Per Olav Sølvberg: – Dette konseptet er genialt og bærekraftig

Hypermoderne keramikk, bærekraftig mote og et opprør mot masseproduksjon er noen av de fenomenene som opptar stylist og trendspotter Per Olav Sølvberg for tiden.

Per Olav Sølvberg

Bergen-baserte Per Olav Sølvberg er stylist, konsulent, foredragsholder og trendspotter. Han dykker dypt for finne innovative og originale konsepter som inspirerer ham – og oss.

Tøff i Pysjamas

Jeg har alltid fryktet å bli så gammel at jeg må bruke pysjamas. Men etter at jeg så pressebildene til det svenske herretøymerket CDLP, er jeg ikke så redd lenger. Jeg er klar! Til sommeren kommer merket dessuten med de kuleste badebuksene.

Triggere for kreativitet

Det har skjedd mye fint og rart på keramikkfronten de siste årene. Danske Karl Monies lager serien Arcana, røffe krukker med neonfargede rep og overdimensjonerte korker. Det naive, men hypermoderne i kombinasjon med det nesten arkaiske trigger meg! Krukkene stilles ut hos galleriet Etage Projects i København og på kunstnerens Instagram-konto.

I garnet

Den norske, Paris-baserte strikkedesigneren Siri Johansen har jobbet for store motehus som Burberry, Pringle of Scotland og Kenzo. Nå konsentrerer hun seg imidlertid om Waste Yarn-prosjektet, der hun bruker restegarn fra ulike motehus og strikker helt unike gensere. Genialt og bærekraftig, og noe du kan klikke rett hjem.

Full kontroll

Vi tweeter, liker og deler. Hva er konsekvensen av dette på lang sikt? Jeg elsker å dele og se hva andre deler. Men hvem ser dette? Kun mine følgere?

Netflix-produksjonen The social dilemma tar opp baksiden av sosiale medier. Se selv hva som skjuler seg på den andre siden av medaljen og hvem som har full kontroll på oss...

Tomrom

Det svenske designstudioet Note og spanske Sancal lanserte nylig den konseptuelle møbelkolleksjonen Void Matters. Hva betyr volum og fraværet av det, spør de. Void, som betyr tomrom, er et sentralt element i seriens fire deler.

Jeg ser noe gammelt på en ny måte, og jeg elsker det!

Moteriktig bærekraft

Hva er fremtiden for mote, og særlig bærekraftig mote? Krystaller og planter inspirerer kreasjonene vi ser fra Jacob Olmedo. Den unge motedesigneren og miljøaktivisten har fått stor internasjonal oppmerksomhet for sin bruk av materialer som både er bra for planeten og som tar seg godt ut. Hva med en hvetegress-dekorert jakke? Denne designeren skal jeg følge med på!

Gjør opprør

Tadeas Podracky har tatt et kunstnerisk opprør mot masseproduksjon, noe som – ifølge ham selv – gjør møbler og objekter stygge. The Metamorphosis-prosjektet ble til mens designeren satt hjemme i karantene. Han dekonstruerte og redesignet klassikere som Gerrit Rietvelds Red Blue Chair, kun ved hjelp av materialer han fant i huset: treverk, skumgummi og malingsrester. Omtrent på samme måte som en fugl bygger redet sitt. Lokalt, unikt og håndlaget – akkurat slik vi bør handle.

Fra røyk til design

Indiske Sachi Tungare samlet fem kilo sigarettstumper og forvandlet dem til boller og vaser. Jugaad-serien, som består av ti ulike gjenstander, er laget av celluloseacetat fra 300 sigarettfiltre. Sigarettstumper er det mest forsøplende avfallet i verden – hele 4,5 milliarder stykker kastes hvert år. Nå kan de heldigvis gjenbrukes i kunsthåndverk.

Amen til bruk av sopp

Stadig flere utforsker muligheten til å bruke sopp som materiale. Så også den franske duftlysprodusenten Amen, som pakker produktene sine i biologisk karbonvennlig og nedbrytbar emballasje. Dette er fremtiden! Hørte vi noen sa amen?