Jul på Østerbro

Hjerter håndsydd i antikke tekstiler fra India. Lenker laget av japanske obibelter. En diger nøtt fra Afrika i vinduskarmen.

Det er liten tvil om at leiligheten på 340 kvadratmeter i den arkitekttegnede villaen signert Vilhelm Lauritzen på Østerbro i København er pyntet til jul av et kreativt hode.

stue sofa sofabord jul julepynt
© Anitta Behrendt

Sammen med den gode knitringen fra peisen er kosen komplett! På de afrikanske bordene fra Rosmosegaard glitrer Ilse Crawfords Precious-lysestaker for Georg Jensen, mens P376-pendelen, designet av Jørgen Kastholm og Preben Fabricius for Nordisk Solar, er vintage. I sofaen fra De Padova ligger en delikat samling fargerike tekstiler, en miks av antikke funn fra Indonesia, India og Nord-Afrika samt puter fra Christina Lundsteen og Rabens Atelier. I forgrunnen, Michaël Verheydens puff for Studio Oliver Gustav.

Julepynt utenom det vanlige

– Jeg liker den danske julens verdier og tradisjoner, men du finner ikke mange nisser og engler hjemme hos meg, sier mote- og interiørdesigner Susanne Rützou.

– Mye av julepynten min er reiseminner, som for eksempel de to japanske dukkene i stuen. De er litt eksentriske, men fargene og teksturene gjør dem julete, synes jeg. Det er viktig for meg at pynten glir inn i stilen jeg har resten av året.

jul julepynt dekorasjon fat speil
© Anitta Behrendt

Reiseminner fra India og Tibet er samlet i et taktilt juletablå, hvor rødt er fargen som binder helheten sammen. En krans med røde epler setter en søt spiss på selskapet.

Julenostalgi

I tillegg til å romme historier fra reiser verden over, har julepynten også et ekstra lag sentimental verdi. Hver søndag i advent samles nemlig Susanne og de to barna hennes for å lage julepynt av alle skattene hun har samlet gjennom året. Tradisjonen har vart i flere år, og samlingen er blitt stor etter hvert.

– Når jeg åpner eskene med alt vi har laget, blir det mange gjenkjennelige smil. Det er så personlig og minner meg om hyggelige stunder da barna var små.

stue sofa sofabord jul julepynt
© Anitta Behrendt

Stuen er innredet i brune naturtoner, inspirert av de store vindusinnfatningene i teak. Fargepaletten har også smittet over på julepynten, i form av pyntede grener, en stor nøtt fra en Afrika-reise og lykten fra Beau Marché. Julestjernen er fra Ikea.

En helhet i bevegelse

Susanne er opptatt av at hjemmet hele tiden skal være i bevegelse, og selv om de samme juledekorasjonene hentes frem hvert år, er det ingenting som har faste plasser.

Designeren har også gitt seg selv tillatelse til å gjøre et nytt juleinnkjøp hvert år, for å gi helheten et kontinuerlig friskt pust.

stue sofa lenestol sofabord jul julepynt
© Anitta Behrendt

Speilene, som er kjøpt brukt, er store, fine bakgrunner for de hjemmelagde lenkene av japanske obibelter, hjertene sydd i tekstiler fra India og julestjernen fra Ikea. I forgrunnen står også to japanske dukker – fargene og teksturene gjør dem julete, synes Susanne, og dermed er de en del av den faste julepynten. Thonet-gyngestolen er funnet brukt.

Du grønne, glitrende

I tillegg til de gode minnene har naturen også en stor plass i Susannes julehjerte – det vitner alle de mosebelagte grenene og hyasintene om.

– I julen savner jeg veldig den grønne hagen min og gåturer i skogen, noe som naturlig nok blir satt litt på vent i vinterhalvåret. Men da henter jeg spirende løkplanter, mose og kongler med meg inn. Jeg liker godt den litt laboratorieaktige tilnærmingen til naturen.

– På kjøkkenet har jeg laget et stilleben av store glassvaser fylt med planter og jord, hvor du ser røttene og de forskjellige jordslagene. Jeg har også sneket inn et par glitrende sølvkuler for å gjøre helheten litt mer julete – men de fjerner jeg i januar, så får dekorasjonene mine lengre holdbarhet.

Kjøken pyntet til jul
© Anitta Behrendt

Mens naturen utenfor ligger i dvale, spirer det på kjøkkenet, som er innredet med skap og fronter av Garde Hvalsøe. Glassvaser med hyasinter og grønn mose utgjør et frodig stilleben på den rustikke kjøkkenøya, mens de industrielle Nomadpendlene fra Modular drar helheten over i moderne tid. I forgrunnen skimtes et vintage Hans J. Wegnerspisebord som Susanne har malt lysegrått. De tre pendlene i forgrunnen er laget av antikke glasskupler.

Ekte julestemning

Og selv om pynt og staffasje fort kan få stort fokus i adventstiden, er det viktig å huske på at julen er en følelse, ifølge Susanne.

– Jul er først og fremst en stemning, ikke et kaldt dekorasjonsuttrykk. Ta naturen inn, det gir liv, og tilsett levende lys, det tilfører varme. Slike hyggelige ingredienser er viktige hvis du vil ha ekte julestemning.

jul julepynt dekorasjon bilder reol plakat
© Anitta Behrendt
jul julepynt dekorasjon bilder reol plakat

På soverommet henger en vakker kunstkollasj med verk av blant andre Andreas Blomqvist og Susanne selv. Tente lys skaper julestemning også her, bare husk å blåse dem ut når du forlater rommet! Lampen er fra Jieldé.

badeværelse innredning badeværelsesmøbel
© Anitta Behrendt

Badet oppleves som et hvilket som helst annet rom i huset, med innredning fra Garde Hvalsøe, PH-pendler av Poul Henningsen for Louis Poulsen og et vegghengt vintagespeil fra 20-tallet. Og julepynt selvsagt, i form av pyntede grener i en vase fra loppis.

stue sofa sofabord jul julepynt
© Anitta Behrendt

Midt på det gustavianske bordet på soverommet bugner det med stemningsfulle ornamenter og planter. Shade Lightpendelen og Trumpet-stumtjeneren er av Space Copenhagen for Mater, mens sengeteppet er fra Society.

terasse utestue gran vinter fliser
© Anitta Behrendt

Julestemningen er komplett, også på uteplassen, med vintergrønne planter.