Se det lille kjøkkenet som er både sjarmerende og særegent

Personlig og hyggelig er stikkordene som beskriver dette lille kjøkkenet, som er innredet med vintagefunn, arvegods – og en spesialtilpasset rosa innredning.

Elisabeth Lee Dann Køkken
© Andreas Mikkel-Hansen

Rare kriker, kroker og ukurante vinkler til tross, Elisabeth er godt fornøyd med å ha beholdt den gamle københavnerleilighetens opprinnelige planløsning.

Det intime bykjøkken

I motsetning til et såkalt samtalekjøkken, der vi slår ned vegger og åpner opp mot andre rom, har Elisabeth Lee Dann, som til daglig driver den franske butikken og kafeen Beau Marché i København, gjort det motsatte. Hun har skapt et intimt lite rom ved å beholde leilighetens opprinnelige planløsning.

Køkken mursten ildsted lyserød vintage
© Andreas Mikkel-Hansen

Selv om selve gruen ikke lenger er i bruk, hedrer plasseringen av komfyren svunne tider. Den rosa kjøkkeninnredningen er et modulkjøkken designet av Martin Lindholt for Beau Marché, butikken Elisabeth driver i København. Fargen på innredningen er basert på det lille kafébordet Elisabeths far i sin tid kjøpte i Saint Tropez. Stolen er Retro Chair, produsert av Beau Marché.

Køkken mursten lyserød vintage ildsted pendel
© Andreas Mikkel-Hansen

Skreddersydd innredning

For å omgå utfordrende og ukurante mål og vinkler, har hun satt inn et nytt modulbasert Beau Marché-kjøkken, designet av Martin Lindholdt. Innredningen er skreddersydd til det skjeve rommet, og fargen er inspirert av det lille kafébordet som Elisabeth har tatt med seg hjemmefra, og som hennes far kjøpte i Saint Tropez for nesten 40 år siden. Bordet bærer på mange minner for Elisabeth, og det ble derfor det naturlige utgangspunktet da kjøkkenet skulle utformes.

si kunst Kasper Eistrup køkken
© Andreas Mikkel-Hansen

Et gammelt dørslag henger side om side med et verk av kunstner og musiker Kasper Eistrup.

Morgen, middag og kveld

– Jeg har vokst opp med å være på kjøkkenet. I barndommen var det der alt skjedde, vi var der da vi sto opp om morgenen og da vi kom hjem fra skolen. Foreldrene mine var glade i å lage mat, så det var der vi snakket sammen, forteller Elisabeth.

Selv om hennes eget kjøkken er leilighetens minste rom, er det alltid der besøkende samles. – Det er så hyggelig at vi sitter tett sammen i en sånn intim liten krok, sier hun.

Køkken mursten ildsted kande glas kunst lyserød
© Andreas Mikkel-Hansen

Elisabeth omgir seg kun med ting som betyr noe for henne, og har samlet vintagefunn, arv og gaver på glasshyller over kjøkkenbenken.

Rene flater og lekre objekter

For å gjøre rommet til et sted man har lyst til å være, var det viktig for Elisabeth å skape rene flater og gjemme vekk alt overflødig rot. Derfor har hun innredet det med store, rommelige skuffer, som skjuler både oppbevaring, kjøleskap og oppvaskmaskin. På hyllene over benken er det gjort plass til objektene som setter stemningen.

På utkikk etter flere flotte kjøkken og kjøkkenløsninger? Få mer køkkeninspirasjon her.

liljer vintage kokeshi dukke glas
© Andreas Mikkel-Hansen

Nytt og gammelt står side om side på hyllene hos Elisabeth, som denne metall-containeren av Sebastian Herkner ved siden av en japansk vintage kokeshi-dukke og vintage krystallglass funnet på franske loppemarkeder.

Balansen mellom nytt og gammelt

– Kjøkkenet er rent og enkelt i uttrykket, så det passer fint å supplere med fine ting jeg er glad i. Alle vasene, skålene og kunsten på glasshyllene forteller historier som betyr noe for meg, sier hun.
Og alle disse historiene føyer seg fint inn i rekken av leilighetens egen.

– Det er kanskje sprekker i skjøtene både her og der i denne gamle, skjeve leiligheten, og det er lett å se at det har vært levd et liv her tidligere. Men jeg liker godt å tenke på alle historiene som gjemmer seg i veggene.

Køkken café-stemning kunst lysestage
© Andreas Mikkel-Hansen

Innredingen består kun av skuffer, noe som gjør det enkelt å få oversikt. Også kjøleskapet er i skuffeform. / Café-stemning hersker i dette lille kjøkkenet. Her drikkes kaffen om morgenen og crémant de Bourgogne om kvelden.