Vår velkommen

Få en eggende tyvstart på våren med denne lunsjmenyen, hvor vi byr på forseggjorte smørbrød med ­herlige smakskombinasjoner.

Sild med vaktelegg og  eplekarrikrem
© Anders Schønnemann

2 epler

1 rødløk

2 ss olivenolje

1 ss karri

1 dl crème fraîche

1 dl majones

6 vaktelegg

4 skiver rugbrød

smør

300 g marinerte sild i hele stykker

1 pakke karse

Del eplene i fire, ta vekk kjernehuset og skjær så båtene i små terninger. Skrell og hakk løken. Varm oljen i en liten kjele og brun karripulveret litt. Sauter eplene og løken i oljen i et par minutter. Avkjøl blandingen. Bland crème fraîche og majones, vend så epleblandingen inn i kremen.

Kok eggene i to minutter. Ta dem opp og legg dem i iskaldt vann. Skrell dem forsiktig og tørk dem godt. Skjær eggene i to.

Smør brødskivene og skjær dem eventuelt til slik at de passer bedre i størrelsen til sildene. Topp skivene med sild, vaktelegg og karse. Server karrikremen med epler ved siden av.

Gravlaks med wasabi­krem og friske urter
© Anders Schønnemann

1 kg laksefilet med skinn

2 ss brunt sukker

2 ss salt

kvernet pepper

200 g naturell kremost

1 lime

2 epler

8 skiver lyst sandwichbrød

friske urter til pynt

Fjern små bein fra laksen med en pinsett, eller spør om fiskehandleren kan gjøre det for deg. Tørk av laksen, bland salt og brunt sukker og fordel det over filetene. Legg laksen i en beholder med tett lokk og sett den i kjøleskapet i ett til to døgn.

Rør inn limeskall og wasabi etter smak i fløteosten. Skjær eplene i tynne skiver. Smør hver brødskive med en tynt lag kremost og topp hver halvdel med epleskiver. Spar resten av osten. Skjær laksen i tynne skiver og topp brødskivene med et lag laks.

Legg skivene sammen. Smør forsiktig resten av kremostblandingen på toppen av brødskivene og topp med et lag laks. Skjær skivene i avlange biter på ca. 2 x 8 cm. Topp med friske urter og kvern over pepper ved servering.

TIPS! Spar tid ved å bruke ferdig gravlaks.

Lam med fennikel og lettsyltet rødløk
© Anders Schønnemann

LAM

200 g lammemørbrad

2 kvister frisk rosmarin

2 fedd hvitløk

½ ts salt

pepper

1 sitron

1 ss olivenolje

LETTSYLTET LØK

1 rødløk

½ dl eplecidereddik

1 dl vann

2 ss sukker

FENNIKELSALAT

1 fennikel

1 lite eple

2 ss majones

1 dl crème fraîche

1 ts dijonsennep

sitronsaft

salt og pepper

1 bunt dill

Gni lammemørbraden inn med salt og pepper, hvitløk og hakket rosmarin. Skvis sitronsaft over sammen med olivenoljen og la kjøttet marinere i et par timer.

Skrell løken og skjær den i båter. Ha løk, eddik, vann og sukker i en kjele, og kok det i tre minutter. Ta kjelen av platen og la løken trekke i laken.

Fjern stilken samt de ytterste bladene på fennikelen. Skjær den i papirtynne skiver på en mandolin eller med en skarp kniv. Legg fennikelen i kaldt vann i ca. 30 minutter.

Skjær eplet i fire. Fjern stilk og kjernehus før du skjærer eplebitene i tynne båter.

Rør majonesen sammen med crème fraîche og sennep, smak til med salt, pepper og sitronsaft. Skvis vannet ut av fennikelskivene og tørk dem i et kjøkkenhåndkle. Vend fenni­kelen i dressingen sammen med eple og hakket dill.

Grill kjøttet i en varm grillpanne i ca. tre minutter på hver side. Ta kjøttet ut av pannen og la det hvile i ca. ti minutter før du skjærer det i tynne skiver.

Smør brødet og topp med fennikelsalat, lam og rødløk.

Vaniljekrem med dulce de leche
© Anders Schønnemann

4 dl fløte

1 vaniljestang

100 g sukker

5 eggeplommer

1 boks kondensert melk

flaksalt

Kok boksen med kondensert melk i tre timer for å lage dulce de leche. Boksen skal være ¾ dekket med vann hele tiden, så fyll på varmt vann underveis i kokingen. Avkjøl boksen før du skraper ut innholdet. Rør det godt sammen i en bolle og ha den karamelliserte melken over i et glass med lokk.

Skru stekeovnen på 150 grader. Ha fløte, vaniljefrø og sukker i en kjele og kok på svak varme i ca. fem minutter. Ta kjelen av platen og avkjøl kremen noe. Den skal være lunken. Ha eggeplommene i en skål, og drypp den lunkne fløten i mens du pisker.

Fordel kremen i fire ildfaste glass og bak dem i vannbad i ovnen i ca. 50 minutter. Vannet må dekke over kremen i glassene. Avkjøl, dekk med plastfilm og sett kremen i kjøleskapet over natten.

Ved servering topper du hvert glass med et par spiseskjeer dulce de leche. Dryss også litt flaksalt over.