Slik vil det nye regjeringskvartalet se ut

Samlende broforbindelser mellom byggene, store luftige rom og varmt treverk skal trekke fremtidens lyse hoder til regjeringskvartalet.

Et sted som er vakkert og varig
© Team Urbis/Statsbygg

Adapt heter prosjektet som vant konkurransen om å forme det nye regjeringskvartalet. Det er prosjektgruppen Team Urbis som står bak prosjektet som vil bestå av sju bygg og skal etter planen stå ferdig i 2027.

– Vi har utviklet Adapt ut ifra ordene vakker, verdig, vennlig og varig. Vi ønsket å designe regjeringskvartalet som et attraktivt område for folk å reise til, som formidler norske verdier som åpenhet, og som en god og inkluderende arbeidsplass. I tillegg er det viktig at løsningene tåler tidens tann, forteller Gudmund Stokke, ledende partner og fagansvarlig i Nordic Office of Architecture.

Husk å abonnere på nyhetsbrevet vårt og få design-nyheter sendt rett til innboksen din!

Bygningene som danner bakteppet av regjeringskvartalet er åtte etasjer høye og vil ha grønne tak. Tanken bak er at de sammen med de nye byrommene og parken skal bidra til økt naturmangfold i bykjernen.

Slik skal det se ut inni regjeringsbyggene
© Team Urbis/Statsbygg

Regjeringskvartalet skal huse 4500 arbeidsplasser over sju bygg og har et spennende interiørgrep innvendig: En broforbindelse mellom byggene skal utgjøre et gangstrøk med flere fellesfunksjoner samlet. Det vil fungere som et møtested på tvers av departementene med caféer og arbeidslommer der man kan sitte ned og jobbe.

Dette er en arbeidsplass der mange beslutninger tas og det er viktig å få til arenaer med samhandlinger. Vi ser på gangstrøket som et stort møbel som spenner mellom bygningene, forteller Gudmund Stokke. I tillegg vil bygningene preges av store luftige rom med mye dagslys og treverk som oppleves varmt både fra innsiden og fra gatenivå. Foreløpig er det litt for tidlig å si noe om norsk design vil bli representert i byggene, men Stokke er positiv til det.

Vi har mye god norsk design i Norge og det er viktig å få inn det i et sånt bygg, mener han.

Her kan du seårets vinnere av Bo Bedre designpris 2017 og den fantastiske feiringen!

Skrått bygg representerer vår tid
© Team Urbis/Statsbygg

Det nye signalbygget, A-blokken, skiller seg mest ut og skal gi regjeringskvartalet et samlende og tidsmessig uttrykk. Den skrå formen på bygningen skal sikre sol i parken, samtidig som den demper vind fra nord.

Men det ligger mer til bygningens design:

– A-bygget danner en del av fronten på kvartalet sammen med Regjeringsbygget fra 1905 og Høyblokka fra 1958. Det skal være en del av de ikoniske byggene og må ha kraft i seg. Det skal representere vår tid på sitt beste. Ikke bare for 100 år fremover, men enda lengre frem i tid, forklarer han.

Attraktiv arbeidsplass
© Team Urbis/Statsbygg

For Team Urbis har det vært viktig å skape en arbeidsplass som er attraktiv og virker tiltrekkende på de kommende generasjonenes smarte hoder.

Se hvordan trendmagasinet Kinfolk gjør arbeidslokalene sine attraktive!

Skal skape et sted der folk vil være
© Team Urbis/Statsbygg

Det nye kvartalet skal være et åpent gjennomfartssted, men Team Urbis ønsker også at kvartalet vil bli et sted der folk har lyst til å være, som et nytt byrom med parker, besøkssenter og caféer.