Slik tar du stiklinger av plantene dine

Våren er perfekt tidspunkt å gro planter på! Vi har samlet de 6 mest populære plantene du enkelt kan ta stiklinger av.

Planter i potter
© Getty Images

Har du en yndlingsplante som du gjerne vil ha flere av? Eller en plante, som du gjerne vil gi som gave?

Da bør du lage stiklinger! En stikling er en avskåret plantedel, som plantes i jorden for å gro en helt ny plante. Det kan virkelig være et morsomt prosjekt.

Derfor er det også viktig å komme med en advarsel: Det er veldig lett å få dilla på plante-verdenen...

Så lite krever det å lage stiklinger

Det kreves virkelig ikke mye før du har en helt hjemmedyrket plante. Det eneste du behøver er:

  • Hovedplanten
  • En saks
  • Potter/krukker
  • Jord
  • Vann

Vi har samlet de 6 mest populære plantene du lett kan lage stiklinger av:

pelargonier
© Getty Images

1. Pelargonier

Pelargonier er lette å formere, da de enkelt slår røtter i både jord og vann.

Denne planten går typisk i dvale om vinteren. Derfor er det best å vente inntil planten er ute av vinterdvalen og har begynt å vokse før du lager stiklinger.

Det er opplagt å lage stiklinger av det du klipper av når du beskjærer planten. De øverste stiklingene fra toppskuddene, altså de yngste skuddene, gir de beste plantene.

Når du klipper eller skjærer av stiklingen, skal det gjøres rett under et blad. Innen du legger den i en potte med jord skal du brekke de nederste 2-3 bladene av, for å redusere fordampingen.

Hibiskus
© Getty Images

2. Hibiskus

Det kan enkelt la seg gjøre å utvide din samling av Hibiscus-planter. Klipp stiklingene av rett under et bladfeste og fjern de nederste bladene. Stiklingen skal helst være mellom 5-15 cm lang. Etter kun et par uker vil stiklingen danne mye røtter. Unngå derfor å plukke av grener med blomsterknopper på.

Når du har plantet stiklingen, har den best av å stå tildekket eller i et minidrivhus av glass, for å holde på fuktigheten.

Buksbom
© Getty Images

3. Buksbom

Den allminnelige Buksbom har blitt en populær plante med sine flotte, blanke lær-aktige blader, og tåler hard beskjæring og formklipping.

Stiklingerne skal være 8-15 cm for å kunne brukes. Du skal fjerne de nederste bladene før du planter dine stiklinger. Planter du om våren kan du med fordel plante i hagen eller ute i potter. Med litt tålmodighet vil du få gode planter - også ute.

Eføy
© Getty Images

4. Eføy

Denne planten vokser ofte på matjord, i kratt og i parker, hvor planten kryper langs jorden med sine klatrerøtter.

Velg en stikling med et par blader, og klipp rett under det nederste bladet. Plant så stiklingen i en potte med matjord. Mange har en tendens til å sette stiklingen i vann fordi det er da den raskest slår røtter, men dette er ikke å anbefale.

Grønnerenner
© iStock

5. Grønnerenner

Hos Grønnerenneren er det lett å formere nye planter på grunn av de lange, blomstrede stilkene som vokser ut. Noen ganger kan de nye skuddene allerede ha røtter, og disse kan du klippe fra morplanten og plante direkte ned i en potte med jord. Hvis morplanten kommer inn i en periode med mange blomsterskudd (over 10 skudd), blir du nødt til å klippe noen av de av. Planten vil ikke ha nok energi til å sørge for at alle skuddene vokser, i tillegg til å holde seg selv i live.

Urter i potte
© Getty Images

6. Stiklinger av urter

Har du urter igjen etter vinteren som vokser nye skudd, er det opplagt å lage stiklinger av de. Bruk skudd uten blomster, og legg disse i en potte med jord. Vann jorden og dekk den med plast som ikke rører plantene. Plasser deretter potten i skyggen, men gjerne et lunt sted. Et drivhus er et optimalt sted!