Se årets nye trender!

Herlige fargekombinasjoner, blikkfangende møbler og kortreist håndverk er bare noe av det du vil se mer av i 2016. Gled deg!

© Produsentene

Det er naturlig å skue både bakover og fremover når vi spår fremtidens levesett: Vi lengter etter en saktere livsstil, en som preges av kvalitet og nærhet. Nærhet til menneskene rundt oss, maten vi spiser, produktene vi konsumerer og ikke konsumerer. Vi bryr oss om miljøet og tenker gjenbruk og deling, og velger varighet fremfor det flyktige. Alt gjenspeiles i fargene, materialene, møblene og formene, og vitner om en nysgjerrighet både til det som har vært og til det som kommer.

Sære farger
© Produsentene

Fargene hos Arflex er helt riktige. Spe på med en brannhydrantrød stol fra Gebr. Thonet Vienna og en støvet mosegrønn sofa fra Baxter, så blir helheten komplett.

Sære, rare farge­kombinasjoner har sneket seg innpå oss en stund, men i 2016 kommer vi til å se dem for alvor. Tenk ulike nyanser av grønt – helst sjøgrønt, med innslag av blått – mot både vinrødt og brannhydrantrødt. Tenk lag på
lag av dem, i vegger, tekstiler, møbler og detaljer. Jo rikere palett, desto bedre! Felles for dem alle er imidlertid at de fremdeles er litt «skitne», og dermed også veldig sofistikerte. Motsetning? Neida!

Dekadente overflater
© Produsentene

Polstrede fløyelsmøbler, som fra amerikanske BDDW og italienske Living Divani, og et dekorativt speil fra ClassiCon gir hjemmet ditt et snev av glamour.

Fløyel og farget glass, polstrede møbler og lunende tepper. Materialene er dekadente, fargepaletten likeså. Støvete rosa og sennepsgult gjør seg ekstra godt på de luksuriøse overflatene, og minner om svunne tider. Vi ser bakover for å se fremover, og tar med oss det beste fra tidligere tiår – det være seg store, formfulle møbler, glass i alle varianter (vaser, lamper, bord) og dekorative speil. Men vi fremkaller også kontrastene, og plasserer gjerne en fløyelssofa mot slitte murvegger.

Vintagedesign
© Produsentene

Molteni relanserte nylig flere av Gio Pontis design, blant annet kommoden D.655.1, mens Luigi Massonis vintagelampe Brumbury fra Guzzini har fått en renessanse. Så også 80-tallssofaen fra Gubi.

Ikoner fra tidligere tiår, og formgiverne som står bak dem, blir igjen opphøyet som helter. Design som har bevist at den tåler tidens tann gjør inntog i interiøret – både i vintagevarianter og relanseringer – og vi setter den side om side med samtidsdesign i spennende kombinasjoner. Den italienske arkitekten og designeren Gio Ponti er fremtredene, mens Jaime Hayòn hyller Le Corbusier med sin kolleksjon for Cassina. Og du? Vær særlig på jakt etter norsk vintage!

Varige materialer
© Produsentene

Belgiske Muller van Severen står bak fantastiske marmorbord, studentene ved KADK lager nydelige ting i rotting, og Kristalia har kanskje produsert tidenes vakreste skinnstol.

De gode materialene står i sentrum som aldri før, noe som henger sammen med vårt bevisste forhold til kvalitet og tidløshet. Ekte, bestandige materialer som lær, stein, tre, naturlige tekstiler, kork og glass preger interiørene våre og gir dem sanselighet og struktur, og ikke minst: varighet. Vi tar miljøbevisste valg og velger kvalitet fremfor kvantitet, og investerer i møbler som skal vare i generasjoner. Produktene koster litt mer, men det er de verdt. For både oss og kloden.

Unikaobjekter
© Produsentene

Formafantasma har laget den unike serien Autarchy, Lex Pott står bak det oksiderte speilet Transience, mens norske Anne Udnes håndlager nydelige keramikk.

Kunst, kunsthåndverk, unikaprodukter og reiseminner – vi velger de spesielle objektene som er laget med kjærlighet og omhu fremfor de masseproduserte som det går tretten av på dusinet. Vi oppsøker gallerier og atelierer, markeder og bruktbutikker, og finner de produktene naboen ikke har. For å lage vår personlig kuraterte samling plasserer vi dem gjerne i vitrineskap og glassmontre, og nyter både estetikken og minnene daglig.

Skulpturelle former
© Produsentene

Magasinet Kinfolk ga nylig ut boken Kinfolk Home, med besøk i unike – og i dette tilfellet svært skulpturelle – hjem. Bordet fra Poltrona Frau og møbelet fra Muller van Severen er også som hentet fra gallerier.

Skulpturelle møbler og lamper – objekter som gjør noe ut av seg fremfor å forsvinne inn i en anonym grå masse – vil prege omgivelsene våre. Vi ser det i nylanserte produkter, men også i gjenoppdagelsen av møbler fra tidligere stilepoker. De skulpturelle formene skaper kontraster i interiøret, og spiller på motsetninger mellom det myke og det harde, det organiske og det kantete – blant annet. De unike møblene sørger for at det «skjer noe» i hjemmene våre, og hvem vil vel ikke det?

Småskalaproduksjon
© Produsentene

Den klassiske norske Budalstolen fra 1800-tallet håndlages nå i redesignet utgave. Design og kunsthåndverk møtes også i glasset Tundra av Eggs Design og fatet fra Trefjøla.

Design møter kunsthåndverk og småskalaproduksjon oppstår. Grensene mellom disiplinene flyter ut og designerne og håndverkerne realiserer prosjektene sine ved å a) håndlage dem selv eller b) finne lokale produsenter. Uansett blir opplagene små, og verdsettes deretter. Klubben for norske formgivere og Norwegian Crafts er aktive aktører på både den norske og internasjonale arenaen, og spiller på lag med hverandre for å sammen skape nye, spennende resultater. Heia Norge!

Rene matvaner
© Produsentene

Den italienske produsenten Boffi lager skikkelige arbeidskøkkener, der vi (selvfølgelig) bruker lang tid på hjemmelaget mat. Sakte skal også kaffen dryppes med utstyr fra japanske Hario, og vi vil grave i jorden med grev fra Joseph Bentley hos artilleriet.se.

Matvanene våre er også i endring, noe som er et resultat av vår kvalitetsbevissthet. Maten skal være kortreist og uten farlige tilsetningsstoffer, den skal lages fra bunnen av, og minst mulig skal gå til spille. Denne bevisstheten gir seg igjen utslag i hvordan kjøkkenet utformes – et godt arbeidskjøkken, men også et rom der vi samles til både måltider og annet sosialt samvær – og hvordan redskapene utføres. Skjærefjøla blir et symbol på dette, og brukes til matlaging, servering og som dekorobjekt på benken.

Se mer fra den store trendrapporten i januarutgaven av Bo Bedre