Ikeas historie på museum

Ikeamuseet har åpnet i bygget som huset den svenske møbelgigantens aller første varehus. Her får du både nostalgiske tilbakeblikk og fremtidsfantasier.

Det modernistiske bygget i Älmhult, Småland var starten på det som skulle bli et gigantisk møbeleventyr. Både for gründer Ingvar Kamprad – og Sverige som industrinasjon. Det aller første ikeavarehuset åpnet dørene her i 1958. Og i sommer sto bygget klar for en ny funksjon.

© Inter IKEA Systems B.V. 2016

Det splitter nye ikeamuseumet er restaurert utvendig for å samsvare med de originale tegningene fra arkitekt Claes Knutson. Innsiden er designet i samarbeid med Wilkinson Eyre Architects og Uulas Arkitekter. Her får besøkende ta del i ikeahistorien, med både nostalgiske tilbakeblikk og fremtidsfantasier.

De siste årene har møbelkjempen fornyet seg ved å gjennomføre designsamarbeid med andre kjente navn. I 2017 vil du for eksempel kunne kjøpe produkter fra anerkjente Tom Dixon og Hay i Ikeas varehus.

Her kan du bli bedre kjent med en av grunnleggerne av danske Hay.

arkivbilde fra ikeas første varehus i Småland
© Inter IKEA Systems B.V. 2016
ikeainteriør fra 60-tallet
© Inter IKEA Systems B.V. 2016

Med interiører fra tidsepoker som spenner over flere tiår får man et innblikk i hvordan folk levde før. Ikoniske produkter som har fulgt med fra begynnelsen blir presentert i forskjellige settinger fra hele verden.

Gamle kjenninger som sofaen Klippan og hyllesystemet Billy har fulgt flere generasjoner. Stadig utvides sortimentet – her er noen av de siste nyhetene fra oktober.

© Inter IKEA Systems B.V. 2016

Museet inneholder en permanent utstilling og en midlertidig. Den midlertidige handler for tiden om kjøkkenet, og har tidligere blitt vist på møbelmessen i Milano.

Abonnér gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du oppdaterte nyheter og design og interiør hver uke.

Dessuten er det selvfølgelig en restaurant på stedet – og en museumsbutikk. Men vil du handle på vanlig Ikea, må du nok ta turen til Älmhults andre varehus, som åpnet i 2012.