Billedvæg over sofa med tilfældigt udtryk
© Cecilie Kovsted / @interiorunivers

Guide: Slik lager du den perfekte bildeveggen

Bildevegger skaper personlighet og piffer opp innredningen. Vi guider deg til den perfekte bildeveggen.

Bildeveggen er flott for å tilføre personlighet til hjemmet når plakater, kunstverk og personlige fotografier komplimenterer hverandre på veggen.

Men det kan være vanskelig å finne den rette balansen når det kommer til stil, plassering og uttrykk. En bildevegg kan lett ende opp med å se rotete ut, men heldigvis finnes det tips og triks for å unngå dette.

Her får du den ultimate guiden til hvordan du skaper en harmonisk bildevegg i fem klare steg – og den beste inspirasjonen til en personlig bildevegg.

Smuk og stilfuld billedvæg på lille væg ved dør
© Mikkel Adsbøl

1) Hvor skal bildeveggen være?

Først og fremst er det vesentlig å gjøre seg opp en mening om hvor bildeveggen skal være.

Her er det viktig å ta høyde for veggens størrelse, eventuelle møbler som er plasserte opp mot veggen, rommets øvrige møbler og fargetonene som går igjen.

Pass på at området der bildeveggen skal stå passer til resten av rommet, slik at det ikke virker for stort eller lite.

TIPS Pass på at bildeveggen din ikke "flyr" over møblene dine. En tommelfingerregel er at bildet skal henge 15-20 cm over møblene under.

Billedvæg i stue
© Desenio

3) Valg av bilder

Du har nå kommet til den morsomme delen, hvor du skal finne de riktige bildene til din bildevegg.

Her er det avgjørende at du har bestemt deg for hvilket uttrykk du vil skape i rommet.

Vil du gjerne ha et rolig og minimalistisk uttrykk kan du med fordel velge enkle bilder med sarte farger. Ønsker du derimot et vilt og særpreget uttrykk, kan du slå deg løs og mikse farger og mønstre akkurat som det passer deg.

Les også: 8 detaljer som avslører om du kan kunsten å innrede

Skabeloner til billedvæg med mål
© Bga

3) Bildeveggens komposisjon

Med bildeveggens komposisjon mener vi måten rammene plasseres i forhold til hverandre samt rammenes størrelse.

Her er det mange forskjellige stilarter man kan velge å gå etter.

Man kan skape et kvadratisk og stilrent uttrykk, eller man kan skape et mer fritt og lekent uttrykk ved å kombinere forskjellige rammestørrelser og plassere dem uavhengig av hverandre.

Innen du bestemmer deg for hvordan bildeveggen skal se ut kan du med fordel søke inspirasjon på for eksempel Instagram under hashtaggen #bildevegg.

TIPS Skap balanse i bildeveggen ved å henge bildene i samme avstand fra hverandre både vertikalt og horisontalt.

4) Visualiser det endelige resultatet

Nå er det på tide å planlegge bildeveggen - og her kan gulvet være til god hjelp!

Når du har rammene og bildene klare kan det være en god ide å markere ca. hvor stor område på veggen er og legge dem ut på gulvet slik du forestiller deg at de skal henge på veggen.

Det gjør at du lettere kan vurdere rammenes størrelse, samt de enkelte bildene, i forhold til hverandre og flytte rundt på dem for et bedre resultat.

Når du er fornøyd med uttrykket kan du lage en "kopi" på veggen ved å klippe ut bakepapir eller gamle aviser i samme størrelser som rammene og feste dem opp på veggen med maskeringstape.

Den lar deg vurdere om komposisjonen passer til veggen og rommet før du begynner å bore hull.

Billedvæg med inspiration fra Japan
© Taisho

5) Grip hammeren og få bildene opp

Nå er du klar til å få bildene opp på veggen.

Har du laget en kopi på veggen kan du enkelt begynne å hamre inn spiker eller bore hull direkte på papiret, som du så kan fjerne.

Husk å måle nøye opp, så du er sikker på at avstanden mellom de enkelte bildene, samt fra henholdsvis gulv og tak, er akkurat som du vil ha det.

God fornøyelse.

TIPS! Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du shoppingtips og designnyheter på mail fra oss hver uke.

Inspirasjon til en vakker og personlig bildevegg

personlig billedvæg med billeder og personlige minder
© PR/Reform

Bland innholdet

Gi bildeveggen din et personlig preg ved å blande bilder og plakater med andre ting du vil vise frem. Det kan være alt fra personlige funn fra reiser eller historiske plater til en vakker klokke eller et speil som gir liv til veggen.

