Bli med på besøk i denne blomstrende krukkehaven
Det er mange gode grunner til å dyrke blomster i potter, både praktiske og estetiske. Og ingen gjør det i like stor skala som hagemannen Claus Dalby. Med mer enn 2000 krukker av struttende blomster lager han forførende tablåer i hagen sin, fra tidlig vår til sen sommer.
Av
En langvarig interesse
Siden hageentusiasten Claus Dalby begynte å interessere seg for hage for snart 25 år siden, har han dyrket blomster i potter. Han kan ikke forklare hvorfor han i sin tid begynte med det, men etter hvert har han funnet ut at det er mange fordeler ved å dyrke blomster nettopp på denne måten.
– Det er lettere å få oversikten. Man kan ha pottene på en terrasse, en balkong og andre steder det ikke er jord. Man kan stelle med plantene, gjødsle dem, og det kommer ikke like mye ugress eller andre uønskede vekster, fordi man kan bruke god jord for potter, i stedet for ordinær jord til hagen. Dessuten er det en fordel at man kan flytte rundt på dem når noen begynner å blomstre av, forteller Claus.

Ved inngangen til Claus Dalbys hage har han arrangert et hav av blomster, nøye kuratert i forhold til både farge og størrelse. Blomstene er for øvrig arrangeret i nivåer på en trapp, så ingen av de vakre blomstene blir oversett.
Både praktiske og estetiske fordeler
Han dyrker ikke blomster i potter kun av praktiske grunner. Det har nemlig flere estetiske fordeler, ettersom man lett kan flytte rundt på dem og arrangere dem i vakre tablåer.

For Claus Dalby kommer våren med alle farger, men skal han peke på noen spesielle farger han forbinder med årstiden, blir det de grønne, gule og hvite nyansene.

Et fargerikt ekko
– Jeg bruker fargesansen min når jeg arrangerer blomster. Jeg jobber med ton-i-ton, jeg jobber med kontraster, samt med det jeg kaller Kenzo Colours, inspirert av den japanske designeren som er kjent for sin sammensetning av farger som rosa, purpurrød, lavendel, oransje og limegrønn.
Jeg har cirka 10 000 tulipaner i potter, og en masse på lager, så å kombinere dem er litt som å legge et puslespill. En god tommelfingerregel er å bruke 10-20 prosent flerfargede blomster, planter eller bladverk sammen med 80-90 prosent ensfargede. Jeg sørger også for at de fargene som er i bladverket går igjen i blomstene. På den måten kan man skape det jeg kaller for et fargemessig ekko, forklarer Claus.

Én type blomst i én krukke
Han har for øvrig en rekke grunnprinsipper når han går i gang med å sette løk. For eksempel har han alltid én type blomst i én farge i én potte. Han blander aldri løkene. Noen sorter blomstrer før andre, og ved å ikke blande de ulike, kan han alltid fjerne potten med blomstene som har takket for seg. Dermed står bare de peneste igjen.


Flere titalls potter med tulipaner – og noen innslag av andre sorter, for variasjon og struktur – i en rosa-lilla palett skaper et imponerende blikkfang. Claus Dalby dyrker blomster både utenfor og i drivhuset, så de blomstrer på ulike tider.
Visuell harmoni
Et annet prinsipp er å jobbe med gjentagelse. Planter han for eksempel 15-20 potter, planter han ikke like mange ulike planter. Han bruker heller tre og tre, eller flere, potter med den samme planten. På den måten skaper han en visuell harmoni.

Vårens blomster
Det første Claus gleder seg til om våren, er narcissene, altså påske- og pinseliljer. De strekker seg på lange stilker og dufter fantastisk. Etter dem kommer tulipanene, som for Claus er vårens kronjuvel. Han elsker dem på grunn av deres fargeintensitet og mangfold. Sammen med tulipaner og narcisser, anbefaler han å plante fiolen Viola cornuta, tusenfryd og ulike typer bladverk.
Han har vanskelig for å utpeke en favorittblomst, men i hagen er det likevel noen planter som stikker seg ut: Tulipaner om våren og georginer om sensommeren.
– Hvis jeg virkelig skal velge to favoritter, må det bli disse to, forteller han. – Og det er på grunn av blomstenes fargeintensitet. Mens vi nyter synet av tulipanene om våren, kan vi sette knoller til georginene, som blomstrer senere.

Blomsterpotten er statisten
Claus gjør også mye ut av å velge de riktige pottene. Han tenker i størrelser og former, bruker firkantede sammen med runde, høye med lave, og sørger for å velge krukker med patina, så de ikke har et for nyprodusert uttrykk.
– Potter er statisten og derfor bruker jeg ingen fargerike. Jeg synes de tar kraften fra blomstene. Samtidig skal det være en viss størrelse på tingene, så krukkene må heller ikke bli for små. Det må være litt volum. Noe som også betyr at de ikke trenger å vannes så ofte, forklarer Claus.

TIPS: Unngå at løken råtner
Tulipanløk skal settes om høsten, før frosten kommer. De skal settes i løs jord og ha god drenering. Det er viktig at de ikke blir stående i vann, da råtner de. Vann pottene når du setter løkene, og dekk dem deretter til eller sett dem under et halvtak eller i en garasje. Og så vanner du dem ikke igjen før den første spiren viser seg. Løkene kan tåle ned til minus 20 grader, så kulde er ikke noe problem. Skiftende frost og mildvær kan imidlertid gjøre at det danner seg sopp på løkene, som igjen gjør at de råtner.

Claus Dalbys hage er kjempestor. Uansett hvor man er, kan man se nye fargeskalaer omhyggelig sammensatt av vakre blomster.
Stresser ned
Vi snakker mye om å stresse ned i dag. For Claus er det noe energigivende med at ting tar tid.
– Jeg liker godt det meditative ved hagen. Når man dyrker blomster i potter, begynner man med forventningenes glede, man ser knoppene komme til syne, så blomstrer de, og deretter kan de stå i i alle fall 2-3 uker. Det er hele denne syklusen det er så fantastisk å ta del i.


Sensommerens farger kjennetegnes ved mangfold, akkurat som på våren. Men, nyansene er noe mørkere og dypere når vi nærmer oss høsten.
Sensommerens blomster
Grunnpilaren i Claus' beplantning for sensommeren er georginene, som han kombinerer med vakkert bladverk, busker, sommerblomster og en mengde andre. Georginer er knollvekster og tåler ikke frost. Derfor skal de ikke settes før nattefrosten er helt ferdig. Det er fint å plante dem i potter, så får de det lyset og den plassen de trenger. Setter du dem tidlig vår, kan du regne med at de blomstrer i juli.


TIPS: Klipp, klipp, klipp!
Et viktig tips når det gjelder georginer, er at man skal klippe dem gjennom hele sommeren – lag gjerne buketter av dem! Jo mer man klipper, desto mer kommer de tilbake. Det er også lurt å støtte plantene når de vokser mot 1 1⁄2 meter høyde. Bruk pinner av pil eller bambus, for eksempel. Stikk dem ned i potten i en trekant og bind dem sammen med egnet oppbindingstråd.

Claus Dalby sees her i sin hage, blant alle de lekre blomstene sensommeren bringer.