TIDLØSE KVALITETER

Thomas Jenkins innser at han er blitt voksen (38!), og både designer og kjøper objekter han ønsker skal vare livet ut.

© Inger Marie Grini

Thomas bor sammen med kona Karianne og barna Victor og Emil i en leilighet i et bygg fra 2018 på Storøya på Fornebulandet, like utenfor Oslo.

Hva er et godt hjem for deg?

– Et sted som fungerer i hverdagen, som viser personlighet og er et sted der alle kan samles.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– Jeg håper folk merker at det er godt gjennomtenkt, siden jeg har brukt vanvittig mye tid på å planlegge det!

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Etter at jeg ble «voksen», har jeg prøvd å bare kjøpe ting som varer livet ut – noe som fører til at jeg legger ned mye tid og tanker i hvert produkt. Men jeg er heldig, det er tross alt jobben min å forske på gode løsninger og produkter, og jeg har god oversikt over hva som finnes.

Thomas Jenkins og Sverre Uhnger vant pris for årets lampe under Bo Bedre Designpris 2018!

© Inger Marie Grini

Har du et favorittmøbel eller -objekt?

– Jeg elsker espressomaskinen min, en La Pavoni Europiccola. Navnet i seg selv er helt magisk! Det samme gjelder maskinen, som ble kjøpt av min far da vi bodde i Roma i 1981, da jeg var liten. Han trodde den var klar for dynga, men med litt kjærlighet og omsorg fikk jeg den opp og igang igjen. Den er litt som en gammel ubåt og lekker litt under trykk, men det synes jeg bare er sjarmerende.

Kjøkkenet har Thomas tegnet selv, og er basert på underskap fra Ikea med fronter fra finske Helsingö og plassbygde overskap og hyller i eik. Den vakre marmoren er av typen Estremoz fra Portugal, levert av Ellingard. Spisebordet er Super-Ellipse av Piet Hein, Arne Jacobsen og Bruno Mathsson fra Fritz Hansen, mens stolene er Folkestolen av Børge Mogensen fra Fredericia. Over bordet henger lampen Smithfield av Jasper Morrison fra Flos.

© Inger Marie Grini

Lens Boxes, designet av Thomas selv for Hay, vant i kategorien Årets tilbehør i Bo Bedre Designpris 2014.

© Inger Marie Grini

Hvor er ditt favorittsted i leiligheten?

– Kjøkkenet!

Hva tenker du om å bo med egen design?

– Det er et must! Det begynner dog å bli trangt om plassen med alle prototypene et cetera ...

Hvordan kan design forbedre livet hjemme?

– Smarte løsninger kan gjøre ting enklere i hverdagen og hjelpe å holde et hjem ryddig og rent. Personlig er jeg ikke glad i å ha for mye på kjøkkenbenken, derfor la vi til en liten hyllekant rundt det hele. Her kan tingene man trenger oftest stå, mens selve benkeplaten er rotefri og lett kan holdes ren.

– Jeg er veldig fornøyd med bokhyllen som er integrert i baksiden av kjøkkenbenken. Den skaper en myk overgang til stuen, sier Thomas.

© Inger Marie Grini

– Barna elsker eggekoppene med dyremotiver, som vi kjøpte hos Liberty's i London, forteller Thomas. Hyllen er blitt et fint sted å plassere ting familien samler på, som Arne Jacobsens barservise, Cylinda Line, fra Stelton.

© Inger Marie Grini

Balkongkassen er flyttet inn i form av Ferm Livings Plant Box. – Det er mye mer fristende å bruke urtene til mat når de står midt i kjøkkenet, hevder Thomas.

© Inger Marie Grini

Hva er god design?

– Noe folk ønsker å bruke livet ut.

Hva er din «designsignatur»?

– Enkelhet er nøkkelen, jeg ønsker å skape objekter som folk kan leve med over lang tid. Derfor er det viktig at det ikke er noe ved objektet som folk kan gå lei av. Objektet må ha nok tilstedeværelse til at folk knytter seg til det, men ikke mister interessen over tid.

Skjenken er en prototype av Jut, som Thomas selv har designet og som skal lanseres for danske Skagerak i høst. Krakken Revolver av Leon Ransmeier var en gave til Thomas fra Hay, da hans Lens Boxes vant Årets tilbehør i Bo Bedre Designpris 2014 – begge produktene er fra Hay. – Krakken fungerer også godt som plantestativ, sier Thomas.

© Inger Marie Grini

Hvor finner du inspirasjon til ny design?

– Jeg ser alltid etter nye måter å forbedre eksisterende objekter eller finne en måte de kan få nytt liv på. Dette er en kontinuerlig prosess. Når jeg synes noe er verdt å satse på, tar ingeniøren i meg over, og jeg går frem på pragmatisk vis ved å definere rammevilkårene. Deretter tar den kreative prosessen over, og jeg utforsker hva som er oppnåelig innenfor de gitte rammene.

Hvorfor designer du?

– Det er min største interesse. Det er ikke mange minutter i døgnet jeg ikke tenker på designrelaterte ting!

Thomas har samlet på keramikk i mange år, og plukker stadig opp nye vaser fra bruktbutikker og loppemarkeder. Barnas leker har også en naturlig – og «tilfeldig» plassert, svært dekorativ! – plass i hjemmet.

© Inger Marie Grini

_Thomas har bygget noen mellomhøye skap for å markere skillet mellom kjøkkenet og stuen. – Disse er utrolig nyttige for å gjemme bort kjøkkenmaskiner, støvsuger og lignende, sier praktikeren Thomas. Dessuten:
– Planter på toppen bidrar til å gjøre det ganske store skapet litt mykere. _