Lek med gallerihyller

De smale, lange gallerihyllene er et fantastisk verktøy for den ubesluttsomme. Her kan du vise favorittbildene dine uten å bekymre deg for at du kanskje vil bytte dem rundt i morgen. Flytt rundt på plasseringene, endre bildene og nyt friheten ved å kunne endre utseendet på bildeveggen uten å bekymre deg for hull i veggen.

Følg trappene

Vis favorittbildene dine langs trappene, hvor veggene ofte står tomme. Det skaper sammenheng i hjemmet, og gir besøkende lyst til å gå på oppdagelsesferd i neste etasje.

Personlig billedvæg fuld af sjæl og historie
© Mikkel Adsbøl

Miks og match forskjellige rammer

Bruk rammene til bildene for å gi bildeveggen sjel og personlighet. Dette kan du gjøre ved å bruke rammer i ulike størrelser, farger og uttrykk.

Rett underkant

Er du redd for at bildeveggen din skal lage for mye støy? Plasser bildene dine slik at den nederste kanten er helt rett. Det skaper ro for øyet og får bildeveggen til å fremstå mer stringent.

Fuld billedvæg med kunst fra gulv til loft
© Poster & Frame

Full bildevegg

Fyll veggen med vakre bilder fra gulv til tak for full bildevegg-opplevelse. Sørg for å holde en rød tråd i bildene, slik at veggen fremstår harmonisk og sammenhengende – dette kan for eksempel være ved å holde seg til en bestemt fargepalett, velge bilder i samme stil, bruke samme type ramme for alle bildene eller noe helt annet.

Beige billedvæg i stue
© Desenio

Bruk fargen på veggen

Bakgrunnsveggen spiller en stor rolle i uttrykket til bildeveggen din. Ved å male veggen i en farge som komplimenterer bildene dine, endrer du uttrykket på bildene og gjør bildeveggen mer sammenhengende å se på.

Streng firkant

Skap ensartethet og ro i bildeveggen din ved å plassere rammene dine slik at de danner en firkant. De rette linjene gir et minimalistisk utseende, som passer til både noen få store bilder og mange små.

Enkel billedvæg over sofa i stue
© Poster Store

Fredelige omgivelser

Gi bildeveggen et harmonisk uttrykk ved å velge rammer i samme materiale eller farge. På denne måten får motivene til bildene være i fokus.

Billedvæg over skrivebordet i smukke jordfarver
© Cecilie Kovsted / @interiorunivers

Hold styr på fargene

Ved å velge bilder i samme fargepalett vil bildeveggen din få et mer sammenhengende utseende. Her kan du se hvordan jordfargene får bildeveggen til å fremstå harmonisk, mens du leker med ulike bilder, motiver, størrelser og rammer.

Bruk plassen

Har du en liten vegg i et hjørne, mellom to vinduer eller ved siden av en dør? Bruk plassen til en vakker bildevegg. Det trenger ikke være støyende eller fullt – men selv en liten bildevegg gir personlighet til hjemmet.

Personlig billedvæg over sofa
© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Bland gammelt og nytt

En personlig bildevegg kan ta år å lage hvis hver del på veggen må ha en historie med seg – men det er nettopp det som gjør bildeveggen så fantastisk. Bytt bilder hvis du finner en ny skatt, og gjør bildeveggen større etter hvert som samlingen din vokser.

Billedvæg over sofa i stue
© Cecilie Kovsted / @interiorunivers

Bildevegg over sofaen

Står sofaen din mot veggen, er dette et opplagt valg for en vakker bildevegg. Bruk den store overflaten til å uttrykke din personlighet med vakre verk som komplimenterer rommet.

stående billedvæg på opbevaringsmøbel
© Desenio

Den avslappede bildeveggen

Ved å plassere bildene dine på gulvet, på en kommode eller på et skap, gir det et mer avslappet uttrykk til rommet enn om bildene henger på veggen. Samtidig slipper du å bore hull eller hamre i spiker – og det er rikelig med mulighet til å bytte etter eget ønske.

Rett rundt hjørnet

La bildeveggen fortsette rundt hjørnet og skap sammenheng mellom de to veggene. Det gjør hjørnet mindre skarpt og gir liv til rommet.

Billedvæg med personlige fotografier
© Christina Kayser Onsgaard

Personlige bilder

Samle bilder og fotografier av deg og din familie og vis dem på en vakker og personlig bildevegg. Hold dem i samme fargeskala for et rolig uttrykk, men bland gjerne størrelser på bilder og rammer.

Lag dine egne bilder

Trekk naturen inn i hjemmet ved å samle vakre blader og blomster, som du trykker og viser i rammer på bildeveggen. På denne måten bringer du noe personlig inn på bildeveggen, samtidig som det pynter opp i hjemmet.