De 4 største trendene for 2018
Trendbildet er fullt av motsetninger: Fra rustikt og taktilt til futuristisk og kaldt. Bli litt klokere på fargene, møblene og stilene vi vil se mer til!
Av — 29. januar 2018
Interiør fra Artemide, sofa fra Nendo, teppe fra Nodus og stol fra Moroso.
I Oslo kan du betale for å flyte i et saltvannsbasseng for å finne indre ro. I London kan du kjøpe en halvtime søvn. I København har de en egen pauseekspert, som holder foredrag ved å være helt, helt stille.
Vi prøver å ta tiden tilbake, finne hvile, finne trygghet. Dette kommer til uttrykk i interiørtrendene gjennom fravær av farger, myke former og taktile materaler.
Beige og «greige» er ikke-farger som nærmest ber om stille stunder; fremfor å rope, så hvisker de.
Følg med på trendene, abonner på vårt nyhetsbrev!
Det betyr imidlertid ikke at interiørene våre blir så stillferdige at de blir kjedelige. Vi kompenserer fraværet av farger med underlige former, klumpete, bastante møbler, møbler med godt rotfeste i bakken.
Bord har understell som om de var en elefants stødige bein, og stoler og sofaertar farge fra det samme dyret, med strukturen og taktiliteten som vi finner i det matte, grå skinnet.
Ja, det høres søkt ut med referanser til dyreverdenen, men vi skal ikke ta alt så seriøst – interiørene våre skal være lekne og uhøytidelige, fylt med gjenstander som er litt rare og underfundige – like uperfekte som det vi er.
Er ikke det litt deilig, da?

Belysning fra Fabbian.
Rikke Skytte, fra Pej forklarer:
– Formspråket er i endring. Fra fyldige, dekadente møbler og puter dekket med velur, beveger vi oss over i det deformerte, det odde.
Det vil si at møblene fremdeles er runde og myke, men med en vri. Det kan være en knekk, en utbuling, en utflytende eller en buet form, noe som gjør møbelet litt «rart».
Vi kommer til å se et sterkere kunstnerisk formspråk der buer, myke og avrundede deformasjoner tar stadig større plass.

Blomstertrapp fra Alma og interiørbilde fra denne fantastiske boligen.
Når det blåser som verst rundt hushjørnene – les: stadig flere terrorangrep, mulig atomkrig med Nord-Korea, en verden i dyp klimakrise – søker vi inn i de trygge, lune hulene våre.
Og hva sier varme mer enn rødt?
Vi føler vi har gjentatt oss til selv til det kjedsommelige de siste årene, med maset om «de sære rødtonene», men de er ikke til å komme ifra: Fra de «fleskerosa» veggene vi har omgitt oss med i et par år, beveger vi oss nåvidere mot de mer dype tonene.
Nyansene varierer fra nude via plomme til burgunder, og vi kombinerer gjerne mer nedtonede rødtoner mot bringebær-rødt som «popper» Vi vil også ha monokrome varianter med flere tolkninger av rødt sammen.
Les også: Slik kombinerer du dype farger.
De mørkere fargene skaper en lun atmosfære, som vi forsterker ved å omgi oss med myke, velurkledde møbler, skulpturelle lamper, frodige blomsterbuketter og gjenstander vi har samlet gjennom et helt liv.
Kunst, det være seg til vegg eller hyller, understreker stemningen, og totalen sier «hjem».

Sofa fra Bonaldo, stilleben fra Nani Marquina og interiørbilde fra Jotun.
Lisbeth Larsen, fra Jotun, forklarer:
– Rødt er dypt forankret i historikken vår – se på bunadsbroderiene, se bilder av de gamle husmannsplassene. Vi snakker om bonderødt og får assosiasjoner til håndverk og håndarbeid, noe som ikke er tilfeldig nå.
Håndverket gir oss trygghet, og det samme gjør rødtonene. Dessuten: Vi trenger farger, og rødt gir umiddelbart en følelse av energi. Vi trenger slike innskudd i hverdagen vår!
Vi velger imidlertid ikke nødvendigvis de sterkeste, mest vågale rødnyansene, men går for snillere, rosarøde ferskentoner. Disse er lettere å leve med, men har like stor effekt. De luner og omslutter oss.

