Havestue
© Morten K. Sørensen

I 17 år drømte Louise og Jakob om villaen lengre ned i veien

Louise og Jakob Riis har bodd i samme gate i 17 år. Etter hvert som familien har økt, har de flyttet til noe større, og nå har de omsider overtatt drømmeboligen.

Fra næringsliv til bolig

I 17 år har tannlegene Louise og Jacob Riis bodd i den samme gaten på Fredriksberg i København. Da de bare var to, bodde de i et lite hus som lå i en bakhage.

Senere kom det to barn, og da pusset de opp en leilighet som lå tvers over veien. Da det tredje barnet kom, manglet familien nok en gang plass, og de ønsket seg eget hus. Det de drømte om, lå faktisk litt lenger nede i gaten. Plutselig en dag var det til salgs, og derfra gikk alt veldig fort.

– Samme dag som huset ble lagt ut for salg, banket vi på. Huset ligger bare to hus bortenfor leiligheten vi bodde i, så vi følte at vi «kjente» eieren. Heldigvis var han imøtekommende og ville selge til oss. Salget gikk raskt, og så var drømmehuset vårt, sier paret.

Fordi første etasje hadde vært utleid til næringsvirksomhet måtte de først gjøre næringsarealene om til bolig. Derfor bestemte de seg for å totalrenovere huset.

De slo ned noen vegger og laget et stort kjøkken med utgang og trapper ned til hagen. Bak noen tildekkede vinduer i et gammelt grovkjøkken skjulte det seg enda flere vakre vinduer, og der laget de vinterhage med stukkaturtak og marmorgulv.

En totalrenovering holdt i gammeldags stil

Huset ble opprinnelig bygget av en grosserer, og nå ville paret føre huset tilbake til slik det opprinnelige var.

– Vi ønsket å være tro mot huset. Alle gamle dører er omsorgsfullt restaurert og de få stedene hvor det sto igjen stukkatur, fikk vi tatt avtrykk, slik at den nye ble lik den gamle.

Også veggpanelene ble ført tilbake til det opprinnelige. Alle vinduer og dører fikk nye håndtak i gammel stil, og etter at nye gulv var lagt, ble de originale radiatorene satt opp igjen, forteller paret.

Interiørarkitekt Caia Leifsdotter har hjulpet med innredningen.

– Da vi skulle bestemme oss for kjøkken, rådførte vi oss med Caia, som vi også kjenner privat. Vi la frem forslag fra forskjellige kjøkkenleverandører, men hun var mer interessert i å høre våre tanker om hvordan drømmekjøkkenet så ut.

Vi så for oss et som besto av stål og marmor og hadde runde former. Ikke lenge etter på sendte hun den første skissen. Vi var helt forbløffet over at det faktisk var mulig å få et kjøkken som passet både rommet og visjonene våre.

Villaen ble til drømmehjemmet familien drømte om

I tillegg har Caia hjulpet til med badet og med fargevalg på veggene, og hun har gitt råd om lamper og mye mer. Hun har også
hatt kontakt med entreprenøren og hans ansatte, slik at prosessen gikk helt knirkefritt for paret.

– Alle boligene våre har vært unike, men denne gangen er det mer gjennomtenkt. Hvis vi skal nevne noe vi liker spesielt godt, må det nok være marmorgulvet på det store badet. Vi drømte om et gulv som dette etter å ha sett det på bilder fra en kafé i Tel Aviv. Vi hadde til og med fått tegnet et gulv som lignet til det gamle kjøkkenet vårt, men ga opp prosjektet fordi det ble for dyrt og vanskelig. Så da Caia viste oss skissen på badet, ble vi veldig glade. Dessuten elsker vi de buede formene, som gir de «harde» materialene på kjøkkenet et mykere uttrykk, forteller de.

Fargevalget i boligen er dempet, og materialene er marmor, stål og treverk. I den blå gangen er de originale skapene bevart, mens de har fått bygget garderobeskap i den røde entreen.

Rødfargen går igjen på toalettene og i hovedinngangen.

Alt i alt har huset blitt det hjemmet familien drømte om da de gikk forbi på sine mange turer rundt i nabolaget.