- Jeg samler på objekter som har en historie

Designer Hallgeir Homstvedt innreder leiligheten sin med objekter som betyr noe. Selv plantene er gått i arv.

© Inger Marie Grini

Blant egne oppfinnelser, venners formgivning og gode minner finner designer Hallgeir Homstvedt roen. Han beskriver et godt hjem som et sted der han kan slappe av, omgitt av ting med personlig verdi.

– Jeg samler på objekter som har en historie, som jeg har fått eller kjøpt av venner, eller som jeg har laget selv. Og så er lyset viktig. Da jeg kjøpte leiligheten for ti år siden, var det ikke bad her en gang, men lys og en fantastisk utsikt. Når jeg spiser frokost, sitter jeg og ser utover hele Oslo. Det gir meg ro.

Dagsengen Niu har Homstvedt tegnet for Hjelle. Palmen er arvet fra mormor og lysestaken Chamber Light har Hallgeir formgitt for danske Menu.

Se også: Med respekt for rom og objekter

© Inger Marie Grini

Til venstre: Norsk stein. Granittbokstøttene Fauna har Hallgeir utformet sammen med søsteren Hege. Vasen Balance er for Muuto.

Til høyre: Hverdagsobjekter. Gryteunderlagene Groove for Muuto er designet for å være fine nok til alltid å kunne stå fremme. Portable Toolbox i valnøtt produseres av Mjölk i Toronto.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– Jeg er avhengig av lys og av å se natur. Jeg sitter alltid på vinduspass på flyet eller på toget!

Hvor er ditt favorittsted i leiligheten?

– Ved spisestuen har jeg satt inn en dagseng, noe som gjør det til mitt nye favoritthjørne. Her kan jeg ligge og lese og slappe av, se inn i peisen eller snakke med de andre i stuen. Teglsteinsveggen er blitt hentet frem og strekker seg sju meter opp til mønet. Alle andre vegger er hvite, så denne veggen gir varme og er et fint blikkfang. Palmen i hjørnet er en avlegger fra en stor plante som har hatt mange gode år både i barndomshjemmet og hos mine besteforeldre.

Hva ser du etter når du velger ting til eget hjem?

– Jeg ser etter varige kvaliteter som gode materialer og fint håndverk. Og så liker jeg at ting har en historie. Jeg liker spesielt godt når jeg er knyttet til produktet på en måte, når jeg kjenner til hvem som har laget det og hvorfor det er laget som det er.

© Inger Marie Grini

Shopping: 12 lune favoritter

I vinduskarmen står vasen Penne, som Hallgeir har tegnet sammen med Jonah Takagi, en porselensvase kjøpt direkte av designeren Marianne Andersen, og en glassvase signert Willy Johannson for Hadeland glassverk.

Hva driver deg som designer?

– Jeg er grunnleggende nysgjerrig, har alltid utforsket hvordan man kan lage ting, og om noe kan løses på nye måter. Jeg har vel et slags oppfinnergen i meg, og finner glede i å skape.

Hva er din «designsignatur»?

– I tillegg til å være opptatt av teknikk og oppbygging, er jeg veldig glad i runde ting. Jeg elsker å lage sirkler, den aller reneste formen. Sirkelen er god å se på, den er lite krevende og finnes i alle tidsepoker. Jeg ønsker å lage tidløse ting, ting man ikke blir lei av.

© Inger Marie Grini

MIniatyr: 1:10-skalamodell av stolen Bergen, laget til design-konkurransen om å tegne en ny stol til UiB. I dag står det 450 eksemplarer i ulike nyanser av blått i aulaen!

– Mange designere mener at man ikke skal bo med egen design, at man heller skal la seg inspirere av andre. Jeg er litt uenig, jeg synes det er viktig å også leve med de tingene jeg har laget. Det er først når produktet er helt ferdig at jeg ser om det er vellykket. Det gir erfaring, og jeg tenker at jeg lærer mye av å leve med eget arbeid.

Hvordan kan design forbedre livet hjemme?
– God design bedrer kvaliteten på et hjem, og påvirker hvordan vi lever der. Design kan hjelpe oss med å skape gode hverdagsritualer.

Les også: Miljøvennlig design og grønne rom gir god samvittighet og ro i sjelen.