© Inhouse Studios

Vitenskapen guider: 7 ting du kan gjøre i innredningen for å redusere stress og angst

Du kjenner kanskje til Feng Shui, men har du noensinne hørt om nevroarkitektur? Vitenskapen viser hvordan du innreder hjemmet til å booste din mentale helse. Få de beste tipsene her!

Ni av 10 nordmenn har opplevd negativt stress, og en av fire nordmenn vil rammes av en angstlidelse i løpet av livet.

Mentale utfordringer er et stigende problem, og forskere jobber på spreng for å finne nye metoder til hvordan vi får tallene - og blodtrykket – ned.

Mindfulness, psykologhjelp og turer i skog og mark. Du kjenner sikkert til alle triksene.

Faktisk påvirker interiøret også helsen din. Alt fra fargene du har på veggen til formene på møblene dine.

Nevroarkitektur undersøker hvordan rom påvirker humøret og trivselen, og blir spesielt brukt til å skape produktive kontorer, helende sykehus og stimulerende skoler.

Men du kan ha mye å tjene på å innrede hjemmet ditt etter de samme prinsippene for å skape et hjem som øker lykkefølelsen i stedet for stressnivået.

We shape our buildings; thereafter they shape us — Sir Winston Churchill
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

1. Utnytt lyset – og bruk lampene fornuftig

Du har sikkert opplevd det: Når solen skinner blir dagen bare bedre!

Naturlig lys har en positiv effekt på humøret, produktiviteten og helsen generelt. Derfor er god utnyttelse av lyset i hjemmet ditt helt essensielt for din trivsel i hverdagen.

Tilfør speil og elementer i glass for å forlenge solens stråler i rommet og sørg for å plassere hjemmekontoret i et lyst rom – gjerne i nærheten av et vindu.

Men ikke glem den hyggelige belysningen når du skal slappe av.

Undersøkelser viser at dempet lys om kvelden har en beroligende effekt som er med til å redusere angst og negative følelser. Gå etter varme toner for å skape en avslappende og hyggelig stemning.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

2. Skap illusjonen om et større (eller mindre) rom

Åpne planløsninger og høyt til taket gir en følelse av romslighet og lyst til sosial interaksjon som løfter humøret og stimulerer kreativiteten.

På den andre siden gir mindre og lukkede soner en mer privat følelse som skaper ro, fokus og kos.

Du bør derfor tenke romfølelsen inn i hjemmet ditt så sonene passer til de forskjellige formålene.

For eksempel kan et kjøkkenallrom gjerne være stort og lyst, mens sofaområdet og soverommet heller skal føles mindre så nærværet ikke forsvinner.

Skap illusjonen om et større rom ved å utnytte vinduer, speil og møbler i lyse nyanser, og juks deg til høyere tak med oppadvendte lamper.

På soverommet kan du male tak og øverste del av veggene i en mørkere farge for å få taket til å virke lavere. Dette gir en roligere følelse som kan føre til bedre søvn og mer intimitet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

3. Unngå skarpe kanter

Studier har vist at mennesket føler seg mer avslappet og tilpass i rom hvor avrundede hjørner og myke former er mer dominerende enn skarpe kanter.

Hjernen vår oppfatter myke kurver som mer innbydende og hyggelig, mens skarpe kanter og hjørner får hjernen til å tenke på frykt og fare – og kan i ytterste konsekvens medvirke til angst og stress.

Men hva med alle oss som bor i firkantede hjem?

Rette linjer kan naturligvis ikke unngås, men ved å innrede hjemmet med organiske former skaper det en bedre balanse. Det får ganske enkelt hjernen til å slappe mere av.

Innred med runde lamper, kurvede møbler, sirkelformede bord og organiske vaser, og se hvordan de buede formene myker opp rommet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

4. Mal de rette fargene på veggen

Farger påvirker humøret vårt og er derfor en viktig faktor når du innreder hjemmet til mindre stress.

Pastellfarger som lyse nyanser av blå, grønn og lilla virker beroligende. Det viser en undersøkelse fra 2018, hvor deltagerne fikk målt humøret i forskjellige rom med skiftende farger.

I rom hvor du skal slappe av er sarte farger altså en god idé – og den mest avslappende av disse er blå, som gjør den god til soverommet.

Kraftigere farger som gul, oransje og rosa virker mere optimistiske og stimulerende, og er derfor gode i rom med kreativitet og lek – for eksempel barnerommet.

Mørke farger kan fremme triste følelser og er derfor ikke optimale i de rommene du oppholder deg mest i. Det er dermed ikke sagt at du ikke kan male en elegant, mørk farge i entreen, hvor du som regel bare passerer.

© Styling: Lone Monna, Foto: Pernille Greve

5. Tenk over duften i rommet

Duft spiller en stor rolle i hvordan vi har det – ta bare en gåtur i parken hvor lukten av nyslått gress fyller kroppen med ro.

Nettopp duft har en svensk undersøkelse tatt for seg, hvor de beviser at lukten av koselige ting gjør deg mindre stresset.

Duftlys eller duftpinner er derfor en god måte å skape ro i hjemmet på. Men det er naturligvis individuelt hvilken lukt du liker.

Lavendel er for mange en beroligende duft, men kanskje fungerer det bedre for deg med lukten av skog, gress eller vanilje.

Det handler om å skape en oase i hjemmet som føles hyggelig for deg - og tar hensyn til alle sanser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

6. Ta med naturen inn

I Norge elsker vi å være ute i naturen - og med god grunn!

En studie viser at bare 20 minutter i naturen reduserer mengden av stresshormonet kortisol markant.

Denne tankegangen har forskere undersøkt i forbindelse med måten vi innreder oss på – her kan naturen nemlig også være veien til et stressfritt hjem.

Når du omgir deg med naturlige elementer lindrer det stress og angst – og jo mere natur i hjemmet, jo bedre.

Innred hjemmet med grønne planter, og mal veggene i rolige, naturlige farger som grønn, blå, brun og beige.

Er du velsignet med en hage eller utsikt til natur, så utnytt det med vinduer og skyvedører slik at du gjør avstanden mellom naturen og hjemmet mindre.

© Line Thit Klein

7. Velg naturlige materialer

I forlengelse av punktet over er valget av materialer også en måte du kan få mer natur inn i hjemmet på.

Velg møbler i tre, skinn, bambus og flettede møbler, og tenk sten inn i innredningen i form av fliser, bord, krukker og pynt.

Gå også for naturlige stoffer som bomull, ull og lin når du kjøper puter, pledd og tepper.