En ullhistorie: Fra tradisjonstekstil til internasjonal design

Siden 1887 har Gudbrandsdalens Uldvarefabrik vært kompromissløse på kvalitet, men fokusert på design, uansett om kunden er NSB eller Louis Vuitton.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
© Jørn Hagen/Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

Eier du en bunad, så har du et intimt forhold til en verdenskjent, norsk designbedrift. For Gudbrandsdalens Uldvarefabrik produserer ikke bare tekstiler til de norske nasjonaldraktene, de leverer også til kongen av Saudi-Arabia, Louis Vuitton, Snøhetta arkitekter og møbelprodusenter som Erik Jørgensen, StokkeAustad og Muuto.

Bli kjent med mer norsk design i denne saken.

Stolen ND83 er designet av Nanna Ditzel for Søren Willadsen i 1952, og trukket i Hallingdal tekstil, produsert for danske Kvadrat.
© Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

Selv om de startet som et beskjedent, lite ullspinneri i det østlandske dalføret i Norge, har de greid kunststykket å utvikle seg til en verdenskjent, prisbelønt tekstilprodusent.

Ifølge industridesigner og professor i design, Per Farstad, er en av de viktigste grunnene til at Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har klart seg i nesten 130 år, at de skaper tekstiler og design som rører oss langt inni sjelen.

– Å være best har alltid vært en del av vårt DNA. Vi hadde tidlig fokus på design, men motet til å overvinne den norske beskjedenheten og rope våre ambisjoner høyt i alle fire verdenshjørner, har vi funnet frem til først de siste årene, sier Ragnhild Nordhagen, produktutvikler og designer ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

Stolen ND83 er designet av Nanna Ditzel for Søren Willadsen i 1952, og trukket i Hallingdal tekstil, produsert for danske Kvadrat.

brødrene Ragnvald og Frode Svarstad, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
© Pål Laukli

I 1990 overtar brødrene Ragnvald og Frode Svarstad driften av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, som fjerde generasjon Svarstad.

© Muuto

I den gylne tidsepoken på 50- og 60-tallet ansatte bedriften sin første designsjef, og hele 18 ganger har bedriften mottatt Merket for god design.

I dag produserer fabrikken mer enn 600 000 meter tekstil per år. Som eneste skandinaviske tekstilprodusent har Gudbrandsdalens Uldvarefabrik alle produksjonsprosessene under samme tak, fra ullen kommer inn døren, til det ferdige tekstilet forlater fabrikken.

Størsteparten av produksjonen eksporteres til mer enn 30 land i Norden og Vest-Europa.

Tile puter fra Muuto er designet av Anderssen & Voll, mens tekstilene er utviklet i samarbeid med tekstildesigner Ragnhild Nordhagen og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

Mono sofa for LK Hjelle trukket med tekstilen Hallingdal fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrik
© Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

I 1950 snudde de fra tekstilproduksjon for konfeksjonsbransjen til å rette seg mot møbelbransjen.

– Vi har en stolt tradisjon for design, men vi skal ikke bli til et museum over fordums suksess. Derfor satser vi på designere som er nysgjerrige på materialer og overflater. Vi jobber med industridesignere som har originale ideer, som Anderssen & Voll, men også nyutdannede tekstil-designere. Vi liker oss i grenselandet mellom håndverk og industri, men vi jakter aldri flyktige trender, sier Nordhagen.

Mono sofa fra LK Hjelle er designet av Anderssen & Voll i 2011, her i en modell trukket i Hallingdal fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

Wallpaper cover april 2015
© Faksimile

Stoffet prinsdal har fått internasjonal oppmerksomhet, blant annet i april 2015 da det prydet forsiden av prestisjemagasinet Wallpaper, i form av trekk til en sofa av Louis Vuitton.

Prinsdal fikk også Merket for god design i 2015 for innovativ funksjonalitet.

Bunad, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
© Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

Annenhver norske bunad er laget med stoff fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

Hold deg oppdatert på designtrender og få inspirerende boligstoff tilsendt hver uke – abonner på vårt nyhetsbrev!