5 norske kunsthåndverkere vi har tro på

Kunsthåndverk er en voksende trend. Er du på leting etter et unikt objekt som løfter interiøret, bør du ta en titt på disse!

Sammensetninger av materialer
© Barmen & Brekke

Kunsthåndverkerne Per Tore Barmen og Siri Brekke lager nydelige verker i dreid tre og keramikk. Hvert objekt tar utgangspunkt i funksjonelle former for å skape estetiske objekter. Prosessen starter med en utveksling av muligheter for hvordan keramikk og tre kan brukes og kombineres. Ettersom keramikken krymper og endrer seg under brenning, ferdigstiller Siri keramikkdelen før Per Tore begynner arbeidet med den tilhørende tredelen.

Salgsutstillingen SUM på Norway Designs står fremme bare én uke til, og det er mange godbiter å få med seg!

Vakre objekter i tre og keramikk
© Barmen & Brekke

Seksten ulike sorter tre er brukt i utformingen av serien Emne. Her vist i rogn, kirsebær, alm, gran – ja også porselen, da.

Objektene blir utformet i Barmen & Brekkes verksted på Stord, og selges på KODE i Bergen, på Nasjonalgalleriet i Oslo og på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim.

Se bidraget deres på den norske utstillingen Everything is connected under årets Milano-messe.

Bulkete skulpturer i keramikk
© The white arrow, harmoche og Ronald Smits

Sigve Knutson tvinner kunst og design sømløst sammen, og har utvilsomt funnet en egen signatur med de bulkete, sanselige skulpturene i keramikk, tre og metall, som man aldri helt klarer å se seg ferdig på. Enkelte av objektene er gjenkjennelige som bord og stoler, andre står som egne former i seg selv.

Hold deg oppdatert på design og meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nydelig naturnær keramikk
© Birgit Solhaug og Lasse Fløde

Bak Anette Krogstads sirlige kreasjoner i keramikk ligger terping på teknikk, mye eksperimentering og et blikk for natur. Hub har en master fra Kunsthøgskolen i Oslo og har vært lærlig hos K.H. Würtz. Hun er opptatt av møtet mellom mat og keramikk, og har levert serviser til både private kunder samt restauranter som Ylajali, Pjoltergeist og Justisen. I år var også tredje gangen hun viste frem arbeidene sine som en del av den norske utstillingen under designuken i Milano.

Anette leverer jevnlig objekter til Norway Designs, hvor blant annet dette unikumet fant veien. Lignende store fat kan kjøpes i butikken i Oslo sentrum.

Ragnhild Wiks keramikk er sanselig og uperfekt. Akkurat slik hun vil ha den!

Geometrisk og rent
© Lasse Fløde og Silje Nesdal

Det er ikke lenge siden Ann Kristin Einarsen var nær ved å gi opp keramikken. I dag har hun vist de rene, geometriske verkene sine på utstillinger i både Milano og London.

Den stablebare krukkeserien Fam er virkelig en fryd for alle sanser! Den ble første gang vist under årets norske utstilling Everything is Connected i Milano, og med den vant Ann Kristin prisen for Årets kunsthåndverk i Bo Bedre Designpris 2017.

Her kan du se alle vinnerne av årets designpris.

Kunstobjekter i kobber, støpejern og tre
© Henrik Sörensen

Metallkunstner Elin Hedberg lager runde, ovale og langstrakte objekter i støpejern, kobber og tre, alle med små skjevheter som gjør at de ikke helt matcher den arketypiske formen de gir assosiasjoner til – vaser, urner og kopper, former vi kjenner fra hverdagen, men som i Elins univers er tettet igjen, enten massive eller lukkede. Den kjente funksjonen ofte er tatt bort – som i verket «Sen förändrades jag» fra 2014, hvor det som på avstand minner om en vase er et massivt objekt i tre.

Verket Changing Perspective ble vist under fjorårets norske Structure-utstilling på møbelmessen i Milano. Den italienske produsenten Eumenes fattet interesse for selve hyllen, som i dag er satt i produksjon.