Her lages landets dyreste seng
Kun to personer i Norge sover i en seng som denne. Se prisen og lær hva som gjør Hästens-sengene helt spesielle.
Av
Landets dyreste seng
Hästens Vividus er sengenes Rolls Royce. Den håndlagde, doble kontinentalsengen koster en halv million kroner i Norge - en god årslønn for de fleste. For noen er det likevel verdt 500.000 kr for en god natts søvn på hestehår og ull. Klikk videre og se den utrolige produksjonsprosessen av en av verdens dyreste senger.

Senger av hestehår
Hästens er en svensk familiebedrift som har eksistert i over 150 år. Sengene deres er eksklusive - men det "hemmelige" materialet er noe så merkelig som hestehår.
- Kundene kom tilbake og takket meg for at jeg hadde overtalt dem til å bruke urimelig mye penger på en seng, sier tidligere selger og nå salgssjef i Hästens, Michael Dam Holm. Hva er hemmeligeheten?

Hestehår fra Sør-Amerika
Hestehår fra Sør-Amerika vaskes og tvinnes stramt i lange fletter mens det fortsatt er vått. På fabrikken i Sverige åpnes flettene med hesthår, som er blitt krøllete av tvinningen.
Hårene i hestens hale - hestetaglet - er hule. Når de varmes opp, trekker de til seg fuktighet. Når de kjøles ned, slipper de fuktigheten ut. Den egenskapen passer perfekt i senger. Taglet tar opp fuktigheten du avgir mens du sover, og slipper fuktigheten ut først etter at du har stått opp.

Håndarbeid
På fabrikken i Sverige fordeles hestehåret for hånd utover det som skal bli madrass og overmadrass.
Her produseres en Vividus seng til 500.000 kr. Den tar opptil 160 arbeidstimer å lage.

Håndlaget seng
Alt er håndverk når Vividus-sengen produseres. Selv spikrene og trepluggene er håndlagde.
- Prinsessen i Abu Dhabi ønsket en seng med runde hjørner. Det fikk hun, men det kostet 1,2 millioner istendefor en halv million, forteller Michael Dam Holm.

Sov som prinsessen på erten
En dobbel overmadrass inneholder 3-4 kilo hestehår. Hele Vividus-sengen inneholder langt mer. Mellom lagene med hestehår er det lag med tovet ull- og bomullsblanding.
- Kontinentalsengene til Hästens er skikkelig prinsessen på erten-senger, sier selger André Cosma i Hästens-butikken i Oslo. Og nå vet vi jo også at det er minst én prinsesse som sover slik.

Hästens ullekspert
Alan Wool er en av verdens fremste eksperter på ull. Han har jobbet med ullblandingen Hästens bruker i sengene sine. De bruker nå ull fra buken på sauer på New Zealand. Ullens egenskap, å gi varme når det er kaldt og svalhet når det er varmt, er perfekt for senger.

Lages på bestilling
Sengebunnen dekkes med et lag ull- og bomullsblanding. Hver Vividus-seng produseres på bestilling. Hästens-butikken i Oslo har kun solgt to eksemplarer.
- Det er to personer i Norge som eier en slik seng. Men vi forteller ikke navnet på kundene våre, sier innehaver Terje Cosma.

Stort spenn
Hästens har 11 sengemodeller i produksjon. Prisen spenner fra 35.000 kr for en dobbel rammeseng til en halv million for en dobbel kontinentalseng.

Alle mann i arbeid
Det jobber ofte tre salmakere samtidig i produksjonen av én Vividus-seng. Bare overmadrassen tar tre dager å produsere.

Svanemerket seng
Alle Hästens senger er svanemerkede. Setter du en seng ut i skogen, vil det til slutt bare være spikrene og sengefjærene igjen. At hestehåret kommer fra slakterier i land som spiser hest, bidrar til bærekrafttig produksjon.
- Det hender vi har noen sjokkerte ungjenter i butikken her, som tror en hest har måttet dø for denne sengen, ler Terje Cosma.

Spesialbehandlede sengefjærer
Fjærene i sengen er laget av svensk stål. Istedenfor en vanlig herdingsprosess, som gjør hele stålet stivt, er fjærene behandlet med induksjon. Utsiden er hard mens kjernenfortsatt er myk. Det gir bedre spenst. Fjærene pakkes inn i poser av viskose. Det gir mindre gninsninger og hindrer statisk elektrisitet, som noen mennesker kan reagere på.

Myk eller hard madrass
Madrassene lages i to hardhetsgrader, og merkes med broderi. Ofte består en dobbeltseng av en hard side til mannen (med tyngst kroppsvekt) og en mykere side til kvinnen. Naturmaterialene føyer seg etter kroppen, og med mere former kreves en mykere seng.
- Vi har hatt noen kunder som har hatt en dårlig, myk seng tidligere, og i hvert fall ikke skal ha en myk seng igjen. Det har hendt at de som har trosset våre råd har ringt gråtende tilbake med vondt i kroppen to uker etter, sier butikkinnehaver Terje Cosma.

Plakett på sengen
Prinsessen i Abu Dhabi og to personer i Norge har en Vividus-seng med plakett.
- Det er ikke bare sovekomforten man betaler for, men også fantastisk håndverk og materialer, sier salgssjef Michael Dam Holm.

Blåhvitt symbol
Rutene er blitt symbolet på Hästens senger, og fås i 15 ulike farger. I tillegg kan du velge trekk i striper, eller fem ulike ensfarger.