Guide: Slik innreder du en smal spisestue

Vi gir deg 6 gode råd til innredning av en smal spisestue, hvor det er plass til både gjester og praktisk oppbevaring.

Smal siddeplads med bænke
© Frederikke Heiberg

Flytt spiseplassen langs veggen

Istedenfor å plassere spisebordet midt i rommet, kan du plassere det nærme veggen, ha stoler på motsatt side og en lang benk stående langs veggen.

På denne måten sparer man den plassen som er nødvendig når man har stoler som skal kunne trekkes inn og ut. Benken er samtidig et fint og dekorativt element i innredningen.

Dersom du trenger ekstra oppbevaringsplass, kan du se etter en benk med innebygget oppbevaring. Her kan du oppbevare alt fra duker og servietter til kokebøker eller tørrvarer.

Køkken alrum med vitrineskab
© Tia Borgsmidt

Utnytt høyden

Med et smalt og lite rom er det en god ide å tenke all oppbevaring opp i høyden og gjerne vekk fra gulvet, hvis det er mulig.

Sørg samtidig for å holde antallet store møbler på et minimum, da de tar mye plass i rommet og gjør at rommet føles mindre.

Alt etter hvor mye oppbevaringsplass man trenger, kan man nøyes med en rekke hyller på veggen som sikrer et lett og luftig uttrykk i rommet. Alternativt kan man innrede med et smalt og høyt vitrineskap, hvor man kan oppbevare servise eller andre ting som hører til i spisestuen.

LES OGSÅ

Spisestue med smal spiseplads
© Krista Keltanen / Living Inside

Spar plass med de helt riktige stolene

Når du innreder spisestuen er det god grunn til å være ekstra oppmerksom på spisebordsstolene. Du kan nemlig spare en del plass hvis du velger de helt riktige.

I en smal spisestue er det en god ide å velge noen stoler som kan skyves inn under bordet når ikke de er i bruk. Derfor er det best å velge noen spisebordsstoler som ikke har armlene, da armlenene typisk er i veien for at stolen kan skyves helt inn under bordet. På den måten unngår man at stolene tar opp den sparsomme plassen i rommet.

Spisestue med dekorativ billedvæg
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Få pynten vekk fra gulvet

Selv om et par fine potteplanter, en dekorativ gulvlampe eller et fint barskap er drømmen i spisestuen, så passer det ikke spesielt godt inn i den smale spisestuen.

Her handler det nemlig om å bruke gulvplassen minst mulig og istedenfor skape en hyggelig og hjemlig følelse med ting på veggene eller hengende fra taket.

Du kan for eksempel skape liv og personlighet med et par hengepotter fra taket med vakre, grønne planter i. Eller du kan lage en fin bildevegg på en av de bare veggene i rommet og på denne måten bringe liv og farger inn i rommet.

Spiseplads afgrænset af et diskret gulvtæppe
© Kristian Septimius Krogh

Avgrens spiseplassen

Med et avlangt gulvteppe under spisebordet kan du lage en tydelig markering av spiseplassen og på denne måten unngå at det føles som om at spiseplassen flyter sammen med resten av rommet.

Med den tydelige avgrensningen av spiseplassen, kan du visuelt understreke hvor spiseplassen stopper og dermed få all plassen utenom til å virke større.

Et gulvteppe kan samtidig være med til å skape en hyggelig stemning i spisestuen og forbedre akustikken.

Spisestue med lette og enkle møbler
© Nicoline Olsen

Juks deg til et lett og luftig uttrykk

Med lyse møbler kan du jukse deg til en fornemmelse av et mer lett og luftig rom - noe som er gull verdt i den smale spisestuen. Se derfor etter møbler i lyst tre eller møbler som er malt i hvit eller lyse pastellfarger.

Dersom ikke du ønsker at alle møblene dine skal være i lyse toner, kan du istedenfor se etter lette og enkle møbler i mørke farger, som heller ikke skal være for store.