Eames-utstillingen du må få med deg!

Vi elsker ikke bare designet, vi elsker Charles og Ray også! Få med deg Eames-utstillingen og bli med på deres eventyrlige reise!

Utstillingen «Eames by Vitra» har reist verden rundt, og nå har turen endelig kommet til Oslo. Barnebarnet til ekteparet Ray og Charles Eames, Eames Demetrios, deltar i forbindelse med åpningen av utstillingen, og vil fortelle spennende historier om besteforeldrenes liv og virke. Han leder i dag Eames Office i USA. Og fra oss som har fått en liten forsmak, både på hans historier og utstillingen; dette er det vel verdt å få med seg. For et eventyr av et liv!

Menneskene

Charles Ormand Eames (1907–1978) og Bernice Alexandra «Ray» Eames, født Kaiser, (1912–1988) møttes i 1940. Charles deltok, sammen med sin venn og kollega fra skolen Cranbrook Academy of Art, Eero Saarinen, i MoMAs designkonkurranse med sin stol The Organic Chair. I produksjonsprosessen får de hjelp av en entusiastisk kunststudent. Charles faller pladask for den kreative jenta alle kaller «Ray». Han skiller seg fra sin daværende kone, og gifter seg kort tid etter med Ray. Det skulle bli begynnelsen på et fantastisk liv for dem begge.

Lekent liv
© Vitra

Visjonen

Sammen med en genuin interesse for design var også de kreative prosessene drivkraften for ekteparet. Kjærligheten til hverandre og det de holdt på med gjennomsyrer alt de produserte. Det var ikke anerkjennelse og berømmelse som var drivkraften, men et brennende ønske om å skape vakre gjenstander som kunne brukes. Enten det var en nydelig loungestol eller et lekent møbel til barna. Det er nettopp denne lekenheten og pasjonen for hvert enkelt produkt og idé som gjør Eames’ verk så unikt.

Selv sammenlignet Charles Eames god design med det å være en god vert. God design handler om evnen til å se behovene og forventningen til gjesten. På samme måte ønsket designekteparet å designe møbler som på best mulig måte ivaretok den som skulle bruke det. En sterk tro på god kvalitet og et ønske om å forbedre lå også i deres visjon, noe som gjorde at de alltid jobbet med å optimalisere designene sine.

Historien

Charles og Ray jobbet mye med ulike materialer. Trefiner er ett av de materialene som har vært viktig i deres produksjon av møbler. Det ledet dem også til oppgaven med å lage benskinner av trefiner for frakting av sårede soldater under krigen. Noe som skulle bli et verdifullt arbeid for ekteparet. Resultatet av erfaringen med å bøye treverk ser vi blant annet i de vakre trefiner-møblene ekteparet har skapt. Salget av treskinner til forsvaret ga også ekteparet økonomisk mulighet til å jobbe som designere på heltid.

Variasjon
© Vitra

Arven

Charles Eames fikk en datter, Lucia, med sin første kone. Hun fikk igjen fem barn. I dag er det disse barna som leder arven fra Charles og Ray videre. Barnebarnet Eames Demetrios er nå i Oslo for å fronte utstillingen «Eames by Vitra». Vårt møte med ham bekreftet det utstillingen også viser; et designeventyr av de sjeldne, og et lekent ektepar med store visjoner, usedvanlig talent for design og store hjerter.

Utstillingen

Selve utstillingen holdes i Norsk design- og arkitektursenters (DOGA) lokaler i Oslo og er en vakker samling av Eames’ viktigste verk. Møblene er gruppert i kategorier basert på de materialene Eames-paret jobbet med – kryssfiner, plast, aluminium og stål. Originale filmsnutter, fotografier og tekster utfyller historien om det kreative og lekne arbeidet bak de vakre møblene. Resultatet er et dykk inn i designernes liv, og også en bekreftelse på betydningen av Charles og Ray Eames’ arbeid for 1900-tallets design.

Du kan se utstillingen «Eames by Vitra» fra 10. januar til 1. mars på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo.

Åpningen skjer lørdag 10. januar kl. 14.00 ved en presentasjon av Eames Demetrios.

Se programmet for hele utstilligen på Dogas nettsider.