Skap stilen - Månedens hjem

En miks av designikoner, kunst og smarte løsninger gjør månedens hjem både klassisk og moderne. Slik stjeler du stilen!

Stjel stilen

Månedens hjem var et gammelt fabrikklokale som ble forvandlet til en lys galleriaktig leilighet ved hjelp av moderne kunst, designikoner og hjemmelagde løsninger.

Bli inspirert av det nydelige hjemmet og skap stilen ved hjelp av tipsene under.

Se leiligheten her!

Bland klassikere med vintagelamper

Klassikere fra Poul Kjærholm og Arne Jacobsen får et moderne uttrykk når de blandes med rå industrielle lamper med tysk og fransk opphav. Eierne av månedens hjem har gått for Jieldé­ og Kaiser Idell, men har også brukt mer anonyme pendler med lange, svarte stoffledninger, noe som gir en avslappet effekt. Både Jieldé- og Kaiser Idell-lampene er i reproduksjon, men får du tak i en gammel originalmodell får du også den fine patinaen med på kjøpet.

Ta utgangspunkt i boligens arkitektur
© Ferm Living

Når man flytter inn i en nedlagt fabrikkbygning ligger det litt i kortene at det passer å hente inn industrielle elementer. Resultatet blir nemlig aller finest når innredningen har en god dialog med arkitekturen. Det har denne familien i aller høyeste grad fått til, noe som også virker langt mer troverdig enn om man forsøker å tvinge frem en loftsleilighet i New York-aktig stemning i en helt vanlig enebolig.

Stor høyde under taket krever en viss størrelse på møblene. Et lite spinkelt spisebord ville forsvunnet i disse omgivelsene, men et stort bord plassert midt i rommet med en stor pendel over, fungerer optimalt. Også reolen med ekstra høyde og dybde er perfekt dimensjonert i forhold til rommet, det samme gjelder de to skrivebordene som står ved siden av hverandre og skaper god balanse og motvekt. Et enkelt skrivebord ville virket stusslig i helheten.

En original jieldé-lampe med patina gir interiøret karakter. Det samme gjør sofabordet fra Ferm Living.

Velg materialer med omhu
© Tine K Home

I likhet med møblene bør også materialbruken gå hånd i hånd med arkitekturen. I dette hjemmet er det brukt epoksy og betong, enkle hvite fliser og litervis med hvit maling. Enkle og ærlige materialer fungerer bra i denne settingen. Fine tapeter og tepper på gulvene ville fort ødelagt den rene stilen. For å bevare den røde tråden kunne man med fordel også valgt skifer eller lignende matte fliser i svart på badet for å bygge opp om den litt røffe looken. En rå mursteinsvegg hadde også fungert fint i dette hjemmet, mens den store grønne planten i en kurv på den ene reolen myker opp det kjølige interiøret på en fin og uhøytidelig måte.

Tekstiler i grått luner interiøret på en diskré måte. Pleddet er fra Tine K Home.

Sett farge på tilværelsen med kunst
© Moebe

Basisfargen i boligen er hvit. Det som er av farger er stort sett konsentrert på veggen over reolen i stuen, hvor mange små kunstverk er rammet inn og hengt opp i en kollasj. Bland gjerne stilepoker, uttrykk og sjangere, men vær bevisst på at fargekombinasjoner og størrelsen på rammer harmonerer, slik at helheten ikke velter. Et godt tips er å legge kunstverkene ut på gulvet og prøve deg frem til du har en fin komposisjon før du går i gang med å lage hull i veggen. Ønsker du på sikt å endre fargebalansen, kan du enkelt bytte om på eller bytte ut noen av verkene.

Med frame-rammene fra Moebe kan du enkelt lage egne kunstverk med fine frodige detaljer som du selv har hentet i naturen.

Gi varme til et kjølig uttrykk
© Fritz Hansen

En industriell stil kan fort fremstå kald. For en lunere stemning, spe på med møbler i tre og skinn. Konjakkfarget skinn får en fin patina over tid, og virker dermed varmere og hyggeligere enn svart skinn. Familien her har blant annet valgt Arne Jacobsens klassiske Syver-stol trukket i nettopp konjakkfarget lær – en liten stol med stor personlighet, et godt eksempel på at designikoner gjør mye ut av seg, selv i store rom. Tekstiler kan også fint trekkes inn, ikke minst for akustikken sin del. Hvis du ikke ønsker at tekstilene skal ta for mye oppmerksomhet, velg enkle grå stoffer, slik som familien her har brukt på lenestol, sofa og sengeteppe. Det vaskede, krøllete linstoffet på sengen gir rommet en deilig sanselighet.

Cognacfarget skinn, som i Arne Jacobsens Dråpen fra Fritz Hansen, er tidsriktig og tidløst, og gir varme til et kjølig interiør.

Vurder åpne hyllemoduler
© &Tradition

Det ser kanskje enkelt ut, men det er faktisk ikke så lett å leve med åpne hyllemoduler slik familien her har valgt. Man har ingen skuffer og skap å gjemme ting bort i, alt man har står på konstant utstilling. Gå noen runder på om alt du fyller kjøkkenet ditt med tåler dagens lys, før du gir deg i kast med denne løsningen. Det samme gjelder mapper og ringpermer. Hvis de er av dårlig kvalitet og er i en rekke forskjellige farger, tar de seg heller ikke særlig bra ut i en åpen reol. Da kan du med hell ty til en løsning hvor papirer og lignende er gjemt unna i enkle, dekorative esker og i gamle, nostalgiske kofferter i ryddige stabler i åpne reoler.

Den formsterke loungestolen Fly Chair, designet av Space Copenhagen for &Tradition, er en elegant måte å myke opp et stramt interiør­ på.