© JOTUN A/S

Her er fargene som vil dominere i 2022

Gul positivitet, varme rødtoner og rolige nøytraler. Skal vi tro spådommene til ekspertene, kommer vi til å se mange ulike fargekombinasjoner i 2022 - så finn frem malespannet og gjør deg klar for å sette farge på tilværelsen.

Nina K. Mørkve, Skandinavisk fargesjef i Jotun

© Jotun

Unike fargekombinasjoner

Fargetrendene for 2022 omfatter alt fra sarte pasteller til mer kraftige nyanser. Med andre ord tror ekspertene at vi kommer til å se det meste av farger i tiden fremover.

– Hvis jeg skal oppsummere årets fargetrender med ett ord må det være mangfold, sier Nina K. Mørkve, Skandinavisk fargesjef i Jotun.

– Vi vil fortsette å se spennende fargekombinasjoner, på tvers av de kulørte tonene, så vel som i kombinasjon med nøytraler. Spør du meg, er det ingenting som er bedre enn det. Vi trenger farger rundt oss. Farger kan påvirke oss positivt og skape nye stemninger i rommet, forteller fargesjefen.

Greige toner kan fint kombineres med kulørte farger. Velg gjerne jordnære rødetoner eller dypere bruntoner, som i denne sofaen fra Broste Copenhagen.

© Produsenten
Vi vil fortsette å se spennende fargekombinasjoner, på tvers av de kulørte tonene, så vel som i kombinasjon med nøytraler — Nina K. Mørkve, Skandinavisk fargesjef i Jotun

Farger som gjør en glad

For Nina finnes det ingen regler du er nødt til å følge når det kommer til farger, og hun mener først og fremst at fargetrendene skal være til inspirasjon. Det viktigste, er i følge Nina, at du velger farger som gjør deg glad. Sammen med turkis- og lavendeltoner, er gult er en av fargene Nina tror vil prege trendbildet:

– Etter at gult meldte sin tilbakekomst for noen år siden, har den vært mye brukt, men nå tror jeg at det er de mer fargesterke tonene som vil dominere. Dette er typiske reaksjoner på at vi mennesker søker optimisme i en utfordrende tid med pandemi.

Dempede rosatoner er behagelige og lune. De lar seg fint kombinere med andre kulørte farger og materialer, og kan være en elegant kompanjong til de mer greige tonene, eller mer kulørte farger som gul, grønn eller rød. Maling og fliser fra File Under Pop.

© Produsenten

Varme toner

– Jeg tror også det vil komme flere røde innslag i tiden fremover. Tonene som kommer vil antakelig være sprekere enn de mer jordnære vi har sett en stund nå, så hold utkikk etter de nye humør-boosterne. De vil gi deg påfyll av adrenalin og energi.

I tillegg til rødt, spår Nina at vi også vil komme til å se mer til de rosa nyansene.

– Enkelte tenker nok at rosa er i overkant mye, men her ser vi at flere er i ferd med å endre mening. I dempede varianter er rosa en fantastisk basisfarge med lang levetid. De støvede nyansene lar seg kombinere med andre kulørte farger og materialer.

Gråbeige toner gir et mer dempet uttrykk som er fine både mot terrakotta og blågrått. Noen luftige blågrå gardiner kan være en perfekt måte å tilføre et element av farge til en ellers nøytral base. Gardiner fra Ellos.

© Produsenten

Dagny Thurman-Moe, kreativ leder i Koi Fargestudio

© Bjerke / fotograf Einar Aslaksen

Nye tider

Dagny Thurman-Moe er kreativ leder i Koi Fargestudio, og en av landets fremste fargedesignere.

– I fargeverdenen bruker vi ikke begrepet trender så ofte. I stedet snakker vi heller om epoker. Akkurat nå, for eksempel, er vi på vei ut av en grå epoke. Før det, fra rundt år 2000 til 2010, var det beige som var dominerende, forteller Dagny, og forklarer at farger som regel bruker en periode på ti år på å bygge seg opp. Deretter har den en tiårsperiode hvor den har sin storhetstid på topp, før det går ytterligere ti år før den forsvinner igjen.

Personlige fargevalg

– Dette så vi på starten av 2000-tallet. Mens vi fortsatt var i den beige epoken, begynte grått å sakte men sikkert å tre frem, før den overtok som den dominerende fargen fra 2010 og utover. Vi har vært inne i en rimelig fargeløs epoke i snart tjue år, men nå ser vi imidlertid at ting er i ferd med å snu, og at vi beveger oss inn i en epoke som kommer til å preges av farger. Flere velger sin egen vei, og fargevalget blir mer personlig, forteller hun.

– Inntil nå har det vært ganske klare svar på hvordan et hjem skal se ut. Jeg tror at den epoken vi er på vei inn, på mange måter er en motreaksjon på dette.

Dype jordfarger gir oss en følelse av ro og trygghet, og er vakre sammen med gult rustrødt, blågrått og gulbeige. Kombiner gjerne med litt røffere materialer og uperfekte overflater. Betonggulv, tegl og metaller står i flott kontrast til de varme tonene. Fargen på veggen bak spisebordet er LADY Minerals 11130 Shade. Styling av Kråkvik & D’Orazio.

© JOTUN A/S
Grått kommer ikke til å definere 20-tallet slik det har gjort frem til nå. Statistikk viser at de som maler grått, ender med å male om hvert 3 - 5 år — Dagny Thurman-Moe, kreativ leder i Koi Fargestudio

Nye tendenser

Dagny trekker frem masseproduksjon og det ekstreme forbruket som har om har dominert de siste tjue årene.

– Målet har nesten vært å ha et kataloghjem. Møblene har vært masseproduserte med kort levetid . Nå ser vi at folk trekkes mer mot skreddersydde løsninger og varige kvalitetsmaterialer.

– Grått kommer ikke til å definere 20-tallet slik det har gjort frem til nå. Statistikk viser at de som maler grått, ender med å male om hvert 3 - 5 år.

Lavendel fungerer godt sammen med så og si enhver farge, og skaper en elegant og sofistikert atmosfære. Fargen på veggen er Purple Fame fra File Under Pop.

© Produsenten

Et hjem som løfter humøret

Det å male hjemmet sitt i evig regnvær er ikke koselig over tid. Det betyr imidlertid ikke at det er umulig å lykkes med grått, det er bare vanskeligere. Dagny tror pandiemien har forsterket behovet for at mange nå ønsker et hjem med mer farger og personlighet.

– Det er viktig å huske på at fargetrender er langsomme. Ønsket om mer farger er noe som har bygget seg opp over flere år, men pandemien har nok forsterket det. Vi har tilbragt mer til hjemme, og mange har nok innsett at det ikke er like hyggelig å tilbringe dagene inne i en hvit boks. Det er bra, for når vi tilfører personlighet til hjemme våre, får vi et uttrykk som er langt mer varig enn om vi bare følger trender, avslutter hun.