© Foto: Pernille Kaalund

I Dortes skjønne hage er det 35 spiselige vekster

Vi har vært på rundtur i ekspertens hage. Se de nydelige bildene og få gode råd her.

Klar for sommer

Vi overtok huset etter en gammel dame som hadde bodd der hele sitt liv. Jeg falt for den eventyrlige stemningen i den overgrodde tornerosehagen. I dag er hagen et sted der man kan gire ned og få styr på tanker og følelser. For å skape ro holder jeg meg til fargetemaer i bedene. I tillegg planter jeg tett, siden det da blir liten plass til ugress. Slik unngår jeg å måtte luke mer enn et par ganger i løpet av sesongen. Jeg bruker bunndekkende planter som storkenebb, høstanemoner, hosta og lodden marikåpe – de begrenser ugress og skaper ly og habitat for dyr og insekter.

Orden i hagen

Hekken er klippet i store bobler, og jeg venter alltid til et stykke ut på sommeren med å klippe den, når den har avblomstret og fugleungene har forlatt reirene. Når det blir litt for vilt tar jeg en tur med gressklipperen eller barberer buksbomkulene, og da legger ingen merke til kaoset i hjørnene eller uorden i bedene. Alt handler om å styre hagen med smarte grep så man slipper unna med å være en lat gartner, men likevel ha en vidunderlig og vill hage der insekter, dyr og fugler trives. Hønene mine fjerner snegleegg og hageavfall – og i tillegg gir de meg gjødsel og ferske egg.

Rosebuen er flettet av en pilegrein, kledd med ‘Constance Spry’ og ‘Albertine’. På pæretreet har Dorthe montert en nøtteautomat til ekornene som bor i hagen.

© Foto: Pernille Kaalund

"Jeg har fått plass til over 35 ulike spiselige vekster"

Er man litt oppfinnsom, kan man få plass til mye i en liten hage. Jeg har anlagt bed på taket av garasjen, med bringebær, rabarbra, poteter og grønnsaker. I blomsterbedene har jeg også spiselige ting, som stikkelsbær bakerst i staudebedet, urter i rosebedet, aprikoser og nektariner ved muren i sør, en fiken ved garasjen og noen solbærbusker ved terrassen. Slik har jeg fått plass til over 35 ulike spiselige vekster.

Foran huset står et lite lysthus bygget av gjenbruksvinduer. Speilbassenget er laget av en jernring med støpt bunn. Det speiler himmelen og trærne og skaper liv i hagen. I forgrunnen er kjøkkenhagen, plantet i karmer av råjern.

© Foto: Pernille Kaalund

Frittgående høner er et vanlig syn i Dorthes viltre hage.

© Foto: Pernille Kaalund

Biene elsker revebjeller – som er den eldste hjertemedisinen vi kjenner til.

© Foto: Pernille Kaalund

LES OGSÅ

Et smart vanningssystem

Men en hage skal også nytes! Det lureste jeg har gjort for meg selv og hagen, er å installere automatiske vanningssystemer. Da kan kjøkkenhagen kan passe seg selv i et par dager. Hagen er selve livet. Jeg elsker den og bruker så mye tid der jeg bare kan. Ikke fordi jeg må, men fordi jeg har lyst.

I det sørvestlige hjørnet av hagen er det en liten rund plass til bål. Utepeisen Stofey er enkel å tenne opp i, og kan også brukes til pinnebrød og marshmallows. Og så er den flyttbar. De svarte stolene av svartoljet or er EcoChair fra EcoFurn.

© Foto: Pernille Kaalund

De ville bedene utgjøren viktig del av Dorthes hage. Hun elsker høye stauder og er fascinert av hvor raskt de vokser. I dette bedet sees kjempeprydløk sammen med revebjeller, storkenebb, kjempeverbena, virginiaveronica og akeleiefrøstjerne. Dorthe har rammet inn det halvmåneformede bedet med en ramme av flettet pil, for å få litt ro i «kaoset».

© Foto: Pernille Kaalund

Dorthes tips til en vill hage

● Sørg for å ha nektarplanter fra tidlig til sent på sesongen. Det kan være tidlige løkblomster, som for eksempel krokus og stauder, som blomstrer rett før frosten går.
● Vær en lat gartner – la det være litt rotete i hagen, og sørg for at det er områder med uklippet gress, kvisthauger, bark eller gamle stokker der småkryp og insekter trives.
● Sett ut vann til fugler, dyr og insekter. Du kan bruke tallerkener og fat, en gammel stekepanne eller et brannsikkert speilbasseng. Det er viktig å legge i en grein, en stein eller noe annet som kan fungere som redningsplanke eller landingsplass.
● Sørg for å ha et stort mangfold av planter i hagen.
● Velg planter som blomstrer lenge, og som er gode nektarplanter.
● Velg lokale eller klimatilpassede planter til hagen.
● Bruk bare naturgjødsel
● Unngå sprøytemidler og gift, og bruk bare mekaniske og biologiske ugress- og skadedyrmidler.