Køkkenø i stål
© @matilde_and / Matilde Bromann Andersen

Fra industri til privathjem: Vi har samlet argumentene for og imot kjøkken i rustfritt stål

Stål er vakkert! Og kanskje er det derfor det har blitt et populært valg når kjøkkenet skal renoveres. Men før du selv velger et kjøkken i rustfritt stål, bør du ta en nærmere titt når eksperten legger frem argumentene for og imot.

Kanskje har ikke stålet helt utkonkurrert treverket ennå...

Men hvis du scroller gjennom Instagram hvor det florerer med vakre hjem og renoveringsprosjekter, er det ingen tvil om at kjøkken i rustfritt stål gjør seg stadig mer gjeldende i norske hjem. Dette tyder altså på at stål har potensiale til å bli en solid konkurrent til de materialene som lenge har dominert kjøkkenverdenen.

Og denne observasjonen er noe Arkitekt MAA og Master i Bygningskultur hos kjøkkenfirmaet Kvänum, Dorthe Theilade, er enig i:

– Vi merker at interessen for stålfasader til kjøkkenet har økt så mye at vi nylig har lansert dem som en del av vårt sortiment, forteller Dorthe Theilade til Bo Bedre.

Industrielt, røft og eksklusivt

Med sitt metalliske preg tilfører stål en rå, kjølig og industriell følelse til rommet, samtidig som det oser av luksus og eleganse.

Stålkjøkken finnes både med klassiske, kantede hjørner, men vi ser også versjoner med avrundede hjørner som gir materialet et mykere uttrykk - og som samtidig også følger en av 2023s største kjøkkentrender.

Ta en titt på de vakre eksemplene av stålkjøkken nedenfor - og få Dorthe Theilades vurderinger angående fordeler og ulemper med stålkjøkken.

Eksperten guider: Dette er fordelene og ulempene med stålkjøkken

I tillegg til den åpenbare fordelen ved at et kjøkken i stål er utrolig vakkert, er det ifølge Dorthe Theilade en rekke fordeler og ulemper ved det kalde materialet som du bør vurdere før du installerer et stålkjøkken i hjertet av hjemmet ditt.

Ulemper med stål

  • Fettfingre er veldig synlige på stålet, så det krever mye arbeid å holde frontene fine. Ved å polere stålet fire ganger i året med et fettholdig poleringsmiddel kan du imidlertid skape en beskyttende film på overflaten.
  • Hvis stålet ikke er av høy kvalitet, kan stålet etter hvert løsne fra platen det er limt på, og det kan oppstå bulker over tid.
  • Benkeplater i stål får lett riper. Produsenten kan imidlertid polere stålet slik at ripene ikke blir så synlige.
  • Overflaten kan misfarges hvis den er fuktig og det ligger materialer med jerninnhold (grus, skitt, stålull) på den.

Fordeler med stål

  • Stål er et materiale med patina som bare blir vakrere med tiden.
  • Stål er et hygienisk materiale som er lett å rengjøre.
  • Stål er et slitesterkt og svært holdbart materiale, slik at du kan ha glede av kjøkkenet ditt i mange år.
  • Stål kan sveises sammen, så uansett hvor lang benkeplate du trenger, kan du få en jevn og glatt overflate.
  • Stålproduksjon krever mye energi, men klimabelastningen oppveies delvis av at stål har lang levetid og kan smeltes om.