9 ideer til utendørs julestemning

Ta med venner og familie ut og få ro i sjelen og julestemning i naturen.

Nyt vinteren ute
© Christian Brun

I julen omgir vi oss med familie og venner, men det kan bli mye innestitting i løpet av desember. Inviter i stedet små og store ut! Se våre tips til uteaktiviteter og ting man kan lage sammen i den hyggelig juletiden.

Hvitvinsgløgg
© Christian Brun

Hold varmen med en deilig hvitvinsgløgg

Oppskrift på hvitvinsgløgg, 8-10 glass:
2,5 dl vann
1 dl sukker
1 ts hel nellik
2 hele stjerneanis
2 kanelstenger
2 strimler appelsinskall
2 strimler sitronskall
1 flaske søt hvitvin

Kok opp vann og sukker sammen med krydderet, og la det koke i 10-15 min. La laken stå og trekke i 30 min. Hell på hvitvin, og varm opp til 65 grader. Pynt med krydder og eventuelt mandler og hvite
rosiner.

Fuglefest
© Christian Brun

Omtanke for småfuglene

Delikatesser til småfuglene lager du ved å blande 100 gram frøblanding med 100 gram smeltet usaltet fett (matfett eller kokosfett). Du kan kjøpe ferdig frøblanding eller blande solsikkefrø med for eksempel hasselnøtter. Rør frøblandingen ut i det smeltede fettet, og hell over i former eller engangsglass av plast. Legg først hampetau i glasset, og sørg for at det blir der når du heller blandingen over. Når massen er stivnet, kan du trekke godbitene ut av glassene og henge dem opp.

Dekorativt matfat
© Christian Brun

Naturens egen pynt

Nedfallsfrukt er populært hos både småfugler og rådyr - og pynter fint opp ute. Men husk at du må fortsette å legge ut mat til vinteren slipper taket, hvis du først starter.

LES OGSÅ

Alt på ett brett
© Christian Brun

Tenn et lys

Sett ulike lykter på et fat, og la snøen drysse over. Stemningsfult og vakkert!

Lag islykter
© Christian Brun

Lag vakre islykter

Når det fryser på, kan du lage lekre lykter av vann. Dette er en fin aktivitet for store og små.

Slik gjør du det:

  1. Fyll litt vann i bunnen av en plastbøtte, og frys til is.
  2. Sett en mindre bøtte oppi. Legg noe tungt, for eksempel en stein, i bøtta, og fyll på med vann i mellomrommet mellom de to bøttene.
  3. Dekorer gjerne med kongler eller granbar, eller la lykten være glassklar.
  4. Når alt er frosset, løsner du først den lille bøtta ved å helle litt varmt vann oppi og så løsner du den store til slutt.
Juletre i potte
© Christian Brun

Pynt et tre

Noen er allergiske mot juletrær. Da kan det være et godt alternativ å pynte et tre ute i stedet. Det går fint an å pynte treet med ordentlig pynt og ikke bare lys. Men vær forsiktig med levende lys - og for å være på den sikre siden er det best å bruke vanlig utebelysning. Benytter du en frostsikker potte, kan treet eller busken brukes år etter år. Juletre ute er selvfølgelig en god idé for alle andre som ikke er allergikere også.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Plukk bordpynt

Dropp den pompøse bord-pynten, plukk i stedet med deg det du finner på skogturen. En barkvist, et blad og et par stengler med en velduftende urt, mer skal det ikke til før du har en dekorativ kuvert til gjesten. Duften av natur og jul følger med på kjøpet!

Vintervakkert
© Christian Brun

Nyt den vakre naturen

Gå ut i naturen, pust dypt, og få ro i sjelen. Gledelig jul!