© Høie

Slik finner du riktig seng til kroppen din

Kjersti Hamnes tipser om hvordan man finner drømmesengen i et hav av muligheter!

Soverommets viktigste møbel

Soverommet er ikke bare et sted vi oppholder oss i søvne. Det er
også et velværerom vi kan oppsøke for ro og avkobling i våkne timer. Gjør rommet mer innbydende med gode madrasser, knitrende sengetøy, mykt lys, søvndyssende farger og innredning i balanse.

Kjersti Hamnes er daglig leder og eier av Duxiana-butikkene i Oslo og Bergen. Hun hjelper daglig folk som leter etter en ny seng, og har god erfaring i hvordan du skal ligge for å sove godt om natten.

– Du må ha det mykt ved skuldrene, litt mer støtte ved rumpa og fastere nede for å få beina litt høyere. Det er godt for blodsirkulasjonen, tipser hun. Men det er også individuelt hvordan folk liker å ligge. Derfor anbefaler hun å tenke gjennom følgende spørsmål før du kjøper ny seng: Hvordan liker du å sove? Har du noen spesielle problem å ta hensyn til?

Leste du: Slik styler du soverommet mer innbydende

© Martin Cederblad

Test madrassen

– Det aller viktigste er at du prøver sengen og at du bruker god tid på å ligge på ryggen og på siden og blir kjent med madrassen.

Å finne riktig seng går mye ut på om du liker en fastere seng eller en litt mykere, forteller Hamnes, og referer til kontinentalseng eller rammemadrass.

– En kontinentalseng har to madrasser oppå hverandre, mens en rammeseng har en bunnspiral nede i rammen og en spiral på toppen. Det gjør rammesengen fastere og stødigere, mens du får en mykere og dypere komfort i kontinentalsengen, forklarer hun.

Se også: 16 tips til et freshere soverom

studioilse companions bed

Sengen StudioIlse companions bed 455 er designet av Ilse Crawford, pris på forespørsel.

Rammeseng eller kontinentalseng?

I Norge selger sengeeksperten flest rammesenger, og mens yngre vil ha en kontinentalseng med mer sprett i, trives eldre best i en fast seng.

– Det som er fordelen med en rammeseng er at du ikke vil kjenne om sidemannen ligger urolig, noe som kan være utfordrende i et parforhold der den ene er tyngre enn den andre, sier hun.

– En god seng gir en god trykkavlastning på den måten at den følger kroppen og at du kommer nedi med skuldrene, nedi med hoften, men at den fyller opp konturene slik at du hviler godt og får en god puls, forklarer Hamnes og tilfører:

– Du skal kjenne at madrassen tar imot deg og at du ikke bare synker nedi og blir værende der. Den bør også være lett å snu seg i. For det er mange som tror at de ikke beveger seg når de sover i dyp søvn, men det gjør de, sier Hamnes og anbefaler en seng som kan justeres og tilpasses med tiden.

– Skulle det skje at du får en ryggskade, en vektøkning eller -reduksjon, så er det fint å ha mulighet til å justere madrassen etter behov, mener hun. – Og om du har en god seng som holder seg i 20 år, bør du passe på å bytte overmadrassen etter 6-10 år, siden den har to misjoner: å beskytte spiralen i madrassen og gi komfort.

Her har vi samlet et utvalg av noen av de fineste soverommene vi har besøkt.

sengen suri av alex ark

Sengen Suri er designet av Alex Ark, fra 34.500 kr

Sengemodellen Anton av Vincent van Duysen for Molteni & C

Sengen Anton er designet av Vincent van Duysen for Molteni & C, pris på forespørsel.

Sengen LAUVIK er designet av Synnöve Mork og Ola Wihlborg for IKEA, ikea.com, 5790 kr.

Mr Moonlight designet av Ludovica + Roberto Palomba for Expo-nova

Sengen Mr Moonlight er designet av Ludovica + Roberto Palomba for Expo-nova, pris på forespørsel.

Sengen Radus er fra Habitat

Sengen Radus er fra Habitat, 12 490 kroner.