FAMILIÆRT.
© Dag Randen & Øystein Klakegg

ARVESØLVET

Fra generasjon til generasjon er lidenskapen og håndverket i gull- og sølvverkstedet Arven blitt videreført. Nå feires 150-årsjubileet med den vakre sølvlysestaken Liv, signert Andreas Engesvik.

– Vi er nødt til å bremse masseforbruket vårt. Jeg mener at om du vurderer å kjøpe en gjenstand som koster mer enn at du kan rive den med deg der og da, så har det allerede oppstått en emosjonell tilknytning. Og det skal vi hige etter.

PRESISJON I ALLE LEDD.
© Dag Randen & Øystein Klakegg

Andreas Engesvik har ingen problemer med å forsvare prisen på rundt 9000 kroner for én enkelt lysestake. Nå er det imidlertid ikke hvilken som helst lysestake, og den masseproduseres heller ikke på samlebånd. Nettopp det gjør at den fortjener en emosjonell tilknytning – og en høy pris.

– Lysestaken i massivt 270 gram sølv tar fem timer å montere sammen. Og det er etter at lysinnsatsen er støpt og polert, den konisk formede stangen valset og loddet, og fatet stanset med påloddet kant og sokkel. Vi gjorde det ikke akkurat lett for oss selv, ler Andreas.

HÅNDFAST.
© Dag Randen & Øystein Klakegg
NATURNÆRT.
© Dag Randen & Øystein Klakegg

Lett skal det heller ikke være når man utformer et jubileums-objekt. Arven, etablert som Theodor Olsen Sølvvareverksted i Bergen i 1868, feirer 150 år i år, og det skal selvfølgelig markeres. Lysestaken Liv – oppkalt etter Andreas' datter – lages i et
begrenset opplag på 150 stykker, og er nummerert og signert av designeren selv. Enda en grunn til å bli ekstra glad i lysestaken, med andre ord – og selvfølgelig: La den gå i arv.

BEGRENSET OPPLAG.
© Dag Randen & Øystein Klakegg