© Philips Hue Festavia

Smakfullt og intelligent julelys kan spare deg penger

Riktig julelys i desember kan absolutt være økonomisk - og samtidig se flottere ut enn før. Ekspert Torben Vognsen kommer med gode råd og guider til 5 intelligente lyskjeder vi vil ha nå.

Gode råd til å spare på strømmen

Vi alle har vel oppdaget at vi må spare på strømmen nå - hvis ikke kan strømregningen fort løpe litt løpsk. Det er derfor mange som nå sparer på strømmen og julebelysningen, slik at julen blir hakket mørkere enn den var i fjor.

Spørsmålet er om du skal droppe julelysene hjemme du også? Dersom du kun har de "gamle" julekjedene som faktisk bruker en god del strøm liggende, kan det være god grunn til å lese videre å se om du kan spare litt på strømmen du også - og bare gjøre det litt smartere!

Lyskæde
© Fred Heap
Julelys
© Mourad Saadi

Det enkle tipset: Bruk en elektrisk timer

En av de tingene som gjør julelysene så kostbart er faktisk tid - lysene står rett og slett tent over veldig lang tid. I seg selv bruker ikke en LED-lyskjede særlig mye strøm, men dersom den står tent 24 timer i døgnet baller det etter hvert på seg. Derfor er det verdt å se om det ikke finnes en annen og litt mer intelligent form for teknologi.

Du kan selvfølgelig gå for lavterskel-løsningen med en elektrisk timer, som enkelt og greit slår av og på lysene til de riktige tidene slik at ikke julelysene står og skinner for ingen.

Problemet med en timer er imidlertid at timeren kun tilbyr spesifikke tidspunkter - og det er naturlig nok vanskelig å forutsi akkurat når man er hjemme og ikke. Derfor finnes det faktisk betydelig mer avanserte måter å styre julelysene på.

Det smarte tipset: Få julelyset inn i ditt smarthjem

Hvis du allerede har smart-produkter i huset er det opplagt å tenke at utedekorasjonen skal bli en del av smarthjemmet ditt. Har du for eksempel Phillips Hue installert, vil det være logisk å kjøpe deres nye juletrekjede som du kan styre i samme app. Det vil blant annet være smart å bruke timere i rommene, eller eventuelt romsensor som kan slå av lyset når ingen er tilstede.

Dersom du har smartbelysning i hjemmet ditt kan du kombinere det nye julelyset sammen med smarte oppsett. Phillips Hue har nemlig regnet seg frem til at man kan spare helt opp til 88% på strømmen ved å bruke spesifikke oppsett.

Wiz Light

© Wiz Light