Mye lys, mindre varme
De nye pærene gir mye lys for pengene, men hvilke bør man bruke til hva, og hvor går utviklingen? Vi tar tempen på lyskildene.
Av
Fra 1. september i år ble den gamle glødepæren forbudt i landet, og nå er LED-lys på full fart inn i norske hjem. Men hva skiller de ulike pæren, og hvilke skal man bruke hvor?
Vi har pratet med en av ekspertene på området, Johnny Tungesvik, som driver Creo Light i Stavanger. Han deler dagens lyspærer inn i tre hovedgrupper: normalpæren, sparepæren og LED-pæren.

Normalpæren er den nye ”vanlige” lyspæren, ifølge Tungesvik.
- Den gamle Edison-tråden er byttet til en lite halogen filament, som gir mer lys per forbrukt watt, forklarer han.
Pæren er klar, i motsetning til den matte glødepæren, noe som gjør at lyset kan oppfattes hardt og blendende.
- Dette gjelder spesielt i interørlamper - bordlamper o.s.v. - hvor den matte gav et mer diffust lysbilde, sier lyseksperten.

E27 lysrørpære, eller sparepære som den kalles på folkemunne, bidrar til at vi kan erstatte en 60 watt pære med cirka 10 watt. Slik er penger spart, sier Tungesvik.
Siste generasjon av disse pærene har fått brukbar fargetemperatur og elektronikktenning, slik at den ikke bruker lang tid på å komme opp til fullt lysnivå.
Creo Light-sjefen understreker at den største fordelen med sparepæren er at den er energieffektiv, men at lysrørteknikken kan gi et “flatere” lys enn den mer "gnistrende" effekten vi er vant til fra glødepæren.

LED står for Light Emitting Diode, og består av en elektrisk komponent som lyser når den mottar elektrisk strøm. Pæren bruker fem ganger mindre strøm for å produsere samme lys som en tradisjonell lyspære.
- LED-pærer kan vi kalle en sparepære pluss. LED-teknikk har erstattet lysrøret og innsparingen i energi er enda større, forklarer Tungesvik.
At LED-pærene avgir kaldt og blått lys er ikke tilfelle.
- Siste generasjon av disse med skrusokkel, E27 og E14, har nå fått en fargetemperatur på ca 2800 kelvin, som våre breddegrader vil ha - den gamle lyspæren er 2700 kelvin. De er nå også slik laget at de lyser "rundt" cirka 330 grader, og ikke bare smalt fremover.

Når det kommer til dimming av lys vil normalpæren oppføre seg på samme måte som glødepæren, ifølge Tungesvik. De fleste sparepærene er derimot ikke dimbare. De få som kan dimmes stiller gjerne spesifikke krav til dimmeren og vil som regel ikke være kompatible med dimmeren du allerede måtte ha i hus.
Dimbare LED-pærer finnes i dag i godt utvalg, men Tungesvik anbefaler at man undersøker hvilken type dimmer pærene er tilpasset. På samme måte som med sparepæren, er sjansen stor for at de ikke vil gå overens med dimmeren du allerede måtte ha.
Når vi har dimmet den “gamle gode lyspæren” vet vi at vi dimmer ned. Vi får mindre lys, og det blir gulere samtidig. Når vi dimmer sparepæren dimmes lysmengden, men fargetemperaturen er den samme, forklarer Tungesvik.
Prioriterte bruksområder for sparepæren vil dermed være utendørs, i “transport-soner” som ganger og trappehus, i arbeidsrom - rom som det står på lys i mange timer uten at vi etterspør det lune “peis-lyset”.

Alt tyder på at LED-pæren er kommet for å bli. I oktober i år annonserte Ikea at de vil konvertere hele sitt belysningssortiment, både pærer og lamper, til LED innen 2016. En av hovedårsakene er miljøaspektet, og møbelgiganten begrunner bl.a. beslutningen med følgende statistikk:
"Hvis én million mennesker byttet ut én lyspære med en LED-pære, ville reduksjonen i CO2-utslipp tilsvare å fjerne nesten 6700 biler fra veien eller plante 17 millioner trær i året."
- LED er en belysningsrevolusjon. Ettersom familienes strømregning og det globale energiforbruket fortsetter å øke, kan en liten LED-pære gjøre en stor forskjell. Den bruker mye mindre strøm enn en tradisjonell pære og skaper nye muligheter innen hjeminnredning, sier Carl Janzen, landssjef i Ikea Norge.

I takt med LED-utviklingen, er bransjen også opptatt av å advare mot useriøse produsenter.
- Siden glødepæren nå er på vei bort fra butikkhyllene, vil markedet helt sikkert vokse med useriøse aktører som tilbyr LED-pærer. Disse useriøse aktørene bidrar dessverre til at folks oppfattelse av selve produktet blir negativt, sier seniorrådgiver i Enova, Frode O. Gjerstad.
Ifølge Enova vil en LED-pære av god kvalitet vare opp til 50 000 brenntimer eller mer, altså 50 ganger så lenge som den tradisjonelle glødpæren. Dette forklarer også hvorfor LED-pærer er noe dyrere enn det vi kanskje er vant til å betale for lyspærer.

Glødepærer bruker mer strøm på å gi fra seg varme enn lys, mens med spare- og LED-pærer er det omvendt. Kombinerte med at LED-lys også er mer miljøvennlig og har lang levetid, har det åpnet opp for nytenking innen både design og teknologi.
AlessiLux er nevnet på en rekke LED-pærer designet av Frederic Gooris, Giovanni Alessi Anghini og Gabriele Chiave for Alessi. Pærene ble vist på fjorårets møbelmesse i Milano, og beveger seg i grenseland mellom pære og lampe.
BIldet viser (øverst fra venstre) Paraffina, Flame White, Polaris og Vienna, pris rundt 300 kr per stykk.

Phillips og Apple har også grepet tak i den nye LED-teknologien, og lanserte nylig løsningen “Phillips hue”. Ved hjelp av Phillips sine nye LED-pærer og en smarttelefonapp, kan man nå kontrollere hjemmebelysningen trådløst ved hjelp av en smarttelefon eller et nettbrett. Det betyr bl.a. at man kan styre belysningen når man er bortreist.

Ifølge Tungesvik vil produsenter fotsette å legge til rette for de miljøvennlige sparepærene.
- På utviklingen videre fremover ser det ut til at flere produsenter jobber aktivt for å gjøre sparepærene mer brukervennlig, mer tilpasset lampetyper i de tusen hjem, og ikke minst tilpasset standard dimmere - slik at du ikke kommer hjem og opplever at det slett ikke passet sammen, sier lyseksperten.
Hva med en ny lampe til de nye pærene? Les vår store lampeguide i novemberutgaven av Bo Bedre!