sofa i velur
DESIGNERBESØK:

Øystein Austad sier det tar tid å lage et godt hjem.

© Inger Marie Grini

Nerdenes hevn

Øystein Austad har jobbet hardt for integrerte løsninger og detaljer kanskje ingen andre legger merke til i hjemmet sitt. Men resultatet er bedre på grunn av det.

26. september 2018 av Cecilie Molvær Jørgensen

Øystein var tidligere designer og partner i StokkeAustad, og er nå design manager i Flokk. Han bor sammen med designerkjæresten Linn Tale Haugen og sønnen Kasper på snart ett år, på Hasselbakken i Oslo, i en modernistisk terasseblokk i murstein fra 1978–79.

Samsung tv
BRUKTKUPP.

Den fantatiske sofaen i grønn velur, Maralunga av Vico Magistretto i 1973 for Cassina, er et av Øystein og Linn Tales gullkorn fra Finn.no. Sammen med den «tilfeldig» opphengte bildeveggen, gir den en herlig avslappet stemning til stuen. Faktisk er et av bildene tv-en Frame av Yves Behar for Samsung. Så fint kan altså en tv kamufleres! Stålampen er Tab av Barber & Osgerby for Flos.

© Inger Marie Grini

Hva er et godt hjem for deg?

– Et godt hjem er et sted der man føler seg trygg og faller til ro. Det tar tid å lage et godt hjem. Linn Tale og jeg har akkurat begynt å bygge dette hjemmet, som vi nettopp har totalrenovert. Det vil ta flere år å bo seg inn. Det å sette et personlig preg på hjemmet, med produkter, planløsninger og overflater, er med på å definere et godt hjem. Gode lysforhold er også viktig, synes jeg. 

Vitra
EN PLASS I SOLEN.

Vasene i vinduskarmen er Nuage, designet av Ronan og Erwan Bouroullec for Vitra.

© Inger Marie Grini

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– Vi liker store allrom, og prioriterer dette. De store allrommene gjør at vi kan ha god plass når vi er sammen som familie, og også ha plass til å ha besøk av familie og venner. Vi har jobbet mye med skjulte og integrerte løsninger, og setter pris på løsninger som sikkert kan bli sett på som for detaljerte, men som nok kommer av at vi begge er industridesignere, og vant til å jobbe i mindre formater der utførelse og detaljering har alt å si. 

Peis
ROMDELER.

Peisen definerer de ulike sonene i det store allrommet, med stue på den ene siden og kjøkken på den andre. Ved å sette flisene på høykant og markere dem med mørk fugemasse, har Øystein skapt et spennende blikkfang.

© Inger Marie Grini

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Vi har opparbeidet oss en ønskeliste gjennom flere år, bestående av produkter og møbler vi synes er interessante. Listen er lang, men når vi flytter eller ommøblerer er det lett å velge fra listen for så å se om vi kan finne det til en god pris, eller velge å investere. Vi kan bruke lang tid på å finne disse produktene. De aller fleste møblene vi har, er kjøpt på salg eller på Finn.no.

Har du et favorittmøbel eller -objekt?

– Georg Jensens vannkaraffel, Alfredo Peacock Pitcher. Vi er utrolig glad i den og bruker den hver dag. Den har sterk forminnovasjon og identitet, er veldig praktisk og ekstremt god å helle av. Og så er den passe rar og fin. 

Georg Jensen
FAVORITT.

Karaffelen Alfredo Peacock Pitcher, designet av Alfredo Häberli for Georg Jensen er av Øysteins favorittprodukter. – Den har sterk forminnovasjon og identitet, er veldig praktisk og ekstremt god å helle av. Og så er den passe rar og fin, sier Øystein.  

© Inger Marie Grini
stoler
STOLLEK.

En samling stoler står rundt spisebordet. Mest fremtredende er Konstantin Grcics Chair One fra 2004 for Magis. 

© Inger Marie Grini

Hvor er ditt favorittsted i leiligheten?

– Vi er veldig glad i kjøkkenet vårt, som har åpen løsning mot stuen. Det er her vi bruker mest tid sammen som familie. Vi er sosiale, jobber og spiser i dette området.

Hva tenker du om å bo med egen design?

– Det er først og fremst prototyper av realiserte eller ikke-realiserte produkter vi har stående fremme. Jeg er glad og stolt over disse prosjektene, men etter noen år ser man på dem på en ny måte og er ferdig med dem. 

bang olufsen høyttaler
GRAFISK ELEMENT.

Høyttaleren fra Bang & Olufsen er kamuflert som et grafisk bilde på veggen. Ronan og Erwan Bouroullecs stol Steelwood fra Magis følger opp det stilistiske uttrykket.

© Inger Marie Grini

Hva driver deg som designer?

– Som design manager i Flokk, er det veldig tilfredsstillende å være med å utvikle produkter for fremtiden, med tanke på miljø, teknologi, materialer, kvaliteter og innhold. Det å være med i et team med felles mål om noe større, der alle bidrar inn med sin kjernekompetanse, er svært givende.

Hva er din «designsignatur»?

– Jeg har alltid vært sterkere på detaljering og det helhetlige formale enn det tekniske. Sluttproduktet må utrykke normalitet og se naturlig ut, men likevel føles gjennomarbeidet.

Hvorfor designer du?

– Fordi jeg ikke kan noe annet og det er det jeg brenner for.

Planter
FRODIG HJØRNE.

Grønne planter myker opp stramme linjer i møtet mellom svart og hvitt. Lampen er Parentesi av Achille Castiglioni og Pio Manzù i 1971 fra Flos, mens bordet er Diana av Konstantin Grcic i 2002 fra ClassiCon. 

© Inger Marie Grini
Lenestol
DRØMMESTOL.

Øystein er særlig glad i skinnutgaven av Jasper Morrisons Low Pad-lenestol fra Cappellini.

© Inger Marie Grini

Kanskje du også er interessert i...