Fra gressbakke til ekstraordinær hage: Se det vakre resultatet

På kort tid har husets utålmodige gartner forvandlet en gressbakke til en vill og vakker hage.

Niels Hougaard
© Pernille Kaalund

Niels i sitt rette element, omgitt av stauder og vaiende gress, i gang med å finpusse hagen. I forgrunnen sees en japansk lønn, bergknapp ‘Stardust’ og en hjortetrøst som Niels er i gang med å beskjære.

Hage
© Pernille Kaalund

Det lange utsynet ned gjennom hagen, slik man ser den fra terrassen foran huset. Hagen har en trekantet form, og orangeriet, som er fra Vica.dk, ligger i enden. Stien er belagt med Odense marktegl.

Naturens magi

På den koselige terrassen foran huset sitter man helt usjenert med fantastisk utsikt over Velje fjord. Mellom stauder og vakre aks flakser sommerfuglene, og lyden av bier som summer og fugler som kvitrer gjør sanseopplevelsen komplett. Plassen helt nederst i hagen er innredet med lave loungemøbler, og i orangeriet bugner det av duftende pelargonier, krydderurter, saftige druer og fersken. Mange klatreplanter skaper en nesten tropisk jungelstemning.

– Her kan jeg sitte og tenke over livet, sier Niels, som forteller at også husets tenåringer er blitt glad i orangeriet, og bruker det som en slags hule, der de kan være i fred.

Terrasse
© Pernille Kaalund

Foran huset er det anlagt terrasser med nydelig utsikt ned over hagen og utover Vejle fjord.

Planter
© Pernille Kaalund

Noen av de viktigste plantene i den ville gresshagen: prydgresset blåtopp sammen med blodtopp. I midten rød solhatt og i forgrunnen japanstarr.

© Pernille Kaalund

På det midterste nivået i hagen ligger hagedammen. Kantene er satt med steiner som er funnet på tomten. Katten Kingo ligger på lur for å se om det er koikarpe til lunsj. I hagedammen vokser det nøkkeroser, og Niels har plantet mange alpine planter, bregner og stauder mellom steinene for å få et naturlig uttrykk.

Rød solhatt og kinaspir
© Pernille Kaalund

I utkantene av hagen er det smale stier så Niels kan komme seg rundt og luke og pleie plantene. Her er rød solhatt og kinaspir, som kler hverandre godt.

En prosess

Det første året var det mye arbeid med å vanne i hagen, men på sikt skal den kunne klare å slukke tørsten selv. Hele hagen klippes ned i mars, med hånd saks. Deretter står to dager med luking på programmet, før Niels kjører på med et par lastebillass med kompost over hele hagen. Bortsett fra det består vedlikeholdsarbeidet primært i å luke vekk skvallerkål og sneller.

© Pernille Kaalund

Den midterste delen av terrassen er overdekket av en utsiktsbalkong i andre etasje.I det fjerne kan vi se Vejle havn.

pasjonsblomsten (Passiflora caerulea)
© Pernille Kaalund

I orangeriet hersker det en tropisk stemning med frodige vekster og klatreplanter. Her er den flotte pasjonsblomsten (Passiflora caerulea).

© Pernille Kaalund

Niels på et av sine utallige yndlingssteder i hagen, som han deler med katten Kingo. Her ved hagedammen summer det av liv når insekter og dyr kommer for drikke.

400 planter

Niels, som er av den utålmodige typen, har supplert beplantningen med cirka 400 planter for å få bedene til å vokse fint sammen, og han har stålkontroll på hver eneste plante. Han er også familiens hageestetiker, og Sofie sier selv at hun egner seg best til å koke kaffe og heie fra sidelinjen. Så arbeidsfordelingen er helt rettferdig og naturlig.

Orangeri
© Pernille Kaalund

I det 14 m2 store orangeriet, som er plassert nederst i hagen, kan man være i fred og tenke mange hagetanker. Det er også et populært tilholdssted for familiens tenåringer. Belegningen fortsetter inn i orangeriet og skaper en elegant sammenheng mellom ute og inne.

© Pernille Kaalund

Lampen er tatt med hjem fra Vietnam og er en gammel fiskeruse.

Druer
© Pernille Kaalund

Store klaser av blå, deilige druer henger ned fra taket i orangeriet. Druene blir spist av hele familien med en gang de er modne.

© Pernille Kaalund

En vakker blanding av vingefrøstjerne (Thalictrum delavayi ’Splendide’),og virginiaveronika (Veronicastrum virginicum),vokser høyt og godt i et flott hjørne utenfor orangeriet.

Hagens estetiker

Niels er også den som har mest glede av hagen. Det første han gjør om morgenen, er å gå ut i hagen, og det er også det siste han gjør før han legger seg. Han kjenner hver eneste plante og vet hvor langt hver og en av dem har kommet i syklusen sin. Som en kontrast til jobben, der skuddene kan hagle tett rundt ham, og det ikke er mulig å endre på noe når oppgaven er levert, er hagen en prosess som kan fininnstilles, utvikles og gjøres om på i det uendelige. Og det er akkurat denne langsomheten som er selve lykken for den hageglade fotojournalisten.