Blo
© Charlotte Coneybeer

Slik får du syrinbuketten til å holde lenger

4 triks for å unngå at syriner i vaser begynner å henge med nebbet.

Fire triks for å få syriner til å holde lenger

Når syrinene blomstrer, så er det ingen som kan beherske seg. De er overalt og er lette å plukke, så selvfølgelig skal enhvert hjem ha en bukett.

Problemet er bare at syriner for kan bli kjedelige: noen av blomsterhodene faller av, eller blomsterklasene begynner å henge med hodet etter kort tid.

Heldigvis finnes det flere triks for å få syriner til å holde lenger. Her er 4 av de beste triksene for å bevare den berusende duften av syriner enda lenger i hjemmet.

1. Bank syrinenes stilk med en hammer

Dette trikset til buketter gjelder for de fleste blomster som vokser på en buskaktig eller treaktig gren. Det gjelder derfor også for Hortensia.

Start med å gi syrinen et langt, skrått snitt. Sørg for at dette snittet åpner opp inn til midten av blomstergrenen, så blomsten kan suge vann og næring til seg. Dette skråsnittet er derimot ikke nok, og det er her hammeren kommer inn i bildet:

Legg syrinkvisten på bordet og finn frem en hammer. Gi de nederste 5-7 centimeterne noen gode slag med den flate delen av hammerhodet, så du faktisk nærmest skviser den nederste delen av stilken. På denne måten optimeres syrinens evne til å suge til seg vann.

Se videoen nederst i artikkelen for den nøyaktige utførselen av "syrinslaget".

2. Sett syrinene i kjøleskapet

Vil du forlenge syrinenes levetid, så kan du også vurdere å sette syrinene i kjøleskapet. Det kan du for eksempel gjøre mens du jobber, eller hvis vet du skal vekk i en dag. Ved å gjøre dette så holder syrinene seg friske i lenger tid - og mens du er hjemme for å nyte synet.

Les også: Liker du tulipaner? Se hvordan de holder seg pene lengst mulig!

3. Sett syrinene i lunkent vann

Syrinenes levetid i vaser kan forlenges ved å sette syrinene i lunkent vann. Bruk kroppen din som termometer. 37 grader eller litt over det er den ideale temperatur. Syriner foretrekker varmt vann, akkurat sånn som roser. Begge blomsterbuskene har lettere for å ta opp varmt vann en kjølig vann.

4. Skift vann når det blir grumset

Skift vannet i vasen når vannet begynner å bli grumsete. Klipp et par centimeter av stilken fra bunnen, hver gang du skifter vannet. Sørg også for å helle nytt vann på hvis det er fordampet en del i sommervarmen.

Slik hamrer du syrinens stilk

På denne videoen kan du se hvordan hammerslaget på syrinens stilt utføres. Det er ca. 55 sekunder inn i videoen.

Videoen fra Howdini nevner også en alternativt stilketriks. Man kan nemlig også klippe roten gjennom vertikalt med en blomstersaks, rett gjennom det første skråsnittet. Dette trikset kan derimot være litt vanskelig å utføre på syrinens relative tynne grener.

Her er stilketrikset fra Howdini.