Når teknologien former hjemmet

Innredet som en luksuseske i skinn og røkt eik, skjuler denne leiligheten teknologiske løsninger av beste kaliber.

Se for deg følgende: Fem minutter unna leiligheten din popper en app opp på mobilskjermen som ønsker deg velkommen hjem. Samtidig blir favorittbelysningen og -musikken slått på, så når garasjedøren åpnes – ved at en sensor gjenkjenner nummerskiltet på bilen din – gjenstår det kun å plassere et tommelfingeravtrykk på dørlåsen før du kan stige over dørterskelen. Utopi? Neida! Dette er realiteten i dag.

All elektronikk ble byttet ut da eieren overtok leiligheten, og under eikepanelene er det satt opp akustikkduker for å unngå vandrende og usjenerende lyd. Bordet er spesiallaget til rommet, mens stolene rundt er Plastic Armchair av Charles og Ray Eames fra Vitra. Belysningssystemet er fra danske OneA, gulvet er Dinesen.

Tunge velurgardiner bidrar til god akustikk i rommene i luksusleiligheten, som ellers er fylt med ganske kalde materialer som glass og stein. Keramikken på bordet er unikaobjekter av Annette Bjarnhoff.

Om ikke lenge får du gjester til et aldri så lite cocktailparty, så du legger ned armaturen ved kjøkkenvasken, flytter noen eikeplater for å skjule vask og komfyr, og vips, så er øya et stuemøbel.

Ute i grovkjøkkenet henter du deg kokende vann til en kopp kaffe fra én armatur, samtidig som du fyller en karaffel med kullsyrevann fra en annen. Når det ringer på døren, sjekker du overvåkningskameraet: Det er take away-maten du har bestilt, og like etter kommer gjestene. Du trykker på musikkappen på mobilen, og bossanovaen fyller rommene – stemningen er satt.

Servise og utstyr skjules bak eikedører for å skape illusjonen av stue fremfor kjøkken.

Kjøkkenet er en del av stuen, der selve øya fremstår som en luksusskjenk utskåret i ett stykke travertin. På toppen ligger treplater som kan flyttes, og dermed skjuler vask og koketopp, for å forsterke inntrykket. Kjøleskap og vinskap med håndtak i patinert messing og flettede skinnsnorer gjemmer seg bak veggen av røkt eik, det samme materialet som er brukt i taket og rundt ventilatoren. Faktisk er det kun komfyrene fra Gaggenau som røper at dette er et kjøkken.

Interiøret forsterker det moderne inntrykket den skjulte teknologien gir, med rene linjer og glatte overflater. Sofaen er fra Verzelloni, bordet med skinnoverflate fra B&B Italia, og stolen fra Matteograssi.

En skyvedør fra italienske Rimadesio stenger av, men skaper samtidig åpenhet mellom rommene. Skjenken er fra samme firma, mens tv-en er fra Samsung.

Når festen er over og gjestene har dratt, trykker du «god natt» på mobilen, og lyset slukkes overalt – unntatt leselampen ved sengen.

Dette er det moderne liv, altså ikke en sang om fremtiden, men virkeligheten i denne leiligheten. I utgangspunktet et luksushjem i et nybygg, men etter overtagelsen ble det ytterligere oppgradert for å få alt det teknologiske på plass. KNX er trylleformularet: Her styrer KNX-teknologi – verdens eneste åpne standard til automatikk – alt, fra belysning og solskjerming til oppvarming, avkjøling og ventilasjon, overvåkning, alarmsystemer, vannstyring, lyd og tv. Produkter fra mer enn 150 ulike produsenter med mer enn 7000 sertifiserte produkter skal uten problemer kunne settes sammen i én felles løsning med dette systemet.

Hunden Rosa, som er en goldendoodle, liker seg godt ved benken fra Matteograssi. De åpne trappetrinnene er kledd med skinn, noe som gjør dem ekstra gode å gå på.

På endeveggen står en travertinblokk, som om den var en pidestall, og huser et verk av Annette Bjarnhoff. Stolene er fra Matteograssi.

I denne leiligheten kan for eksempel lyset styres sånn at det, om det skulle komme ubudne gjester, ser ut som at noen er hjemme. Om eierene er på ferie, kan de se hvordan leiligheten ser ut, og samtidig sjekke temperaturen. De ulike settingene er forhåndsprogrammerte, slik at stemninger kan velges ved et tastetrykk. Genialt?

Ikke bare er skapene bygget rundt sengen, her er det også integrert belysning. Og for å øke luksusfaktoren ytterligere: Sengegavlen er dekket med slipt lær, så det ligner ruskinn. Et deilig linsengeteppe er prikken over i-en.

På badet er integrerte lyskilder gjemt bak hyllene fra Rimadesio. Vegger og vask er dekket med røkt eik, bademøbelet er fra tyske Falper.

Hver eneste kubikkcentimeter har sin funksjon: En spesiallaget stige i garderoben leder opp til lagringsplass for kofferter.

Lampen fra Aqua Creations skaper et blikkfang i hjemmekontoret, som er preget av masse lys og det lyse, men varme Dinesen-gulvet. Både stolen og valnøttskrivebordet er dekket med skinn, begge fra Henge07.

I leiligheten er det dessuten jobbet grundig med akustikken, og tunge velurgardiner og akustikkplater sørger for at harde materialer som glass og stein blir tonet ned. Smart på alle måter, altså. Og lekkert attpåtil. Fremtiden er nå!