Hjemme hos Espen Voll

Et godt hjem er et personlig hjem, ifølge designer Espen Voll. Tidløse kvaliteter, materialer som tåler slitasje, kunst, reiseminner og bøker – alt er med på å gjøre hjemmet hans veldig personlig. Og veldig, veldig godt.

© Inger Marie Grini

Espen Voll:
Espen er den ene halvdelen av designduoen Anderssen & Voll, og var en av gründerne av Norway Says. Han bor i en leilighet på Majorstua i Oslo, sammen med sin kone Sara og sønnen Jack på sju måneder.

Hva er et godt hjem for deg?

– Hjemmet skal skapes av de som bor der, så for meg er et godt hjem et personlig hjem. Et godt hjem er der du finner roen alene og sammen med dem som bor der. Det er et hjem hvor det er nedlagt kvalitet i det lille, såvel som i det store rommet og organiseringen av disse.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– Her bor det en fyr som er like opptatt av de romlige kvalitetene som av møblene og gjenstandene. Jeg er veldig glad i å jobbe med rom, planløsning og overflater, og skulle gjerne tegnet mer arkitektur og interiør.

© Inger Marie Grini

Hvordan velger du ting til hjemmet ditt?

– Vi velger funksjonelle møbler med gode materialer som tåler slitasje og aller helst blir finere etter bruk. Småtingene og noe av kunsten er ofte kjøpt på reiser eller fra utenlandsopphold.

Har du et favorittmøbel eller -objekt?

– Her hjemme er jeg blitt veldig glad i Tormod Alnæs' hvilestolutgave av Pony-stolen. Det var Sara som brakte den med seg fra sitt barndomshjem. Jeg har ikke sett den noe annet sted, og lurer på om den kanskje forble på prototypestadiet. Det er forunderlig at dette møbelet ikke finnes tilgjengelig på markedet.

Bildeveggen og den gule skjenken drar blikket til seg. Maleriet av blomsterengen er av Hans Ryggen og er en bryllupsgave fra Espens mor. Fotografiet av hånden er av Ingrid Eggen. Sammen med bordet og benken fra Hay står Hans J. Wegners Y-stoler. På bordet står lysestaken Ildhane fra Nedre Foss, en merkevare Espen eier og driver sammen med Torbjørn Anderssen. Over bordet henger lampene Lantern av Anderssen & Voll for NewWorks.

© Inger Marie Grini

Hva tenker du om å bo med egen design?

– På et vis er jo testen på et egendesignet møbel eller en gjenstands kvalitet at man nettopp selv kan ha det hjemme. Jeg forestiller meg ofte å være brukeren av de nye møblene vi tegner, men når produktene endelig er ferdige, etter mye og lang tids arbeid, har de også forlatt hodet og kroppen. Da vil jeg videre til neste oppgave. Det er jo også så mange flotte gjenstander og møbler fra opp gjennom designhistorien som man ønsker seg. Så du finner ikke mange store møbler av egen design her.

Bartrallen på hjul er tegnet av den svenske designerkollegaen og vennen Jessica Signell Knutsson. Trallen ble, ifølge Espen, dessverre bare laget i noen få eksemplarer av norske LK Hjelle, før de innstilte produksjonen.

© Inger Marie Grini

Hva driver deg som designer?

– Jeg tror det er selve skapelsesprosessen. Man skal tegne noe som ennå ikke eksisterer. Man tegner, bygger og realiserer. Det er et flott ritual som jeg kan gjenta helt til jeg pensjonerer meg.

Hva er god design?

– For meg må det treffe både hodet og hjertet. Da vil det sannsynligvis ha kvaliteter som gjør det til et varig produkt man ønsker å ta med seg gjennom livet.

© Inger Marie Grini

Hva er din «designsignatur»?

– Jeg tror ikke jeg har noen spesiell signatur. Hvert oppdrag er unikt og et resultat av samarbeidet mellom designer og produsent.

Hvor finner du inspirasjon til ny design?

– Jeg kan ikke vente på eller lete etter inspirasjon, den oppstår først når jeg har begynt på et stykke arbeid. Jeg trenger å komme raskt i prosess, og må åpne en kanal ut for å opprette en kanal inn. Prosessen blir «brillene» som gjør at jeg kan oppfatte inspirasjonen. På den måten kan den komme fra hvor som helst.

Små gjenstander, papir og tekstiler er alltid med hjem fra reise.

© Inger Marie Grini

Vannkannen, som heter Min, var en del av et prosjekt Anderssen & Voll gjorde for den kanadiske produsenten og butikken Mjölk i 2015. Kannen er utført i kobber og valnøtt.

© Inger Marie Grini

På skrivebordet ved spisestuen står en keramisk skulptur av det nye stjerneskuddet på den norske designhimmelen, Sigve Knutson. Den støpte telysholderen utformet som en pipe fant Espen i San Francisco. Den er tegnet av finske Erja Hirvi, som til vanlig tegner tekstiler for Marimekko. Bildet på veggen er laget av venn og kollega Ronan Bouroullec.

© Inger Marie Grini

– Bøker fyller opp hjemmet vårt, men nå om dagen kjøpes det mest barnebøker.