Interiør fra Jotun, treverk fra Alpiwood og teppe fra cc-tapis.
Okei, vi trekker muligens strikken litt vel langt når vi snakker om arkeologiske funn, det er strengt tatt absolutt ingen av møblene vi ser i trendbildet som er gravd ut av bakken etter nitid arbeid. Men: Flere av dem ser ut som de er det!
De har i alle fall et umiskjennelig preg både av elementene og av tidens tann, med sine røffe overflater og naturnære materialer.
Materialenes tidsalder fortsetter nemlig for full kraft, og vi ser fremdeles at stein, tre, metall, glass og grove tekstiler i stor grad er med på å prege hjemmene våre.
I den teknologiske tidsalderen vi lever i– som jo dominerer livene våre – tilbringer vi mye tid foran en skjerm av et slag, og higer derfor etter sanselighet og taktilitet, noe vi kan ta på, føle på, noe som er håndfast.
Fordi vi lengter etter det naturskapte – jorden! – tar møblene farge derfra: brente toner, rust og brunnyanser av alle slag vil fortsette å fargelegge interiørene våre.
Mørkt treverk erstatter det lyse, brun marmor og mørkspettet terrazzo erstatter den hvite, og cortenstål tar over for de blanke metallene.
Formene er røffe og upolerte, og ber om å bli kjælt med. Jepp, kjælt.

Lampe fra Arturo Alvarez, speil fra Arflex designet av Claesson Koivisto Rune, kunst av Choi Byung-hoon, tepper fra Gan og bord fra Monica Förster for Swedese.
Kirsten Visdal, stylist, forklarer:
– Midt i en utrygg verden ser vi likevel en fremtidsoptimisme. Vi ser mer lekne uttrykk og fargebruk innen design og hvordan folk velger å innrede hjemmene sine.
Vi beveger oss bort fra det lyse og hvite, og jorder oss med brente toner, rust, rødt og brunt. Vi henter toner fra naturen, som føles trygt og nært, samtidig som vi trenger de taktile overflatene, materialer med strukturer, gode kvaliteter som varer.
Vi tar ansvar ved å velge materialer som ikke kastes etter kort tid, og velger bærekraftige produsenter.
Vi vil ha det som er ekte.

Lampe fra Flos, lydabsorberende tekstilfigur fra Sancal, bord fra Fredrik Paulsen.
Akkurat nå ser vi mye vakker, kreativ bruk av primitive og naturlige materialer og trygge ting som knytter oss til naturen, minner og historien vår.
Men parallelt foregår det en utforskende lek med uttrykk av stikk motsatt sort: Det futuristiske, hyper-moderne, modige og overraskende.
Vi lever i en polarisert verden, hvor spenningen ligger i kontrastene, og fremtiden både skremmer og interesserer oss på samme tid. Derfor vil vi også omgi oss med ting som peker på fremtiden og som åpner for det nye, spennende som kan skje.
Bli ikke overrasket om du plutselig ser mer bruk av neonlys, metalliske overflater, pleksiglass, sukkertøyaktige pastellfarger og aksentfarger som «popper», som knallblått og knallgult.
Eller snodige møbler som du ikke helt skjønner om skal brukes eller om det er en skulptur. Teknologi, design og kunst smelter inn i hverandre.
Utforskingen er i gang, og det er ganske så gøy!

Stolskulptur fra Pettersen & Hein, futuristisk showroom hos Normann Copenhagen og metallisk dynetrekk fra Magni Berg.
Maria Foerlev, fra Etage Projects, forklarer:
– Vi finner frihet i tankene og ønskene våre for fremtiden, noe som kommer til uttrykk i lekenhet og fantasi. Vi ser mer av design som ser ut som den er hentet fra den virtuelle fotoshoppede verdenen.
Det er et økt fokus på de mindre rasjonelle sidene av design, og på det som oversetter visjoner og ideer til funksjon og hverdagsobjekter.
Les mer om kunsten å kjøpe kunst her.
Tingene vi omgir oss med skal helst ha flere lag av betydning, for vi har bruk for funksjonelle objekter, men også den poetiske psykologien som kunsten rommer.
Verden trenger ikke flere stoler, men vi vil alltid ha behov for refleksjon, ideer og engasjement.