Guide: 3 tips til en fargerik forvandling

Se hvordan du kan ved hjelp av maling kan fremheve hjemmets beste sider.

Det er en kjent sak at farger kan påvirke humøret vårt, men hva gjør de egentlig med rommene våre?

Farger kan endre lys og proporsjoner og påvirke hvordan vi oppfatter et rom. Mens farger med kjølige undertoner får rommet til å virke større, får mørke farger rommet til å virke mindre. Det er imidlertid ikke bare selve fargevalget som har noe å si - hvordan du fargesetter rommet har også stor betydning.

Les videre for å se hvordan du ved hjelp av maling kan få rommet til å fremstå slik du ønsker.

Bilde til venstre: Taket er malt i fargen Lollipop fra File Under Pop. Vegger i Stones & Bones, vinduskarmer i Virgin Oil og døren er malt i Life is a Rose, alle fra File Under Pop. Bilde til høyre: Vegger malt i LADY Pure Color 20142 Daydream.

© File Under Pop / Jotun

Mørke tak og lyse vegger

Noen ganger kan følelsen av et lavere tak bidra til å gjøre et rom mer behagelig og innbydende. Et tak malt i en mørkere farge vil skape en illusjon av en lavere takhøyde, noe som kan være en fin effekt for eksempel på soverommet.

Motsatt vil et lyst tak og mørke vegger løfte takhøyden. Dette kan være spesielt fint i små leiligheter hvor utgangspunktet er en lav takhøyde.

Bildet til venstre: Taket er malt med LADY Perfection 0486 Silke. Veggen i front har fargen LADY Pure Color 1276 Soft – og veggen bak; LADY Pure Color 12125 Impression. Dør, karm og gulvlister er malt med LADY Supreme Finish Matt 1276 Soft. Bildet til høyre: Veggen i front er malt i fargen LADY 10965 Hipster Brown. Veggen bak; LADY 10961 Raw Canvas.

© Jotun

Lyse flater gjør at rommet fremstår større

Hvis du ønsker å skape en illusjon av et større rom kan du bruke lyse farger som reflekterer naturlig lys og får overflatene til å virke større. Motsatt kan det være lurt å velge mørke farger i rom hvor du ønsker å skape en følelse av trygghet. En mørk farge på veggene vil absorbere det meste av det naturlige lyset, og hjelper oss til å slappe av.

LES OGSÅ: 10 typiske malefeil – slik unngår du dem

Bildet til venstre: Den blå veggen er malt i fargen Bright Skies i kombinasjon med Brave Ground og Intense Roubaix. Alle fra Nordsjö. Bildet til høyre: Veggen i front er malt i fargen LADY 20047 Blushing Peach.

© Nordsjö / Jotun

Skap dimensjon

Hvis du har et stort rom som du ønsker skal føles mer intimt, kan du bruke en mørkere farge på en av veggene. Dette vil gi en fin dybde og få rommet til å føles mindre. Motsatt kan du velge en lysere farge i der du ønsker å skape en illusjon av et større og åpnere rom.

Les også: Denne faktoren er viktigst når du velger veggfarge