6 ting å ta hensyn til når du fyrer i peisen

Når det kommer til ildsteder i hjemmet er sikkerhet, effektivitet, inneklima og estetikk viktige hensyn å ta. Deretter er det bare å nyte peiskosen!

© Rais

Kalde vintervelder er ikke så verst når man kan tilbringe dem i ­selskap med den gode knitrelyden fra tørre vedkubber.

– Sammen med synet fra flammene vil en vedovn være et samlingspunkt for hele familien. Dessuten vil det alltid gi en god besparelse på strømregningen, særlig hvis man får gratis eller
billig brensel, sier Jan Olesen fra peisleverandøren Morsø.

Før du oppdaterer eller installerer nytt ildsted i hjemmet, bør du kartlegge følgende: Hvor stort er arealet som skal varmes opp? Hvor skal ildstedet stå, og hvor stor tyngde tåler gulvet? Skal ildstedet fungere som hovedoppvarming eller kun tilleggsvarme?

Les også: 10 praktfulle peiser som varmer oss

Varmebehovet i et hjem avhenger av hustype, isolasjon, vindus­areal og klima. Ifølge peisleverandører som Nordpeis og Jøtul har en godt isolert bolig et varmebehov på cirka 60–70 watt per kvadratmeter.

Det finnes en rekke ulike utforminger av ildsteder, fra frittstående løsninger til integrerte versjoner og skreddersydde varianter. For å finne ut hvilket ildsted som egner seg best hjemme hos deg, er det lurt å tegne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering, skriver foreningen Norsk varme på sine nettsider. Pipens innvendige mål og totale høyde bør også tas med i betraktningen, ettersom dette avgjør trekk og forbrenningsevne.

For å få optimal glede av et ildsted er det viktig at det fungerer både praktisk og estetisk. Vi tar for oss grunnkunnskapen man bør ha før man fyrer opp.

Ulike utforminger
© Jøtul

En peisovn er enkel å plassere, avgir mye varme, kjøles forholdsvis raskt ned og gir godt innsyn til flammene om man velger en versjon med store glassflater. En peis er et mer integrert møbel, som gir en jevn og rask oppvarming med naturlig varmelagring. Ønsker man en spesialtilpasset variant kan man ved hjelp av en peisinnsats sette et mer personlig preg på utformingen rundt.

Det finnes også varmelagrende ildsteder, som avgir en jevn og moderat varme selv etter at veden er brent opp. Kakkelovnen er et eksempel på dette.

– En kakkelovn har gjerne høy vekt, så man må sjekke bæreevnen til gulvet i forhold til vekten på ildstedet. Om man skal bruke ildstedet som hovedoppvarmingskilde bør man vurdere noe som er varmelagrende, som kleberstein eller tilsvarende, da disse gir en jevnere temperatur over lang tid. Ellers velges jo ildsteder mye ut fra design, sier Steinar Vigdal fra Norsk varme.

Åpen versus lukket peis
© Nordpeis

Åpne ildsteder er ikke effektive til oppvarming, ettersom de krever 250–350 kubikkmeter luft fra rommet de befinner seg i, skriver Edvard Karlsvik i Sintefs håndbok om effektiv og miljøvennlig vedfyring. Denne luften må erstattes med kald luft utenfra, som igjen kjøler ned rommet. Har du en åpen peis, eller en gammel gruepeis, og ønsker bedre varmeangivelse og sikkerhet, anbefaler Nordpeis en kassettløsning, som kapsler bålet inne. Lukkede ovner og peiser gir god oppvarming og redusert partikkelutslipp.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for interiørnyheter og inspirasjon.

Plassering
© Jøtul

– I dag er det små forskjeller på om man velger et ildsted med strålevarme eller et med konveksjonsvarme, forklarer Steinar Vigdal fra Norsk varme.

– Med konveksjonsvarme menes et ildsted med doble vegger, hvor det blir varmet opp luft som får litt mer fart og sprer seg rundt i rommet. Disse ildstedene har ofte mindre avstandskrav enn strålevarme på grunn av lavere overflatetemperatur. De kan derfor være foretrukne om ildstedet skal plasseres i kort avstand til treverk. Ildsteder med strålevarme, gjerne støpejern, gir raskere lokal oppvarming nær ildstedet.

Enkel ettermontering av stålpipe gir også fleksibilitet med tanke på plassering, om man for eksempel ønsker seg en dreibar peis midt i stuen.

Les også: På BoligPluss kan du lese om hvordan du skaper en varm atmosfære i hjemmet.

Inneklima
© Nordpeis

For å bevare et godt inneklima er det viktig å sørge for tilstrekkelig med luft til ildstedet slik at forbrenningen blir optimal, ifølge Steinar Vigdal fra Norsk varme.

– På nyere hus skal det være lagt direkte friskluftskanal inn til ildstedet via skorstein eller med rør fra friluft. Det er også viktig at skorsteinen er i god stand og sørger for nok trekk til ildstedet. Det er skorsteinen som er ildstedets motor. Hvis den ikke er effektiv og i god stand vil man ikke få full utnyttelse og glede av ildstedet sitt.

Riktig brensel er også viktig, påpeker Jan Olesen fra Morsø.

– Det vil si tørt tre, hvor fuktigheten i treet ikke må overstige 18 prosent. Fyr alltid med brensel som ikke er for stort og som antennes etter to–tre minutter, slik at du unngår unødvendig røykutvikling. Unngå malt eller impregnert tre, som sender ut giftige gasser.

Les også:7 stylingstips til stuen

Effektivitet
© Contura

Varmekapasiteten på ildstedet bør svare til arealet man skal varme opp. Det er derfor viktig å velge riktig størrelse på varmekilden.

– Avhengig av husets isolering og boligens utforming vil 1 kW kunne varme opp 15–25 kvadratmeter, eller i nye høyisolerte hus, opptil 35 kvadratmeter. Ønsker man en ovn som kan varme opp flere rom, anbefaler Morsø en konveksjonsovn, slik at man får en god varmefordeling til de enkelte rommene og en behagelig varme tett på ovnen uten for mye strålevarme, sier Jan Olesen fra Morsø.

Miljøvennlighet
© Rais

En rentbrennende vedovn reduserer utslipp med inntil 90 prosent og tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav ifølge Norsk varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner. De gir også mer varme tilbake per vedkubbe, renere luft og reduserer behovet for strøm. Alle vedovner, peiser, ildsteder og innsatser produsert etter 1998 er rentbrennende.

– Om ildstedet er fra før 1998 bør man absolutt bytte det ut. Rentbrennende ildsteder er mye mer miljøvennlige samt mer energieffektive. Jo nyere ildstedet er, desto mer miljøvennlig og energieffektivt er det gjerne. Det utvikles hele tiden ildsteder med høyere og høyere virkningsgrad, som gir mer varme ut av hver kubbe, sier Steinar Vigdal fra Norsk varme.

Les også: Slik skaper du ekstra liv i hjemmet med grønne planter.