© Elisabeth Heier

Ask og Eng: – Det vi lager er designet for å vare

På seks år har Ask og Eng gått fra å lage kjøkken på bestilling i en liten garasje til å ha sitt helt eget produksjonslokale i Drammen og prosjekter i både inn- og utland. Vi har tatt turen innom og snakket med Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng om design, inspirasjon og ikke minst bambus.

Hvis du ser bort fra den ene veggen Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng satte opp ved hjelp av instrukser fra en YouTube-video, var det ingen av dem som hadde noen nevneverdig håndverksmessig erfaring da de i 2016 bestemte seg for å bygge sitt eget kjøkken. Det ble en bratt læringskurve, men følelsen av å bygge noe selv var så fantastisk at de begynte å lage kjøkken på bestilling.

I dag har Ask & Eng studio i både Oslo, Drammen og Antwerpen i Belgia. De har spesialisert seg på produksjon av møbler, kjøkken og baderomsinnredning i bambus, og alt de produserer lages for hånd fra et verksted i Drammen.

Hvordan vil dere beskrive stilen deres?
– I Ask & Eng jobber vi alltid med et tidløst og klassisk formspråk. Vi tar utgangspunkt i materialet, og det vi lager er varmt, minimalistisk og designet for å vare.

Hva inspirerer dere?
– Ofte er det materialet som er inspirasjonskilden, men vi påvirkes også av skandinaviske tradisjoner og kulturelle inntrykk.

Alt Ask og Eng produserer lages for hånd på verkstedet i Drammen. Her arbeider både designere, arkitekter og møbelsnekkere.

© Kine Ask Stenersen

Hvordan arbeider dere sammen?
– Vi har både møbelsnekkere, arkitekter og designere som samarbeider for å gi kunden det kjøkkenet de drømmer om. Både Kristoffer og jeg er estetikere, og vi liker å utforske og skissere konsepter, men det er Kristoffer som er arkitekten og fører det i pennen.

Hvorfor akkurat bambus?
– Bambus, som faktisk er en type gress, vokser betydelig raskere enn trær, og du trenger verken plantevernmidler, ugressmidler eller kunstgjødsel. Bambus kan høstes etter 4–6 år, og mens den vokser absorberer den mer CO2 enn det som frigjøres under produksjon. Det gjør den CO2- nøytral gjennom hele livssyklusen. Det er med andre ord et svært bærekraftig materiale som også egner seg godt til kjøkken og bad fordi det i tillegg er slitesterkt og holdbart. Dessuten er det utrolig vakkert.

© Kine Ask Stenersen

Hva er viktig når dere arbeider med et kjøkken eller et produkt for en kunde?
– Det viktigste er at vi vet hva kunden ønsker og har dannet oss et bilde av rommet eller miljøet der produktene våre skal inn, slik at vi kan spesialtilpasse kjøkkenet etter behov.

Hva er deres beste interiørtips?
– Se etter materialer og møbler som er tidløse og klassiske, slik at du kjøper noe du vil ha glede av i lang tid fremover.

Har dere noen spennende fremtidsplaner?
– Vi får stadig flere prosjekter i utlandet. Det er utrolig spennende. Akkurat nå er vi blant annet i gang med å designe og produsere kjøkken og møbler til et veldig flott boutiquehotell på Ibiza. Det er vi spente på, og gleder oss til å se det ta form.

Varme kunder og kald marmor harmonerer godt sammen. Dette kjøkkenet designet Ask og Eng for en kunde. Den fine benkeplaten er corian og kaffe-bryggeren er fra Kinto.

© Kine Ask Stenersen

Alt er laget av bambus men ved å bruke naturolje med ulik pigmentering, får hvert kjøkken et unikt uttrykk.

© Kine Ask Stenersen