Denne faktoren er viktigst når du velger veggfarge

Farger kan fremkalle forskjellige følelser og inntrykk, og ha stor påvirkningsevne på både energi og humør. Her får du fargeekspertens beste tips til hvordan du går frem i valg av farger til hjemmet.

I mange skandinaviske hjem kvier man seg for å eksperimentere med veggfarger, og holder i stedet rommenes rammer hvite. Det er litt synd, for ingenting kan friske opp og endre et rom i like stor grad som en ny farge på veggen, og det er i tillegg en forholdsvis rimelig måte å gi hjemmet en frisk makeover på. Men hvordan skal man gå frem hvis man ønsker et hjem med farger på veggene?

60-30-10 regelen hjelper deg å oppnå et harmonisk og balansert rom. Her fyller den lyse veggfargen 60% av rommets fargeskala, den mørkegrå kjøkkenøya, benkeskapet og stolsetene utgjør ca 30%, mens den varme trefargen på benker og stolben utgjør de siste 10%.

© Getty Images

60-30-10 regelen

En grei huskeregel når det gjelder å sette sammen farger i et rom for å oppnå et harmonisk resultat, er 60-30-10 regelen. Kort fortalt vil du ved å kombinere tre farger i dette forholdet oppnå et velbalansert fargekart i rommet.

Fargen du vil skal dominerer rommet er primærfargen, og skal oppta ca 60% av rommet. Dette vil ofte være fargen du har på veggene. Mindre vegger eller møbler kan utgjøre 30% av fargene i rommet, og de siste 10%, den såkalte aksenten, skal stå i kontrast til de to foregående fargene. Fargen her tilfører det lille ekstra og gjør rommet mer levende.

Duck Green no. W 55 og Pink Ground no. 202

© Farrow & Ball

Fargenes påvirkningskraft

Utover deres estetiske evner, har fargerikets nyanser potensialet til å påvirke oss på ulike plan. Farger kan fremkalle mange forskjellige følelser og inntrykk hos oss; for eksempel er gult og orange forbundet med glede, kreativitet og energi, mens blått og grønt kan kobles til ro og økt konsentrasjon.

Vi har tatt en prat med malingprodusent Farrow & Ball sin ambassadør og fargeekspert Patrick O’Donnell, for å lære mer om fargesetting og valg av farger til hjemmet.

Farrow & Ball sin fargeekspert Patrick O'Donnell

På hvilken måte påvirker farger oss mennesker?
– Farger kan unektelig ha en bakomliggende effekt på humøret og sinnet. Alle farger har allikevel ikke samme resultat på alle mennesker, til tross for at ulike farger rent kategorisk sies å ha en spesiell påvirkningsevne.

Gult sies å ha en rekke positive effekter, men om du i bunn og grunn ikke liker gult kommer de positive effektene til å erstattes av en negativ innstilling til fargen. Den beste måten å velge farge er å helt enkelt ta de som du liker, uansett hvilken effekt andre farger må ha.

Broccoli Brown W.108

© Farrow & Ball

Hva er en typisk feil du ser mange gjør når de skal velge farger til hjemmet?
– Mange overtenker fargevalget, og følger trender i stedet for å se på farger som de selv føler en tiltrekning mot. Husk at det er ditt hjem, og det er helt grunnleggende at du er komfortabel og fornøyd i din egen sfære. Du skal også vurdere det naturlige lysinnfallet, og hvilket tid på dagen du skal oppholde deg i det aktuellt rommet.

Er det noen rom hvor er det ekstra viktig å tenke fargevalget godt igjennom?
– Ethvert rom, enten det er soverom, stue eller kjøkken er et resultat av mange komponenter; fra tekstiler til møblering. Alle elementer i et rom burde jobbe sammen. Noe som har blitt relevant nå som vi bruker hjemmene våre på en ny måte, spesielt på et hjemmekontor, er behovet for en mer nærende estetikk: rom som får oss til å føle oss avslappet, rolige og nostalgiske.

Farger som innbyr til ro, hvilket er perfekt for soverom og stuer, er blå; og gråtoner, for eksempel er Farrow & Balls French Gray en beroligende grønntone og Oval Room Blue er en elegant blåtone. Begge disse fargene føles umiddelbart kjente og tidløse.

Oval Room Blue No.85

© Farrow & Ball

Er det noen farger som er ekstra vanskelig å treffe riktig med?
– Det er ikke noe som heter riktig eller feil, men som tidligere nevnt så har lys -både naturlig og kunstig- en stor innflytelse på oppfattelsen av farger. Den største utfordringen er ofte ikke fargen, men de forskjellige aspektene ved rommet. For eksempel har nordvendte værelser ofte dårlig naturlig lys, og mange antar at man kan løse dette ved å male rommet lyst og hvitt, men det er faktisk ikke tilfellet, avslutter Patrick O'Donnell.