© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Se hvordan kjøkkensnekkeren har designet sitt eget kjøkken i hjemmet på 75 kvm med 5 beboere

75 kvadratmeter er nok for kjøkkendesigner Nicolaj Bo, ektefellen Malene og deres tre tenåringsbarn. Til tross for lite plass har de et forholdsvis stort kjøkken som strekker seg helt ut på balkongen.

I en hyggelig liten gatestubb på Vesterbro i København besøker vi Nicolaj Bo, som har et kjøkkenfirma ved samme navn. Vi kommer inn i en ganske liten gang hvor du knapt får snudd deg før du er inne på kjøkkenet, det største rommet i leiligheten. Derfra høres jazztoner, det dufter nybrygget kaffe, og fra en åpen balkongdør høres fuglekvitter i trærne utenfor. Fotografen og undertegnede har ofte laget boligreportasjer fra store luksuriøse hus med kjøkken produsert av nettopp Nicolaj Bo, og derfor blir vi lettere overrasket over å se kjøkkensnekkerens relativt beskjedne bolig. Men som han sier, de har alt de trenger.

Parets tre tenåringsbarn har hvert sitt seks kvadratmeter store rom, og gangen ender i et baderom som ligger midt i leiligheten. De resterende kvadratmeterne er viet kjøkkenet, som også fungerer som stue, spisestue, keramikkverksted og soverom. Det store rommet er hjertet i hjemmet, og det er her familien samles. Derfor var det viktig at kjøkkenet fikk rikelig med oppbevaringsplass, slik at det fremstår som både romslig og ryddig.

– På det gamle kjøkkenet hadde vi mer gulvplass og mindre kjøkken, men nå har vi satset på en romsligere løsning som er lett å holde ryddig. Barna er i ferd med å bli voksne, og dermed har behovene våre endret seg. Nå bruker vi mer tid på å lage mat, og da trenger vi også mer oppbevaringsplass til redskaper og matvarer, forklarer Nicolaj, som er kokken i huset.

Kjøkkenet er holdt i en ren og rolig stil. De har droppet vifte og har i stedet et utekjøkken på balkongen hvor de kan steke og lage all mat som kan avgi os.

– Det forrige kjøkkenet var mye mer fargerikt, men denne gangen har vi bevisst valgt et roligere uttrykk.
I mange år har vi hatt småbarn, barnemøbler og leker, og det har foregått mye på kjøkkenet. Nå ville vi bare at det skulle være enkelt å holde ryddig. Den overordnede roen er den mest vellykkede delen av kjøkkenet, og det er det som er ambisjonen for de fleste, sier Nicolaj.

– Mange vil ofte for mye på én gang og ender med å velge materialer som spriker litt i forskjellige retninger. Det handler om å fokusere på det man egentlig har behov for. Hva trenger du egentlig? Har du virkelig bruk for to stekeovner ... eller vinkjøleskap? Jeg synes at kjøkkenet dekker behovene vi har nå, og spesielt nå som vi har stekemuligheter utenfor.

Vi har til og med fått integrert et system som sorterer flasker og pant i vinduskarmen. Fordi vi bor i første etasje, er ytterveggene er tykke, og det har vi utnyttet til å integrere bøtter hvor vi samler opp forskjellige ting. Alt i alt synes jeg vi har det vi trenger!