– Jeg er stor fan av modernismen

Få kvadratmetre til tross, hos Live og Terje er det plass til mange overnattingsgjester, store middager og ville fester.

© Peter Kragballe

Den tidligere eieren, som var arkitekt, forbedret planløsningen ved å flytte kjøkkenet midt i leiligheten og åpne den mer opp, forteller designer Live Berg.

Sammen med kjæresten Terje Gjersvold bor hun på 55 kvadratmetre på Torshov i Oslo, men den tidligere arkitekteierens endringer har gjort at leiligheten føles luftig og romslig.

– Han forstørret også åpningen mellom stue og kjøkken og satte inn en skyvedør. Det gir de to rommene mer funksjonalitet, for eksempel når vi har overnattingsgjester. Da kan døren lukkes og stuen brukes som gjesterom, forteller hun.

Live Berg har innredet hjemmet sitt etter funksjonalistiske prinsipper. Vintagestolene er inspirert av Marcel Breuers Cesca fra 1928, som offisielt produseres av Knoll, mens bordet er Eiermann 2, av Egon Eiermann.

Live er selv designer og har formgitt stolen Super Normal, en prototype.

© Peter Kragballe

Leiligheten ligger i en gammel funkisgård fra 1930-tallet, og de funksjonalistiske detaljene er godt ivaretatt. Her er det glatte murvegger og originale tregulv, avrundede himlinger og dører med trådglass.

– Jeg er stor fan av modernismen og enkle, stramme former, men
liker ikke når noe blir for retro eller vintage. Det må være en viss tilknytning til tiden vi er i nå, sier Live. Derfor har hun og kjæresten innredet med en god miks av gammelt og nytt.

© Peter Kragballe

– Jeg tenker ikke over at vi har mye vintage. Jeg tenker mer på det som tidløse objekter som like godt kunne ha vært designet i dag, sier hun.

Og det er da også noen av møblene. Det viktigste er imidlertid at det er en slags balanse og personlighet i interiøret.

– Vi prøver å unngå å følge en trend eller en bestemt stil og kjøper ikke noe med mindre det er noe vi virkelig vil ha. Jeg er en minimalist som ironisk nok er glad i ting, så utfordringen er å finne balansen mellom for mye og for lite.

Hyllen er fra String, lysestaken fra norske Kneip.

Det opprinnelige gulvet og avrundede himlinger er bevart i funkisleiligheten. Stolen er en vintagevariant av Toad, av Ruud Ekstrand og Christer Norman på 1960-tallet, fra David Design.

© Peter Kragballe

Hele leiligheten, unntatt gangen, er malt i fargen Tidløs fra Jotun Lady. Foran skinnsofaen, som er kjøpt brukt, står Ilse Crawford-designede Sinnerlig fra Ikea. Krakken er av Alvar Aalto fra Artek, bildet over sofaen er Finds Poster av Elisabeth Dunker fra Fine Little Day. På motsatt vegg henger Bird av Selma Lamai, og på gulvet står Bugs av Karin Cyrén, også det fra Fine Little Day.

© Peter Kragballe

Selv om paret kom til ganske så ferdigdekket bord da de overtok leiligheten, var det likevel behov for noen tilpasninger til parets livsstil. Blant annet opplevde de den innebygde garderoben i gangen som upraktisk, og valgte å åpne den opp og innrede den med et kontor på den ene siden. På den måten fikk de et bruksrom til.

Et tidligere garderobeskap er blitt arbeidsplass, og kan lukkes bort bak en stor skyvedør i finér. Skrivebordstolen er Kevi av Jørgen Rasmussen, designet i 1958, i dag produsert av danske Engelbrechts.

© Peter Kragballe

– Det er ganske luksus med en så stor gang i en så liten leilighet, og vi elsker at vi har plass til både kontor og «bibliotek» her, sier Live.

Den forbedrede planløsningen gjør dessuten at leiligheten er praktisk og fungerer bra i hverdagen.

– Det er ingen mørke hjørner eller steder som ikke brukes. Her er det plass til mange overnattingsgjester, store middager og ville fester!

© Peter Kragballe

Den romslige gangen utnyttes maksimalt i den lille leiligheten, og fungerer ikke bare som en gjennomgangssone, men som et faktisk oppholdsrom: hjemmekontor og bibliotek i ett. Gangen er malt i fargen Timian fra Jotun Lady.

– Gangen var hvitmalt og føltes litt identitetsløs, ettersom det ikke er mye dagslys her. Vi malte den derfor mørk grønn for å gjøre den mer romlig, forteller Live.

© Peter Kragballe

Da kjøkkenet ble flyttet, ble det gamle kjøkkenet gjort om til soverom. For å skjule røropplegg, ble disse bygget inn og som resulat ble det både en nisje over sengen og en hyllekant rundt hele rommet. Leselampen er kjøpt brukt i København, taklampen er fra Granit og krakken fra Ikea.