TREND: Saktekultur

Det håndlagde, det kortreiste, det nære, det kjære, det ekte - saktekultur er en av de viktigste tendensene akkurat nå.

Håndverket, det å kunne lage noe med hendene våre, det å være selvforsynt, være i kontakt med naturen og utnytte ressursene best mulig, er i ferd med å bli viktig igjen, etter et par generasjoner med tilsynelatende fravær av slikt. Vi ser det på måten vi brygger kaffe på (dråpe for dråpe), det at stadig flere bestiller matkasser hjem, stiller seg på venteliste for å få stelle sin egen grønnsakshageflekk (byfolket), velger økologisk, velger kortreist, velger ekte – alt er kjennetegn på at vi vil stoppe opp, være i kontakt med det som føles viktig for oss. Vi vil at ting skal gå sakte. Og det er nettopp det begrepet «saktekultur» innbefatter.

HÅNDLAGD Thisispaper er flere designere samlet under ett. De holder til i Warszava og fokuserer på godt håndverk.

Unik trend
De håndlagde møblene og gjenstandene vi velger å omgi oss med i stadig større grad, har økt betraktelig de siste årene. Store designere som de franske brødrene Erwan og Ronan Bouroullec samarbeider med tradisjonsbedrifter som Matiazzi om å produsere håndlagde, spennende møbler. Formgiveren og treskjæreren Stian Korntved Ruud har håndlagd én treskje hver dag gjennom hele 2014 – alle ulike og unike. Det dukker stadig opp både nettbutikker og fysiske butikker som selger alt fra hånddreid keramikk og trearbeid til skinnprodukter og tedkstilvarer, og nettsteder som mjolk.no som fokuserer spesielt på saktekulturbegrepet. Så hvor begynner du? Med et hjemmevevet åkle til veggen, for eksempel!

LAGET MED OMTANKE teamet hans med nettopp det. Skjeen er av Stian Korntved Ruud, stiankorntvedruud.com, stol, Ronan & Erwan Bouroullec, mattiazzi.eu, kaffetrakter, Analogue Life.