© Montana Furniture

Direktør hos Montana: «Farger er for innredning det umami er for gastronomi»

Fire tiår. Så lenge har Montanas flerfargede designikoner satt farge på både hjem og bedrifter over hele verden. Her forteller direktør Joakim Lassen hvorfor farger alltid vil være en viktig del av merkets DNA – og om den enorme forvandlingen de har satt i gang for å markere selskapets 40-årsjubileum.

Montana feirer 40-årsjubileum i år. Hvordan har merket utviklet seg siden starten?

– Montana ble stiftet i 1982, og designen lå klar allerede 10 år før det. Med Montana ønsket faren min, Peter Lassen, å gi folk frihet og mulighet til å innrede slik de ønsker.

– I dag tilbyr vi fortsatt (nesten) uendelige muligheter, men vi har også innsett at vi må gjøre det lettere å velge – og det gjør vi med spesifikke møbler designet for ulike funksjoner og rom i hjemmet.

Hvorfor er farger en så viktig del av DNA-et deres?

– Farger har vært en del av Montana helt fra begynnelsen, og i løpet av de første årene utvidet vi fargepaletten til å bli like rikholdig som vi kjenner den i dag.

– De siste årene har vi i enda større grad fremhevet fargene fordi farger er et universelt, interessant og poetisk fenomen som oppstår i samspillet mellom lys og materiale – og vår brede og inkluderende palett skiller seg fra andre merker.

© Montana Furniture
Farger endrer seg med lyset, plasseringen, formen og omgivelsene, og de er aldri kjedelige og statiske – aldri helt de samme. — Joakim Lassen

Hva er det du synes farger kan bidra med i innredningen?

– Farger er for innredning det umami er for gastronomi. Et slags femte element som kan skape en diskré foranderlighet i et hjem, og som binder det hele sammen og gjør at vi hele tiden får nye opplevelser. Farger endrer seg med lyset, plasseringen, formen og omgivelsene, og de er aldri kjedelige og statiske – aldri helt de samme.

Tror du at dere noen gang vil tilby færre farger?

– For oss er farger ikke bare gule, grønne, blå og røde vibrerende og livlige farger, selv om vi synes det er morsomt å eksperimentere med det uttrykksfulle, modige fargevalget. Farger er også den varme grå, den sorte med et hint av rødt eller grønt eller en kremet hvit.

– Fargene våre kan hele tiden kombineres i forskjellige stiler – noen er dempende, mens andre er svært uttrykksfulle. Vi beveger oss hele tiden mellom disse to polene. Vi ønsker å skape inspirasjon i begge retninger, men la folk selv velge sin vei og stil.

I anledning jubileet har Camille Walala forvandlet fabrikken deres. Hvorfor det?

– Som merke er vi farger, vi formidler farger, vi er nysgjerrige på selve det fenomenet farger er og det lokker til oss ulike kreative personer, akkurat som vi tiltrekkes av dem.

– Camille Walalas mantra ‘Taking Joy Seriously’ rommer mye av det vi prøver å si med slagordet vårt ‘Let's Create Playful Spaces’. Vi vil gjerne skape rom for den lekne og kreative siden av mennesker fordi vi mener det skaper trivsel – i hjemmet, på kontoret eller hvor det måtte være. Walala gjør det samme med kunsten sin.

Hva er det neste steget på Montanas reise?

– I fremtiden vil dere se oss i flere spennende samarbeid. Vi vil sammen med andre kreative – eksperter, designere, kunstnere, skapere – utforske hva rom og farger kan gjøre når de møtes.

© Montana Furniture