Ikea x Marimekko

Ifølge IKEA-designer blir det rift om spesielt ét produkt fra ny spesialkolleksjon

Den klassiske blå Ikeaposen får en ny rival med viralt potensiale. Det mener dens skaper i hvert fall.

Oddsene for at du selv har en blå Ikeapose liggende hjemme er ganske store. Og forestill deg hvor mange av posene som finnes på verdensbasis!

Og hvorfor ikke egentlig? ‘Frakta’ er kanskje Ikeas mest allsidige vare. Utover å frakte varer hjem kan den brukes til skittentøy, flyttekasse, strandveske, avfallssortering og mye mere.

Men nå tror Ikea på at ‘Frakta’ får fornyet vind i seilene.

Det skjer i samarbeid med finske Marimekko, som den svenske møbelgiganten har inngått et designsamarbeid med.

Inspirasjonen til kolleksjonen ‘Bastua’ har de to funnet i fellesnevneren sauna, som kolleksjonen også er navngitt etter.

Bastua betyr (ikke overraskende) badstu eller sauna på svensk og både hos Ikea i Sverige og på Marimekkos hovedkontor i Finland har man saunaer installert til medarbeiderne. Derfor var det helt naturlig at 'wellness'-fellesnevneren skulle danne grunnlag for kolleksjonen.

LES OGSÅ Her er IKEAs nye kolleksjon som ble utsolgt på 3 minutter i flere europeiske land

Posen vil helt sikkert gå viralt og bli et fremtidig ikonisk design — Rebekka Bay, kreativ direktør i Marimekko

Helt spesielt print
Et av hovedelementene i samarbeidet måtte naturligvis være print – Marimekkos varemerke.

Det er første gang Marimekko har designet unike prints og produkter som utelukkende er skapt til et samarbeid.

Printet er en tolkning av vakre rabarbrablader, inspirert av de som gror langs saunaene i Finland. Det ses på dusjforheng, serveringsfat og Ikeas ikoniske pose.

Og det er her påstanden om et oppsving for ‘Frakta’ kommer inn i bildet.

– Du vil garantert se posen med rabarbraprintet overalt, det er klart kolleksjonens høydepunkt, lyder det fra designer i Ikea, Mikael Axelsson, da vi spør hva han tror blir kolleksjonens største hit.

Og det er Rebekka Bay, kreativ direktør hos Marimekko, enig i.

– Posen er det perfekte match mellom skjønnhet og praktisk funksjon - du bruker den fra før til alt, og med det vakre mønsteret vil den helt sikkert gå viralt og bli et fremtidig ikonisk design, lyder ambisjonen fra andre halvdel av samarbeidet.

‘Bastua’-kolleksjonen har tydelige referanser til avslappende spa- og saunabesøk og består blant av diverse tekstiler, småmøbler i bjørketre og glass, som alt sammen skal gi en følelse av kos og avslapning.

Du kan få tak i kolleksjonen i Ikeas varehus fra 9. mars.