Her lages landets dyreste seng

Kun to personer i Norge sover i en seng som denne. Se prisen og lær hva som gjør Hästens-sengene helt spesielle.

Landets dyreste seng
© Hästens

Landets dyreste seng

Hästens Vividus er sengenes Rolls Royce. Den håndlagde, doble kontinentalsengen koster en halv million kroner i Norge - en god årslønn for de fleste. For noen er det likevel verdt 500.000 kr for en god natts søvn på hestehår og ull. Klikk videre og se den utrolige produksjonsprosessen av en av verdens dyreste senger.

Senger av hestehår
© Hästens

Senger av hestehår

Hästens er en svensk familiebedrift som har eksistert i over 150 år. Sengene deres er eksklusive - men det "hemmelige" materialet er noe så merkelig som hestehår.

  • Kundene kom tilbake og takket meg for at jeg hadde overtalt dem til å bruke urimelig mye penger på en seng, sier tidligere selger og nå salgssjef i Hästens, Michael Dam Holm. Hva er hemmeligeheten?
Hestehår fra Sør-Amerika
© Hästens

Hestehår fra Sør-Amerika

Hestehår fra Sør-Amerika vaskes og tvinnes stramt i lange fletter mens det fortsatt er vått. På fabrikken i Sverige åpnes flettene med hesthår, som er blitt krøllete av tvinningen.
Hårene i hestens hale - hestetaglet - er hule. Når de varmes opp, trekker de til seg fuktighet. Når de kjøles ned, slipper de fuktigheten ut. Den egenskapen passer perfekt i senger. Taglet tar opp fuktigheten du avgir mens du sover, og slipper fuktigheten ut først etter at du har stått opp.

Håndarbeid
© Hästens

Håndarbeid

På fabrikken i Sverige fordeles hestehåret for hånd utover det som skal bli madrass og overmadrass.
Her produseres en Vividus seng til 500.000 kr. Den tar opptil 160 arbeidstimer å lage.

Håndlaget seng
© Hästens

Håndlaget seng

Alt er håndverk når Vividus-sengen produseres. Selv spikrene og trepluggene er håndlagde.

  • Prinsessen i Abu Dhabi ønsket en seng med runde hjørner. Det fikk hun, men det kostet 1,2 millioner istendefor en halv million, forteller Michael Dam Holm.
Sov som prinsessen på erten
© Hästens

Sov som prinsessen på erten

En dobbel overmadrass inneholder 3-4 kilo hestehår. Hele Vividus-sengen inneholder langt mer. Mellom lagene med hestehår er det lag med tovet ull- og bomullsblanding.

  • Kontinentalsengene til Hästens er skikkelig prinsessen på erten-senger, sier selger André Cosma i Hästens-butikken i Oslo. Og nå vet vi jo også at det er minst én prinsesse som sover slik.
Hästens ullekspert
© Hästens

Hästens ullekspert

Alan Wool er en av verdens fremste eksperter på ull. Han har jobbet med ullblandingen Hästens bruker i sengene sine. De bruker nå ull fra buken på sauer på New Zealand. Ullens egenskap, å gi varme når det er kaldt og svalhet når det er varmt, er perfekt for senger.

Lages på bestilling
© Hästens

Lages på bestilling

Sengebunnen dekkes med et lag ull- og bomullsblanding. Hver Vividus-seng produseres på bestilling. Hästens-butikken i Oslo har kun solgt to eksemplarer.

  • Det er to personer i Norge som eier en slik seng. Men vi forteller ikke navnet på kundene våre, sier innehaver Terje Cosma.
Stort spenn
© Hästens

Stort spenn

Hästens har 11 sengemodeller i produksjon. Prisen spenner fra 35.000 kr for en dobbel rammeseng til en halv million for en dobbel kontinentalseng.

Alle mann i arbeid
© Hästens

Alle mann i arbeid

Det jobber ofte tre salmakere samtidig i produksjonen av én Vividus-seng. Bare overmadrassen tar tre dager å produsere.

Svanemerket seng
© Hästens

Svanemerket seng

Alle Hästens senger er svanemerkede. Setter du en seng ut i skogen, vil det til slutt bare være spikrene og sengefjærene igjen. At hestehåret kommer fra slakterier i land som spiser hest, bidrar til bærekrafttig produksjon.

  • Det hender vi har noen sjokkerte ungjenter i butikken her, som tror en hest har måttet dø for denne sengen, ler Terje Cosma.
Spesialbehandlede sengefjærer
© Hästens

Spesialbehandlede sengefjærer

Fjærene i sengen er laget av svensk stål. Istedenfor en vanlig herdingsprosess, som gjør hele stålet stivt, er fjærene behandlet med induksjon. Utsiden er hard mens kjernenfortsatt er myk. Det gir bedre spenst. Fjærene pakkes inn i poser av viskose. Det gir mindre gninsninger og hindrer statisk elektrisitet, som noen mennesker kan reagere på.

Myk eller hard madrass
© Hästens

Myk eller hard madrass

Madrassene lages i to hardhetsgrader, og merkes med broderi. Ofte består en dobbeltseng av en hard side til mannen (med tyngst kroppsvekt) og en mykere side til kvinnen. Naturmaterialene føyer seg etter kroppen, og med mere former kreves en mykere seng.

  • Vi har hatt noen kunder som har hatt en dårlig, myk seng tidligere, og i hvert fall ikke skal ha en myk seng igjen. Det har hendt at de som har trosset våre råd har ringt gråtende tilbake med vondt i kroppen to uker etter, sier butikkinnehaver Terje Cosma.
Plakett på sengen
© Hästens

Plakett på sengen

Prinsessen i Abu Dhabi og to personer i Norge har en Vividus-seng med plakett.

  • Det er ikke bare sovekomforten man betaler for, men også fantastisk håndverk og materialer, sier salgssjef Michael Dam Holm.
Blåhvitt symbol
© Hästens

Blåhvitt symbol

Rutene er blitt symbolet på Hästens senger, og fås i 15 ulike farger. I tillegg kan du velge trekk i striper, eller fem ulike ensfarger.