Disse trendene tror vi på i 2015

Saftig malerisk, eklektisk miks og vakker vintage. Her får du tre av årets viktigste trender.

Trendene beveger seg langsomt i interiør- og designverdenen. Heldigvis. Det betyr nemlig at vi holder frem som vi stevner, med varighet, ekthet, tidløshet og nærhet som de aller viktigste stikkordene.

I 2015 ser vi flere ulike trender, alle spennende og fulle av gode verdier. Her får du tre av de vi tror på i året som kommer.

Saftig malerisk

Da vi vandret blant de store standene på den internasjonale møbelmessen i Milano i april, da vi gikk mellom showroomene i den samme byen, da vi besøkte The Apartment i København, innredet av Ilse Crawford, og lokalene til Farma Cph i høst, og da vi siklet over bildene til det toneangivende magasinet Wallpapers midlertidig innredede London-leilighet i Sloane Street (google alt!) var det én ting som ble stadig klarere for oss: Det kommer farger. Masse farger. De er dype og saftige, ganske skitne og støvete, men superlekre og veldig luksuriøse.Vi har allerede kjent på dem en stund (om du har lest de siste to års trendrapporter i Bo Bedre, vet du hva vi snakker om), men nå er det absolutt ingen tvil. De er overalt. Og de er her for å bli.

(Foto: rubelli.com , baxter.it)

Tenk Rembrandts stilleben og Vermeers Pike med perleøredobb, og så overfører du det til interiøret ditt. Det betyr at du veldig gjerne kan male veggene dine i helt andre nyanser enn hvitt og grått - veldig gjerne dypblått, mosegrønt, skittengult eller rougerødt - at du endelig kan kjøpe blå sofa (igjen) og henge opp gardiner. Det betyr også at du kan finne frem gamle portrettmalerier og stilleben til veggene (besøk Nasjonalgalleriet for å se hvor godt det funker mot fargerike flater!), og at du kan skape ditt helt personlige uttrykk. Herlig dekadent. Og koselig.

(Foto: Dimore Studio, thomaseyck.com, stilleben.dk, moroso.it.)

Eklektisk miks

Hva tror du om denne ideen? Kurater interiøret ditt som om det skulle være et galleri. Det er selvfølgelig satt litt på spissen, og skal ikke tas helt bokstavelig, men det er sant at interiøret blir mye mer spennende med velutvalgte, aparte gjenstander. Det betyr ikke at de skal være så dyre, nødvendigvis, selv om at det å investere i spesielle kunstobjekter, unikaarbeider og litt odde, rare møbler vil gi deg glede livet ut. Det kan like fullt være noe du finner på et marked på reise, i en bruktbutikk i nabolaget eller på loftet hos en gammel tante. Det skal imidlertid ikke være masseprodusert og finnes "overalt" - da mister det sin sjarm. Tvert imot kan det være litt uperfekt og rart.

(Foto: mintshop.co.uk)

Miksen av alle disse unikaobjektene er det som skaper det stjernedesigner Piero Lissoni kaller et eklektisk interiør. Italieneren avskyr ordet trend, og er hele tiden på jakt etter disse spesielle gjenstandene som vil gi et hjem personlighet. Men selv om han avskyr trendbegrepet, er det nettopp slikt han er med på å skape. "Trenden" hans er imidlertid tidløs, og handler mer om verdien i det personlige, varige. Og det kan vi like. Spennende butikker som Kollekted by i Oslo, Mint i London og Gallery S. Bensimon i Paris er perfekte steder å lete, men vi drømmer oss også bort til soukene i Marrakech og Istanbul. Eller let bakerst i skapet!

(Foto: Felix Forest/Living Inside, hay.dk, baxter.it, dimoregallery.com, larusi.com.)

Vakker vintage

Heldigvis er det sånn at god design er tidløs, og varer i generasjon etter generasjon. Det går litt i daler hva som er populært til enhver tid - om det er Wegners Y-stol fra 1949 eller Poul Kjærholms PK80-dagseng fra 1957 - men de har en tendens til å dukke opp med jevne mellomrom. Nå kanskje enda mer enn tidligere. Flere har nemlig fått øynene opp for klassiske design, og handler blant annet art deco-gjenstander på auksjon eller 50-tallsmøbler i bruktbutikker. Og gjennom den nylig tilbakelagte finanskrisen så vil store møbelhus heller relansere klassikere fra kolleksjonene sine, fremfor å utvikle nye ting. Noe som ikke er så rart, for man kan jo lure på hvor mange nye "designstoler" det er bruk for, i grunnen. Men det er en helt annen diskusjon.

(Foto: Cassina)

Lampeprodusenten Flos relanserte tidlig i 2014 en hel kolleksjon fra den store italienske belysningsdesigneren Gino Serfatti (1912-1985) til stående ovasjoner. Det samme har danske Gubi gjort med flere produkter i sin kolleksjon. Cassina gjør det, Cappellini gjør det, Poltrona Frau gjør det - og vi klapper taktfast. Her er det nemlig så mye fint å hente, og vi gleder oss til å se hva mer som kommer. I mellomtiden handler vi brukt når vi finner det, og maler i tillegg med Jotuns litt vintageaktige nyanser.

(Foto: jotun.no, pp.dk, 1stdibs.com, poltronafrau.com, cappellini.it.)