10 designklassikere du har råd til

De blir aldri umoderne, og koster under 1000 kroner. Se ti tidløse ting du kan pynte med i stua.

© Normann Copenhagen

Lampen Norm 69
Den futuristiske takpendelen består av 69 deler som man setter sammen selv. Dansken Simon Karkov var inspirert av blomster da han designet lampen i 1969. Først i 2001 ble den hentet ned fra loftet og satt i produksjon.

Form og farge: Hvit. Fire størrelser: Small, large, xl og xxl.
Pris: Large koster 775 kroner.
Produsent: Normann Copenhagen

Kivistaken
© Iittala

Telysestake designet av finske Heikki Orvola i 1988. Kivi betyr stein på finsk, og disse lysestakene er massive. De er godt håndverk, laget i håndpresset glass, og det tykke glasset forsterker refleksjonen av flammen.

Form og farge: 18 forskjellige farger, to størrelser.
Pris: Fra 99 til 399, avhengig av form, farge og finish.
Produsent: Iittala

Provencebollen
© Holmegaard

Glassbollen ble designet av dansken Per Lütken i 1954. Lütken var glassblåser hos Holmegaard, og den boblende, formfulle Provence-bollen er hans hyllest til glasset som organisk materiale.

Form og farge: Klar, blå, lime, og smoke. Tre størrelser.
Pris: Fra 749 til 999 kroner for de to minste størrelsene.
Produsent: Holmegaard

© Marimekko

Unikko-stoff
Valmuemønsteret til til Maija og Kristina Isola fra 1964 er blitt selve symbolet på det finske designhuset Marimekko. Nå finnes det på alt fra barnesmekker til kaffekrus, men du kan kjøpe noen meter av stoffet og trylle selv: Sy puter til sofaen, spenn stoffet på en blindramme og heng det på veggen - eller aller enklest: Klipp rett av, og du har en duk.

Form og farge: Stoff i metervare. Finnes i ti farger pluss sesongvarianter, og i tre mønsterstørrelser.
Pris: 315 kroner pr meter.
Produsent: Marimekko

© Iittala

Alvar Alto-vasen
Vasen til finske Alvar Aalto ble lansert på verdensutstillingen i Paris i 1937, og har vært verdensberømt siden. Perfekt til tulipaner, men hvorfor ikke fylle den med frukt eller steiner fra stranden?

Form og farge: Ti farger, to størrelser.
Pris: Fra 529 til 999 kroner.
Produsent: Iittala

© Paustian

Kubusstaken
Den stramme lysestaken i stål er tegnet av en arkitekt - danske Mogens Lasson i 1960. Han var lei av overdådige pynteting, og tegnet denne staken bestående av 12 like lange metallstenger. Den ble ikke lagt ut for salg før i 1980, da Lassons barnebarn ga tillatelse til masseproduksjon av familiens lysestaker.

Form og farge: Sort eller hvit. Til ett, fire eller åtte lys.
Pris: 450 kroner for Kubus 1 og 930 kroner for Kubus 4.
Produsent: Paustian

© Montana

Montanamodulen
Hylleideen til danske Peter J. Lassen fra 1982 var like enkel som den var genial: Et oppbevaringssystem bestående av løse moduler som kan settes sammen og bygges ut i ulike kombinasjoner. De modulene og fargene som finnes til nå, gir over fem milliarder kombinasjonsmuligheter!
Du kan gjøre det enkelt, og starte med å investere i èn modul. Heng den på veggen med luft rundt, og bygg ut etterhvert. Fra nå av vet alle hva du ønsker deg til jul, og du får et møbel i stua som ikke bare er tidløst, men som løser plassproblemene også.

Form og farge: 42 forskjellige moduler i fire dybder, 43 lakkfarger og seks finértyper.
Pris: Modell 6161(h:35,4 cm, b: 35,4 cm, d:20 cm) i standard hvit koster 958 kroner.
Produsent: Montana

© Rosendahl

Bojesen-apen
Apekatten i tre er den mest kjente av en hel serie med dyrefigurer fra Kay Bojesen. Målet hans var å lage ting med varme og sjel, "med linjer som smiler". Vi kan ikke si noe annet enn at han har lykkes med denne apekatten. Heng den etter armen i en hylle, eller la den være midtpunktet i en gruppe i vinduskarmen. Blidt blikkfang for både barn og voksne.

Form og farge: Teak/limbatre, finnes i to størrelser.
Pris: 995 kroner for den minste.
Produsent: Rosendahl

© Iittala

Aino Aalto-serien
Aino Aalto, kona til Alvar, designet Bølgeblikk-serien til en konkurranse i 1932. Den ble omdøpt til Aalto da Iittala overtok produksjonen i 1988. De originale fargene var turkis, brun, grønn og røkgrå. Denne bollen finnes kun i klart glass, noe som kler frukten best, tenker vi.

Form og farge: Klart glass, fire størrelser.
Pris: 398 kroner for den største, Ø28,5 cm Produsent: Iittala

© Phaidon

Phaidon Design Classics Lyst til å drømme videre? Eller bare imponere med en murstein av en coffeetable-bok? Klassikerutgaven om designklassikerne kommer fra forlaget Phaidon, og inneholder 999 designobjekter, fra seilbåter til asjetter. Blir du lei av lesingen, kan du alltids bruke dem som bokstøtter, laptopbord eller fotskammel.

Form og farge: Tre kvadratiske bind i gjenkjennelig signalgult.
Pris: 813 kroner inkl. frakt på amazon.com
Produsent: Phaidon