© Sebastian Dahl/Retour

Tråkk rundt på fin og samvittighetsfull design!

I Retour lager de nye sykler av gamle rammer og skaper arbeidsplasser samtidig. Resultatet er knallfin design – som du kan sykle rundt på!

De var fire som fikk ideen om å lage nye sykler av gamle deler. Produktdesigner Runa Klock, industridesigner, Martin Nesheim, sosionom Frode Wendelboe og miljøbarbeider Tommy Storhaug som også elsker å skru biler og sykler. De hadde alle på hver sin kant sett sykler bli kastet på dugnad samtidig som de opplevde en voksende interesse for sykler i hovedstaden. De ville gjøre en forskjell basert på bakgrunnen de har. Så, for et år siden startet innsamlingen av gamle sykler som var kastet på gjenbruksstasjoner og på dugnader.

Sykler er viktig for fremtiden, også er det et spesielt produkt. Alle husker den første gangen de lærte å sykle. Det er en milepæl i livet, sier Runa Klock. Fra mai i år realiserte de ideen med et eget verksted, og det første prøveåret var i gang. I løpet av sesongen har de solgt 30 spesialdesignede Retour-sykler og fått bevist konseptet. Folk er interesserte i å eie fine sykler. Sykler man blir glad i! Så planene for neste års sesong er allerede i gang.

Målet vårt er å bygge en elektrisk sykkel og tilpasse flere gir til syklene våre, avslører Runa.

© Sebastian Dahl/Retour

Foreløpig har designteamet laget tre forskjellige sykkel-kolleksjoner: Én der hele sykkelrammen pusses ned, komplementeres med nye deler og leveres helt som ny; en annen der gamle klassikere ivaretas og oppgraderes med nyere deler; og en tredje der sykkelen er helt original, men vasket, oljet og smurt. I tillegg kan folk få pusset opp sine egne sykler med deler de har på verkstedet.

Syklene som pusses helt ned og lages på nytt har designerne jobbet mye med og er flaggskipet deres.

– Vi ville lage et produkt med en sterk identitet og jobbet frem en fargekolleksjon for året med treskjermer og skinnsete, slik at miljøfokuset kommer tydelig frem, forteller designeren.

Til å hjelpe seg i verkstedet henter de inn ungdom som trenger en jobb.

– Det er en fin prosess å ta noe som er ødelagt og lage det om til noe som fungerer igjen. Arbeidsoppgavene vi gir dem er varierende og kan være å vaske, pusse og skru deler sammen igjen, forteller hun.

Miljøarbeider og sykkel-mekaniker Tommy Storhaug er med ungdommene hele veien og sper på med kunnskap der det trengs.

De får velge utgangspunktet selv som de kan jobbe videre på. Det er jo kjempestas når en kunde kommer innom og ser drømmesykkelen sin som de har laget, forteller han.

© Sebastian Dahl/Retour

Syklene koster fra 3000 til 8000 kroner og kjøpes på nett eller i Storgaten 36. Vil du vite mer kan du se den kule Retour-videoen nedenfor!