© Mariell Lind Hansen

Utvalgt fra Milan Design Week 2023: Norwegian Presence

Klimaendringer, ansvarlig produksjon og håndverk var blant hovedtemaene som gikk igjen under årets Milan Design Week. Et av ukens høydepunkter var Norwegian Presence utstillingen i Brera.

Da årets desidert største designbegivenhet gikk av stabelen i forrige uke, var det med design fra hundrevis av utstillere, men blant dem som virkelig utmerket seg var Norwegian Presence.

Krakken Roggbif av Studio Sløyd. Krakken er laget av gjennomfarget bjørk som gjør at den vil tåle årevis med bruk uten at fargen forsvinner – et bærekraftig alternativ til den langt vanligere metoden hvor treet farges med et tynt topplag som forsvinner med tiden.

© Mariell Lind Hansen

Benken Bello! av Lars Beller Fjetland er produsert i samarbeid med Hydro. Den er designet for både innendørs og utendørs bruk og laget av 90 % resirkulert aluminium – som gir den et svært lavt karbonavtrykk (faktisk bare en femtedel av det globale gjennomsnittet). Den er i tilllegg 100 % resirkulerbar og designen er både lett, sterk og svært holdbar. Benkens riflede overflate gjør at den føles oppsiktsvekkende myk og varm til tross for at den er laget i et hardt materiale.

Bello! design av Lars Beller Fjetland, laget i resirkulerbar aluminium, presentert i samarbeid med Hydro.

© Mariell Lind Hansen

Med design bygget på sirkularitet, håndverk og bærekraftig produksjon, var utstillingen en kjærkommen motsats i en bransje som til tider kan føles håpløst overveldende i dens egen overproduksjon og grønnvasking.

Ved å ta i bruk nye, bærekraftige produksjonsmetoder og innovative materialer som filtet ull, gjennomfarget tre, resirkulert aluminium og leire fra en byggeplass i Oslo, viser Norwegian Presence hva designverdenen har potensiale til å bidra med når det kommer til bærekraftig design.

Souvenir er en serie keramiske gjenstander designet av Live Berg i samarbeid med Oslo Leire. Serien består av et krus, en bolle og en beholder laget av blåleire hentet fra en byggeplass på Fredensborg i Oslo. Formene er inspirert av arkitekturen og strukturene i området.

© Mariell Lind Hansen

Årets Norwegian Presence utstilling er den niende på rad. Utstillingen er kuratert av av Design og Arkitektur Norge (DOGA), og stylet av Kråkvik & D'Orazio og Bjørn van den Berg. Mer om Norwegian Presence og designene som ble presentert kan du lese om her.